Доступність посилання

ТОП новини

Ювілейна «Червона рута» відкриває нові імена


Володимир Івасюк, автор знаменитої пісні «Червона рута».
Володимир Івасюк, автор знаменитої пісні «Червона рута».

Чернівці – У неділю в Чернівцях завершився 20-ий фестиваль української популярної сучасної пісні «Червона рута». Перша «Червона рута», яка пройшла в столиці Буковини у вересні 1989 року, була революційною. Її учасники двадцять років по тому кажуть, що перша рута виконала своє завдання – відкрила шлюзи. І справді, після неї Україна почула гурти «Воплі Відоплясова», «Братів Гадюкіних», сестричку Віку, «Кому вниз» і багато інших. Той фестиваль задав тон. Завдання ювілейної «Червоної рути», за словами її організаторів та ідеологів, підтримати цей тон. Переможцями конкурсних програм серед рок-виконавців став гурт «Цвіт кульбаби» з Івано-Франківська, а кращою серед поп-виконавців стала Лариса Шелест із Бердянська.

Майже чотириста конкурсантів упродовж чотирьох днів змагалися у жанрах популярної, танцювальної, рок-музики... Тільки у рок-програмі взяли участь 55 гуртів з усієї України.

Гурти з Миколаєва та Кам’янця-Подільського «Веселі стаканчики» і «Форум дебош» своєю участю у фестивалі задоволені.

«Тут виступають гурти, – говорить соліст першого гурту Василь, – рівень виконання яких, я вважаю, досить пристойний: є що послухати і в деяких моментах – навіть повчитися. А гітариста «Форум дебош» на три дні зарядила музика франківського гурту «Кораллі».

Журі фестивалю кількістю рок-виконавців вражене. Це говорить про те, що рок найбільш просунутий жанр, от тільки й досі мало популярний: в українському ефірі його не почуєш у тому обсязі, в якому б хотілося, говорить виконавчий директор фестивалю Мирослав Мельник.

«Саме український рок мало чути на FM-станціях. Ну, може відсотків один-два, порівняно з тим, що робиться. І на телеканалах його немає.Жодного телеканалу в Україні нема, який би пускав рок-музику. Це є проблема», – каже Мельник.

Національна визначеність у підтриманні духу традицій – основна частота «Червоної рути»

Щоб бути почутим у шумі сучасного шоу-бізнесу, каже лауреат першої «Червоної рути» Едуард Драч, окрім професійності та сучасності у піснях молодих виконавців має бути ще дещо. І це «дещо» – «національна визначеність у підтриманні духу традицій «Червоної рути». Такі виконавці, з його слів, будуть мати бонус на такому фестивалі як «Червона рута», і це є основна частота, яка пропонується.

У неділю на гала-концерті переможців «Червоної рути» глядацький зал був повний. Серед слухачів – міністр культури і туризму України Василь Вовкун. Він каже, що цей фестиваль відкриє нові імена. І хоча попередні фестивалі повідкривали нові імена, не всі вони дійшли до великої сцени.

Міністр особливо відзначив гурт «Цвіт кульбаби» з Івано-Франківська, який використовує у своїй творчості рідкісний жанр риндзівки (це щось на зразок щедрівок, але виконуються цілий рік, мають форму побажань – автор).

«Цвіт кульбаби» загадувати наперед щодо своєї популярності нічого не хочуть. Кажуть, покаже час. Про одне бажння, все ж, розповіли: «Якщо запросять нас на якийсь ювілейний концерт не як учасників, а як гостей, це буде дуже приємно для нас».

Двадцята «Червона рута» завершилася ювілейним концертом на стадіоні «Буковина».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG