Доступність посилання

ТОП новини

«Місія неможлива» – Росія блокує місію ООН в Грузії


Посол Росії в ООН Віталій Чуркін голосує за припинення місії ООН з підтримання миру у Грузії, Нью-Йорк, 15 червня 2009 р.
Посол Росії в ООН Віталій Чуркін голосує за припинення місії ООН з підтримання миру у Грузії, Нью-Йорк, 15 червня 2009 р.

Прага – Своїм вето Росія припинила повноваження місії ООН в Грузії, мандат якої закінчився 15 червня. Два тижні переговорів, які вели з Росією країни, що входять до групи, котра отримала назву «Друзі Грузії», не принесли компромісу і місія спостерігачів ООН, що працювала в Грузії 16 років і налічувала 150 миротворців, тепер має повернутися додому. Для Росії і Заходу провал переговорів по Грузії відкриває шлях до нового кола конфронтації.

Знайти компроміс не вдалося через питання територіальної цілісності Грузії – її суверенітету над Абхазією та Південною Осетією. Після серпневої війни, коли Москва одноосібно визнала незалежність цих двох грузинських регіонів, вона стала наполягати на зміні статусу місії ООН. Західні країни, котрі не визнали незалежності цих регіонів, наполягали на формулюванні резолюції, яка б підтвердила територіальну цілісність Грузії.

Резолюцію, що була запропонована США, Британією, Францією, Німеччиною та Хорватією підтримали ще 10 країн-членів Ради Безпеки ООН, Китай утримався, і лише Росія була проти. Але, через те, що Росія є постійним членом Ради Безпеки, її вето стало вирішальним.

Російський посол при ООН Віталій Чуркін, пояснюючи позицію своєї країни, зазначив, що Росія не сприймала навіть назви «Стабілізаційна місія ООН», котру запропонував Генеральний секретар, натомість наполягала на збереженні дотеперішньої назви: «Місія ООН в Грузії».

В ЄС «глибоко розчаровані»

А німецький посол при ООН Томас Матуссек висловив «глибоке розчарування» діями Росії не лише від імені своєї країни, але й від імені цілого Європейського Союзу.

«На жаль, рішення Росії поклало край роботі місії. Воно також поклало край 15-літній присутності ООН в Грузії, що зашкодить інтересам багатьох людей, які потребують присутності миротворців ООН із гуманітарних міркувань та для охорони їхньої фізичної безпеки, і для повернення до своїх домівок біженців та вимушених переселенців», – наголосив посол Німеччини.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун вже віддав наказ про повернення миротворців. Із їхнім від’їздом можливості міжнародного співтовариства щодо моніторингу ситуації в Грузії та її сепаратистських регіонах значно скоротяться. У зв’язку з цим представник Грузії в ООН Александр Ломая висловив сподівання, що хоча б недержавні правозахисні організації, такі як Amnesty International та Human Rights Watch, зможуть продовжувати моніторинг ситуації на місці.

Також Александр Ломая висловив сподівання, що Євросоюз не відкличе свою місію, і вона матиме доступ у сепаратистські регіони. «Ми сподіваємося на тісну співпрацю з нашими друзями, включно з моніторинговою місією Європейського Союзу та стабілізаційною місією ООН, котрі допоможуть забезпечити виконання положень угоди від 12 серпня, якої було досягнуто за посередництва Франції», – зазначив Ломая.

За словами деяких дипломатів в ООН, Росія відмовляється від будь-яких компромісів із нинішнім керівництвом Грузії, вважаючи, що уряд президента Міхеїла Саакашвілі після серпневої війни втратив будь-які моральні підстави представляти інтереси Грузії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG