Доступність посилання

ТОП новини

Бахчисарай зібрав кримських татар світу


Прибуття учасників Конгресу до Ханського палацу
Прибуття учасників Конгресу до Ханського палацу

Сімферополь – Востаннє Ханський палац у Бахчисараї бачив так багато людей у кримськотатарських одностроях і чув так багато кримськотатарської мови та мелодій, напевно, ще у лютому 1917 року, коли тут проходив перший Курултай кримськотатарського народу. У вівторок у Ханському палаці розпочав свою чотириденну роботу Всесвітній конгрес кримських татар. У ньому беруть участь українські кримські татари і представники кримськотатарської діаспори з багатьох країн світу.

Це перше подібне всесвітнє зібрання кримських татар, розкиданих після російської анексії Криму багатьма країнами Чорноморського регіону, а після світових воєн – і всім світом. Як повідомили в оргкомітеті Конгресу, у роботі форуму беруть участь понад 800 делегатів і гостей з Туреччини, Румунії, Росії, Узбекистану, де найбільші діаспори, та інших країн – США, Польщі, Болгарії, Киргизстану – загалом із 12 держав. Представлені тут і українські регіони – Кримська автономія, Севастополь, Київ, Запорізька і Херсонська області.

Ханський палац у Бахчисараї
На Конгрес прибули також акредитовані в Україні дипломати, в тому числі – посли Польщі і Канади, співробітники інших посольств, а також представники деяких міжнародних організацій, зокрема, ОБСЄ та програм ООН.

Іділь Ізмірлі, яка народилася в Туреччині, а зараз живе у Сполучених Штатах, каже що цей Конгрес дуже потрібен і кримчанам, і діаспорі. «Це лише перший крок і кримськотатарська діаспора демонструє підтримку своїм співвітчизникам у Криму», – каже вона.

На відкритті Конгресу, що пройшло просто неба у дворі Ханського палацу, від влади був присутній лише постійний представник Президента України в Криму Леонід Жунько, який прочитав вітання від Віктора Ющенка. Президент України від імені української держави і всього українського народу висловив учасникам Конгресу «слова глибокої поваги».

Головна проблема – відсутність єдності народу

Муфтій мусульман Криму Хаджи Еміралі, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв і представник Президента Леонід Жунько
Пленарні засідання форуму проходитимуть у Сімферополі, а секційні – в Білогірську, Євпаторії, Судаку і Старому Криму. Там делегати і гості обговорюватимуть проблеми кримськотатарських мас-медіа, книгодрукування, освіти, науки, культури, соціально-економічного розвитку, відродження Ісламу. А в Бахчисараї у перший день Конгресу його учасники взяли участь у намазі, що пройшов у Ханській мечеті. Вони відвідали місце пантеону видатних кримськотатарських діячів поблизу найстарішого у Східній Європі навчального закладу Зинджирли-медресе (Медресе з ланцюгами).

Напередодні відкриття Всесвітнього конгресу кримські мас-медіа багато писали про відсутність єдності у кримськотатарському середовищі. Делегати ж форуму заперечують сам факт розколу, хоча опозиційна Меджлісу кримськотатарська громадська організація «Мілі фірка» закликала до бойкоту Конгресу, а «Федерація кримськотатарських дернеків (громад) Туреччини» відмовилася посилати своїх делегатів.

Втім, експерти кажуть, що і «Мілі фірка», і «Федерація дернеків» – насправді не дуже масові і зовсім не впливові у кримськотатарському середовищі організації. Водночас, на Конгресі тема єдності, справді, активно обговорюється. Відомий російський вчений і кримськотатарський письменник Ерік Кудусов із Москви закликав лідерів Меджлісу до діалогу з опозицією, а опозицію – відмовитися від підтримки російської влади проти України.
Делегат Сафуре Коджаметова


А освітянка із Сімферополя Сафуре Коджаметова у розмові з Радіо Свобода зазначила, що об’єднає кримських татар турбота про рідну мову, яка зникає. «Конгрес нам дає шанс об’єднатися. Я чую тут, що кримські татари, попри десятилітня проживання у вигнанні і століття – в еміграції, не втратили рідну мову. І тут на Конгресі ми обговорюватимемо шляхи її розвитку і збереження. Саме рідна мова нас усіх об'єднає», – вважає делегат першого Всесвітнього конгресу кримських татар Сафуре Коджаметова.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG