Доступність посилання

ТОП новини

Нова криза у взаєминах Польщі й Білорусі


Міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та Білорусі Сергій Мартинов під час зустрічі у Варшаві, 12 лютого 2010 року
Міністри закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та Білорусі Сергій Мартинов під час зустрічі у Варшаві, 12 лютого 2010 року

Варшава – Дипломатичне протистояння Польщі та Білорусі досягло апогею. У понеділок білоруська міліція затримала 40 поляків – активістів невизнаного адміністрацією президента Олександра Лукашенка «Союзу поляків у Білорусі». Керівники Польщі чекають від Євросоюзу адекватних заходів щодо серйозних порушень прав людини владою Білорусі.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський визнав, що його серйозні попередження, висловлені в розмові, що відбулась у п’ятницю з білоруським колегою Сергієм Мартиновим стосовно ситуації польської нацменшини в Білорусі, не мали результату.

Попри відверте невдоволення Варшави, у понеділок білоруська міліція затримала 40 активістів невизнаного білоруською владою «Союзу поляків у Білорусі».

Представники польської меншини прямували до міста Валожин на судовий процес у справі щодо права власності на Будинок польської культури в місті Ів’янець.

Міліція, використовуючи адміністративні заходи, перешкоджала представникам опозиційного до білоруської влади «Союзу поляків у Білорусі» прибути до суду.

Окремим білорусам заборонять в’їзд до Польщі

У відповідь на дії білоруської міліції Польща збирається заборонити в’їзд на свою територію усіх осіб, причетних до переслідувань польської меншини в Білорусі, заявив у понеділок міністр Сікорський.

А президент Польщі Лех Качинський відправив Олександру Лукашенкові лист протесту.

На думку урядових кіл у Варшаві, справу про серйозні порушення адміністрацією Лукашенка прав людини щодо білоруських поляків має вирішити Євросоюз.

Ситуацією, яка виникла довкола порушення прав польської меншини у Білорусі, занепокоєний голова Європарламенту Єжи Бузек.

«Передбачаю, що до порядку денного найближчого засідання Європейського парламенту буде внесено пункт під назвою «Дискусія про ситуацію в Білорусі», – каже він. – Також слухатимуться заяви стосовно цієї справи. Насамкінець Європарламент ухвалюватиме резолюцію стосовно ситуації в Білорусі».

Опозиційні угруповання критикують політику уряду Дональда Туска, що спрямована на зближення Білорусі з Євросоюзом. У Варшаві лунають навіть голоси про потребу оголошення Євросоюзом економічних санкцій проти Білорусі.

Такої ж думки євродепутат від партії братів Качинських «Право і Справедливість» Павел Коваль. «Нині польська закордонна політика стосовно Білорусі зазнала поразки. Незрозуміла в цілому закордонна політика щодо східних сусідів Польщі, зокрема стосовно Білорусі. Нині вона нам приносить гіркі плоди», – зазначає Коваль.

Момент істини

Лідер опозиційної партії «Право і Справедливість» Ярослав Качинський вважає, що Сікорський не потрібно було запрошувати міністра закордонних справ Білорусі Сергія Мартинова відвідати Варшаву, а тим більше – підписувати договір про спрощений прикордонний рух із Білоруссю.

Дещо іншої думки євродепутат від владної партії Дональда Туска «Громадянська платформа» Павел Залевський. «Ми проходимо момент істини. Це такий специфічний період, коли Білорусь проводить тестування закордонних партнерів. Лукашенко, на мою думку, хоче знати, наскільки серйозними є слова польського міністра закордонних справ, та як на події в Білорусі відреагує Євросоюз», – вважає Залевський.

Аналітики зауважують, що закордонна політика Олександра Лукашенка характерна для керівників країн пострадянського простору: спершу –арешти політичних опонентів, а невдовзі – оголошення про лібералізацію курсу держави щодо прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG