Доступність посилання

ТОП новини

Росія: полювання на вдів


Прага – Ці жінки не лише втратили близьку людину. Нині вони самі стали об’єктом публічного переслідування. Російська газета «Комсомольская правда» надрукувала фотографії 22 кавказьких жінок, яких російська міліція підозрює в тому, що вони можуть стати потенційними самогубцями.

Жителька Махачкали Айша Макашаріпова ніяк не могла зрозуміти, чим вона привертає до себе стільки уваги. Протягом останніх тижнів жінка стала помічати, що за нею по дорозі на роботу і додому стежать незнайомі чоловіки.

«Коли я повертаюся додому, а повертаюсь об 11 годині вечора, бо працюю продавцем, я почала помічати, що по дорозі мене супроводжують машини з тонованим склом, пішки за мною також ідуть незнайомі чоловіки. Я змушена просити знайомих, щоб мене проводили, бо я боюся за своє життя. Я не знаю, з чим все це пов’язано. Моя мама також за мене боїться, каже, щоб я пішла з роботи і сиділа вдома», – розповіла Айша Макашаріпова.

Згодом 30-літня мама чотирьох дітей з’ясувала, у чому справа. Виявилося, що її фотографія була серед інших понад 20, які популярна російська газета «Комсомольская правда» опублікувала 9 квітня. До фото галереї «потенційних смертниць» Айша потрапила через те, що російська міліція підозрює, що в неї міг би бути мотив – у 2005 році російські сили безпеки вбили її брата, Расула.

В інтерв’ю Радіо Свобода Айша Макашаріпова говорить, що коли родичі показали їй газетну публікацію з її фотографією та особистими даними, в неї був шок. Айша говорить, що газетна публікація, яка пов’язує її з терористами, є втручанням в її родинне і особисте життя, і вона планує позиватися проти «Комсомольської правди».

Після нещодавніх вибухів у московському метро, які за офіційними даними, здійснили дві жінки-смертниці, російські правоохоронні органи особливо прискіпливо придивляються до жінок, чиї родичі загинули від рук російських сил на Північному Кавказі.

«Це означає безсилля та імітацію сили» – правозахисник

Але критики говорять, що «полювання» на «чорних вдів», як називають цих жінок в російській пресі, перекручує систему правового захисту, адже виходить так, що цих жінок вважають винними, допоки вони не доведуть своєї невинності.

Андрій Ріхтер, директор московського Інституту інформаційного законодавства, говорить, що це помилка журналістів. «Етичні норми, які існують в нашій країні, Кодекс професійної етики російського журналіста, Кодекс гільдії судових репортерів говорить, що журналіст не повинен порушувати презумпції невинності. Тобто, поки не буде висунуто офіційного звинувачення і людину не розшукують як підозрювану».

Але автор публікації в «Комсомольській правді» Олександр Коц вважає, що про жодні порушення чи помилки не йдеться. Він вважає, що його дії виправдовує громадський інтерес. «Ми тут не говоримо про підозри. Йдеться про профілактику. Потрібно, щоб за подібними дівчатами був якийсь контроль. Наскільки я знаю, цих дівчат, цих жінок силові структури тримають на контролі. Тобто ми можемо бути впевнені, що ніхто із них не приїде в Москву. щоб підірвати себе в московському метро».

Олександр Черкасов із правозахисної організації «Меморіал» вважає, що насправді правоохоронні органи не стільки намагаються запобігти злочину, скільки зайняті імітацією роботи. «Багато з цих жінок живе відкрито, і ніхто їх і не думав затримувати. Що це означає? Це означає безсилля та імітацію сили. Це точно не означає, що правоохоронні органи хочуть діяти згідно з законодавством. Ми вже через це проходили, через відповідальність родичів. Це було в радянські часи», – зауважує правозахисник.

Днями в Державну думу Росії було внесено законопроект, який передбачає, що збитки, завдані терористами, мають відшкодовувати не лише вони і їхні організації, але й їхні родичі. Авторами ініціативи є парламентарі від партії ЛДПР на чолі з віце-спікером Держдуми Володимиром Жириновським.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG