Доступність посилання

ТОП новини

Блокування – прелюдія до розпуску?


Депутати від Партії Регіонів блокують трибуну і президію Верховної Ради, 2 квітня 2009 р.
Депутати від Партії Регіонів блокують трибуну і президію Верховної Ради, 2 квітня 2009 р.

Київ – Фракція Партії регіонів заблокувала парламентську президію і не дала відкрити пленарне засідання Верховної Ради. Таким чином «регіонали» протестують проти «неадекватної урядової політики в умовах кризи». Натомість представники інших політичних сил вважають, що головна мета «регіоналів» – дострокові парламентські вибори.

«Геть коаліцію національного дерибану!», «Кризі – стоп! Владу – геть!», «Литвин – твоя коаліція грабує людей!» – такими гаслами депутати-«регіонали» прикрасили парламентську президію.

Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов каже, що вони вимагали, щоб уряд представив «цілісний антикризовий план і цільний держбюджет або зміни до нього».

«Враховуючи те, що цих документів немає, а робиться все, щоб довести країну до банкрутства, ми проводимо на цьому тижні попереджувальну дводенну акцію», – повідомив представник «регіонів».

«Було б логічно з мого погляду, якби (Президент Віктор) Ющенко, виходячи з учора прийнятого рішення про вибори, сам написав заяву про дострокове складання повноважень і паралельно з цією заявою підписав би указ про дострокові вибори до Верховної Ради України», – вів далі заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Проте не всі депутати з фракції Партії регіонів поділяють цей погляд. «Це класичне весняне загострення шизофренії, – каже депутат-«регіонал» Тарас Чорновіл. – Пояснити ці дії логічно неможливо. Самі регіонами в курилках розводять руками і розказують, що це повний маразм: собі тільки робимо ідіотський імідж – і нічого більше».

БЮТ: ПРопонуйте, а не ПРотестуйте!

Завтра, крім блокування, Партія регіонів обіцяє провести також масові акції протесту біля центральних органів влади.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко засудив такі дії депутатів-«регіоналів» як неадекватні.

«Програма діяльності Кабінету Міністрів «Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи і поступальний розвиток» зареєстрована у Верховній Раді 23 грудня 2008 року», – нагадав він і звернув увагу: «Від Партії регіонів до цієї програми не пролунало жодної пропозиції».

Глузливих епітетів на адресу «регіоналів» не шкодувала і голова уряду Юлія Тимошенко. «Вони таким чином вирішили просто своєрідно відсвяткувати ювілей Гоголя, – зауважила Прем’єр. – Пам’ятаєте «Записки сумасшедшего»? От, сьогодні в парламенті на стінах ми можемо їх прочитати».

Долю парламенту вирішить Конституційний Суд?

Невдоволені подіями в парламенті також представники інших політичних сил. «Якщо Партії регіонів потрібні дострокові парламентські вибори, то нехай вони так і кажуть – про те, що вони заблокували парламент на тридцять чи більше днів з метою організації дострокових парламентських виборів, – каже голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. – Тоді не треба приплітати сюди антикризовий пакет».

На думку депутатів, головна мета блокування – не спонукання боротися з кризою, а створення умов для проведення дострокових парламентських виборів.

Голова фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський говорить про те, що в понеділок-вівторок готується оголошення вердикту Конституційного Суду стосовно законності існування нинішньої коаліції, яка після свого створення не подавала нової кандидатури на Прем’єр-міністра.

«Зберуться квоти Балоги, Ющенка і Партії регіонів, бо у нас у Конституційному Суді не професіонали, а репрезентанти. Як вважають, їх вистачить для того, щоб прийняти рішення, що нова коаліція мала подавати Президентові пропозиції щодо Прем’єр-міністра. Це абсолютно не відповідає Конституції, бо там чітко сказано, що уряд складає повноваження перед новобраною Верховною Радою, а не перед новою коаліцію. От такий план. Тому сьогодні для мене блокування не є дивним», – каже голова фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський.

Щоправда, при цьому він не згадує, що Конституція так само передбачає й протилежне – що коаліція «вносить пропозиції Президентові України щодо кандидатури Прем’єр-міністра» (ст. 83).

Проте на перевиборах парламенту наполягає лише фракція Партії регіонів та незначна частина фракції НУНС. Представники інших політичних сил кажуть, що не підтримають надання державних коштів на проведення позачергових виборів. Доля цього питання має вирішитися цього місяця.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG