Доступність посилання

ТОП новини

Наслідками плагіату стали перестановки в уряді Німеччини


Німецький канцлер Анґела Меркель змогла швидко подолати урядову кризу, викликану аферою навколо тепер уже колишнього міністра оборони Німеччини. Не минуло й кількох днів після відставки Карла-Теодора цу Ґуттенберґа, як у країні з’явився новий глава оборонного відомства. Ним став Томас де Мезьєр, який досі очолював міністерство внутрішніх справ Німеччини.

Нового міністра оборони Німеччини Томаса де Мезьєра зустріли в його відомстві з військовими почестями. Разом зі своїм попередником Карлом-Теодором цу Ґуттенберґом він поклав вінок до пам’ятника загиблим солдатам бундесверу. Після цього обидва політики взяли участь у формальній церемонії передачі справ.

У першій половині дня федеральний президент Німеччини Крістіан Вульф вручив цу Ґуттенберґу грамоту про звільнення. Водночас із подання канцлера Анґели Меркель він призначив новим главою оборонного відомства Томаса де Мезьєра, який став уже 16-м міністром оборони Німеччини від моменту заснування бундесверу.

«Таким чином ви отримуєте командні повноваження щодо наших збройних сил, маєте піклуватися про наших жінок і чоловіків, які служать в армії, і особливо це стосується закордонних операцій», – урочисто заявив німецький президент.

Довірена особа

57-річний де Мезьєр, який досі очолював міністерство внутрішніх справ Німеччини, вважається довіреною особою Меркель. Щоправда, йому нині не позаздриш, оскільки перед ним стоїть справжнє геркулесове завдання – продовження реформи німецької армії, яку розпочав його попередник. Зокрема, йдеться про переведення армії на контрактну основу.

Меркель висловила переконання, що цей політик на відмінно справиться з усіма проблемами. «В Томасі де Мезьєрі я ціную не лише його блискучий інтелект і його показове відчуття обов’язку й відповідальності, але й те, що свою політичну діяльність він будує на ґрунті твердих цінностей. Він розмірковує з перспективи людини й завжди бачить її турботи й проблеми», – заявила Меркель, обґрунтовуючи перед журналістами своє рішення стосовно особи нового міністра.

Гарний радник

Якщо де Мезьєр вважається довіреною особою Меркель, то про нового міністра внутрішніх справ Ганса-Петера Фрідріха канцлер Німеччини сказала, що вона завжди цінувала його поради. Досі Фрідріх очолював у Бундестазі земельну групу депутатів від баварського Християнсько-соціального союзу.

Уже в перший день перебування на посаді новому міністру внутрішніх справ довелося займатися своїм головним завданням – внутрішньою безпекою. Після терористичного нападу на американських солдатів у франкфуртському аеропорту генеральна прокуратура веде розслідування в цій справі. У середу 21-річний виходець із Косова обстріляв автобус із вояками США, смертельно поранивши двох із них.

Тим часом на колишнього міністра оборони Карла-Теодора цу Ґуттенберґа, якому закидають плагіат при написанні докторської дисертації, чекає низка судових процесів. Як повідомляє німецька преса, на нього надійшло близько 80 скарг через порушення авторських прав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG