Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання харчів і діоксиновий скандал затьмарили «Зелений тиждень» у Берліні


Німеччина – У Берліні триває черговий традиційний «Зелений тиждень» – найбільше щорічне шоу аграрної продукції. Цього разу до німецької столиці прибуло понад 1600 учасників з майже 60 країн світу. Цьогорічний ярмарок затьмарено, однак, відразу двома подіями – діоксиновим скандалом у Німеччині та подорожчанням продуктів харчування в цій країні.

Полиці на стендах буквально ламаються від апетитних експонатів; прогулюючись по павільйонах «Зеленого тижня», занурюєшся в хмари то сирних ароматів, то – хлібних, а то – ковбасних; тут тобі кава, а тут чай та екзотичні фрукти. Недаремно цей щорічний ярмарок користується величезною популярністю не тільки серед жителів Берліна.

Ще на вихідні його відвідало понад сто тисяч осіб. Очікується, що до кінця тижня кількість гостей далеко перевищить позначку в 400 тисяч.

Однак такий оптимістичний настрій, який панує серед звичайних відвідувачів «Зеленого тижня», є досить оманливим. Дві актуальні теми не дають спокою і виробникам, і споживачам.

Передусім ідеться про подорожчання харчів, яке нині спостерігається в світі. Федеральний міністр сільського господарства Німеччини Ільзе Айґнер навіть вирішила за необхідне застерегти перед загрозою виникнення голодних бунтів. Із такою заявою вона виступила перед учасниками міжнародного форуму, присвяченому проблемі подорожчання харчів.

Подорожчання харчів і роль спекулянтів

Одні аналітики схильні вважати, що така невтішна тенденція викликана не в останню чергу засухою, яка спостерігалася минулого літа в Східній Європі. Оскільки було знищено частину врожаю, Росія та Україна запровадили експортні обмеження на вивезення пшениці, щоб забезпечити власне населення. Як наслідок, відчутно подорожчали хлібні вироби.

Але не всі вбачають причину зростання цін саме в цьому. Представник Світової продовольчої програми ООН Ральф Зюдгофф значну частину провини покладає на спекулянтів.

«У сховищах достатньо пшениці. Нема жодної причини для її подорожчання. Але, звичайно, торговці зацікавлені притримати свій товар, вичікуючи подальшого зростання цін. Таким чином, пшениця дорожчає й дорожчає, а потерпають від цього передусім бідні верстви населення», – сказав Зюдгофф у розмові з німецьким інформаційним телеканалом n-tv.

З огляду на таку ситуацію федеральний міністр сільського господарства Німеччини Ільзе Айґнер закликала розробити міжнародні правила гри, які б поклали край таким оборудкам із харчами.

Ні – індустріалізації аграрного виробництва

Поки представники з усіх куточків планети обговорювали проблему подорожчання продуктів харчування, а відвідувачі куштували екзотичні страви, поза стінами «Зеленого тижня» тисячі осіб вийшли на вулиці Берліна з протестами проти індустріалізації вироблення харчів.

Організатори маршу говорять про 22 тисячі учасників акції, інші оглядачі називають удвічі меншу цифру. Під гаслом «Ми вже наситилися!» демонстранти вимагали відмовитися від генних технологій в аграрному секторі, запровадити здорове й чесне виробництво харчів.

Критика пролунала й на адресу виробників тваринного корму, які спричинили діоксиновий скандал у Німеччині.

«Ці кримінальні здирники перетворили нас на кінцеве сховище токсичних речовин», – заявив, зокрема, співголова Робочого товариства фермерського сільського господарства Фрідріх-Вільгельм Ґрефе цу Барінґдорф.

Учасники акції протесту, яка супроводжувала минулими вихідними «Зелений тиждень», вимагали внести докорінні зміни в аграрний сектор не лише Німеччини, а й усього Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG