Доступність посилання

ТОП новини

День знищення – в Криму відзначили річницю масових розстрілів кримчаків та євреїв


Пам'ятний знак на «полі смерті»
Пам'ятний знак на «полі смерті»

Сімферополь – Сьогодні в Криму офіційно відзначається День вшанування пам'яті кримчаків та євреїв – жертв нацизму. Цього дня 1941 року на 10 кілометрі шосе Сімферополь-Феодосія нацисти розстріляли до 20 тисяч сімферопольців. Більшість із них були етнічними кримчаками та євреями. Розстріли тривали і в інших містах Криму.

У п’ятницю кілька сотень представників єврейської і кримчацької громад, урядовці, депутати, журналісти зібралися на околиці Сімферополя на «полі смерті», як його назвали сімферопольці ще в сорокові роки минулого століття. Там, біля дороги на Феодосію 11 грудня 1941 року всю добу тривали розстріли. Протягом наступних кількох двох днів нацисти розстрілювали чи труїли газом кримчаків та євреїв і в інших кримських містах – у Ялті, Джанкої, Керчі, Севастополі та Карасувбазарі (нинішньому Білогорську).

Молитва сьогодні звучала двома мовами – кримськотатарською, якою розмовляють кримчаки, та на івриті, виступи – російською та українською. Учасники жалобного мітингу говорили, подібна трагедія не повинна повторитися. І багато з них вже цього дня запалять свічки веселого іудейського свята Ханука. А це свідчення того, що нацисти своєї мети не досягли – життя продовжується.

Катастрофа для кримчацького народу

Геннадій Гендін, голова одного з єврейських товариств, зазначив, що кожне життя – це величезна цінність, коли гине людина, для неї гине весь світ. У Криму під час Другої світової війни загинули понад 200 тисяч мирних кримчан – це двісті тисяч світів.

Разом з тим, в один день нацисти убили понад 8 тисяч кримчаків – представників невеликого кримського народу тюркського походження, який сповідував релігію, близьку до іудаїзму. Окупанти не дуже розбиралися у тонкощах релігієзнавства, тож кримчаки розділили трагічну долю євреїв. Але через невелику чисельність кримчаків, їм як етносу відродитися фактично не вдалось.

Експерти називають різні цифри 10 тисяч загиблих під час Другої світової війни, чи 20 тисяч, але реально загинув майже увесь народ. Нащадок тих небагатьох, хто врятувався, Олександр Цирульников із роду Ломброзо-Хандо розповів: «У 1941 році в грудні місяці, день раніше, день пізніше в усьому Криму кримчаків розстріляли. До війни кримчаків у Криму було понад 10 тисяч осіб. 80-85 відсотків розстріляли, залишилося не більше півтори тисячі кримчаків».

За його даними, зараз в Криму живе лише кілька сотень кримчаків, за одне покоління народ припинить своє існування. Частина його одноплеменців виїхала до Ізраїлю, вважаючи себе іудеями, частина асимілювалася, поріднившись із близькими за культурою кримськими татарами. Олександр Цирульников каже, що тут нацисти таки домоглися свого, знищивши цілий народ із його самобутньою культурою і великим духовним світом..
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG