Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі політики й експерти радять «не сумніватися в євро»


Берлін – У Німеччині через бюджетні кризи країн єврозони дедалі гучніше лунають голоси тих, хто хотів би повернутися до старої німецької марки. Згідно з останнім опитуванням, більше половини німців жалкують, що свого часу країна перейшла на спільну європейську валюту. Водночас політики застерігають: мовляв, без євро було б ще гірше.

Бюджетні проблеми в країнах єврозони дедалі більше тиснуть на спільну європейську валюту. Це призводить до того, що громадяни в Німеччині, яка є найбільшим народним господарством в Європі, починають хвилюватися за свої накопичення.

Згідно зі соціологічним опитуванням, проведеним на замовлення першого каналу німецького телебачення, більше половини респондентів (57 відсотків) сумують за старою німецькою маркою. На їхню думку, Німеччині слід було залишатися зі старою валютою. Ще більше опитаних, 60 відсотків, вважають, що євро принесло їм тільки недоліки. І лише третина респондентів говорять про позитивні сторони запровадження спільної європейської валюти.

«Без євро німці були б біднішими»


Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле
Німецькі політики вважають невиправданими такі сумніви.

«Без євро німці були б біднішими, – переконаний, зокрема, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. – Без євро ситуація на ринку праці була б ще гіршою».

На думку політика, спільна європейська валюта краще захищає німців від турбуленцій, викликаних глобалізацією, ніж це робила б німецька марка.

Також відомий німецький біржовий аналітик Дірк Мюллер, відповідаючи на запитання другого каналу німецького телебачення ZDF, звертає увагу, швидше, на переваги, ніж на недоліки євро.

«Для німецької промисловості євро було великим благословенням. Раптом Німеччина отримала дешевшу валюту. Клієнтам з-за кордону стало вигідніше закуповуватися в Німеччині. А наші безпосередні сусіди раптом отримали значно дорожчу валюту, ніж вони мали раніше. Це сприяло бурхливому розвитку німецького експорту», – вважає Мюллер.

Водночас, експерт визнає, що такий розвиток майже не відчули рядові німці. І тут виникає запитання, де на той час були профспілки, які могли б домогтися підвищення зарплат, оскільки прибутки компаній зросли. Але також політики не спромоглися зменшити рівень відрахувань, які змушені платити фірми, що фактично звело нанівець переваги від запровадження євро.

Для успіху потрібен політичний союз

І все ж, Дірк Мюллер застерігає від порушення теми про повернення до німецької марки, хоча технічно такий крок цілком можливий.

«Я належу до великих друзів Європи, і ми повинні форсувати інтеграцію. Однак доводиться сумніватися в тому, чи можна побудувати потужну європейську спільноту зі спільною валютою без політичного союзу. Можливо, має сенс спочатку об’єднати сильні держави, уніфікувати їхні фінансові й податкові системи, запровадивши, так би мовити, другу версію євро, який був би вже значно ефективнішим», – сказав Мюллер.

На думку експерта, Європа крокує саме до такого сценарію. Принаймні заяви, що лунають із боку французького президента й німецького міністра фінансів, свідчать про рух саме в цьому напрямку, вважає Дірк Мюллер.

Наслідки ж повернення до національних валют, на думку експертів, були б фатальними. Особливо слабкі країни опиняться тоді у вкрай скрутній ситуації. Люди почнуть обмінювати свої накопичення в євро на долари або швейцарські франки, що призведе до краху фінансових систем цих країн. Наслідки такого розвитку відчула б і Німеччина, хоча вона нині і вважається економічно найпотужнішою країною в єврозоні. Не слід забувати, що кредитно-фінансові інститути в усьому світі тісно пов’язані між собою. Якщо виникнуть проблеми у банків сусідніх із Німеччиною країн, то й над німецькими кредитно-фінансовими установами може нависнути серйозна загроза.

Німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле вбачає у нинішньому періоді невпорядкованості, що його проходить євро,– своєрідне тестування європейської конструкції на її міцність із боку фінансових ринків. Міністр переконаний, що європейська валюта витримає таке випробування. Євро – це друга за значенням у світі валюта, вона є стабільною, додав міністр у розмові з газетою «Bild».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG