Доступність посилання

ТОП новини

Лік іде не на дні, а на години – директор Євро-2012 в Україні


Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

Київ – Проблеми у підготовці до проведення Євро 2012 в Україні – цивілізаційні і пов’язані зі складною управлінською системою, яка залишилася в Україні від радянських часів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський. Та незважаючи на це, він висловив упевненість, що Україна встигне підготуватися і гідно організує футбольний чемпіонат. Він спростував можливість проведення чемпіонату тільки у Польщі чи спільно з Німеччиною.

– Нещодавно Президент УЄФА Мішель Платіні в одному з інтерв’ю не виключив можливість того, що Німеччина може прийняти Євро-2012. Наступного дня його колега Мартін Каллен заявив, перебуваючи у Варшаві, що Польща могла б сама впоратися з проведенням футбольного чемпіонату. Чи мають такі заяви підґрунтя?

– Тут треба звертати увагу насамперед на причини, які спонукають президента УЄФА чи його представників говорити про ситуацію в Україні. Очевидно, що цей проект є для нас новим, підготовка проходить в ускладнених умовах. Заяву президента Платіні слід розглядати насамперед як стимулювання України до активізації підготовки – не більше і не менше. Як людина, яка 24 години знаходиться у прямому контакті з УЄФА, з операційним директором Мартіном Калленом, хочу вам заявити, що не існує «планів Б». УЄФА використовує різні способи, щоб допомогти Україні у проведенні такого масштабного і важливого заходу, як Євро 2012. Тобто не потрібно шукати якогось підґрунтя. Насамперед, треба сконцентруватися на підготовці.

– На Вашу думку, ми встигаємо?


– Так, встигаємо. Ситуація значно покращилася – і це позиція УЄФА. Звичайно, ми не можемо казати, що наздогнали всі графіки, але прогрес є очевидним. Прогрес можна побачити і щодо стадіону НСК «Олімпійський», і щодо терміналу «D» у Борисполі, і щодо Львівського стадіону. Я сподіваюся, що найближчим часом Львівський стадіон буде рости як гриб після дощу. Ми вже зовсім не маємо часу. У нас лік пішов уже не на дні, а буквально на години. Тому ситуація складна. Нам потрібно не просто побудувати ці об’єкти, нам потрібно ще управляти ними. А це – непрості речі.

– Що, на Вашу думку, потрібно зробити? Я спілкувалася з будівельниками на Олімпійському, то вони зазначили, що потрібна більша організованість, більше коштів та людей.


– Ви перелічили запоруки успішного будівництвом об’єктів. Сьогодні проблем із фінансуванням немає, є проблеми з організацією будівництва. На цьому наголошує УЄФА і дає свої рекомендації. Залучено іноземних фахівців до зведення Київської і Львівської арен. Так само є плани залучення іноземців до управління аеропортами у чотирьох приймаючих містах. Я не хотів би, щоб у вас склалося відчуття, начебто у нас все нормально. Проблем є дуже багато і вони – щоденні. Вони пов’язані зі складною управлінською пострадянською машиною, яка до цього часу існує в Україні. Але у кожному конкретному випадку знаходяться виходи.

– З чим пов’язані наші проблеми у підготовці до євро турніру?


– Усі наші проблеми у підготовці до Євро пов’язані з цивілізаційними проблемами. Значно легше було готувати Євро 2008 в Австрії і Швейцарії, оскільки ці країни були готовими до нормального життя, до нормального функціонування. Там працює громадський транспорт, аеропорти, система обслуговування, там є достатня кількість готелів. Наша проблема – цивілізаційна, складно вирішити її за 2-3 роки. Але над цим треба працювати. І я бачу Євро 2012, як важливий елемент нашої інтеграції в Європу та Європейський Союз.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG