Доступність посилання

ТОП новини

Новий газовий козир Кремля проти України і як в ім’я батьківщини жити ощадливо (європейська преса)


Прага – Новий газопровід «Північний потік» дав у руки кремлівських лідерів нову й сильну карту в грі проти України. До того ж іще не вщухла хвиля незадоволення, зокрема, російського президента Дмитра Медведєва щодо нових прозахідних політичних пріоритетів України. Маються на увазі заяви Києва про тіснішу співпрацю України з Польщею та Європейським Союзом. Ці теми, а також заклик українського прем’єра Миколи Азарова «в ім’я батьківщини жити ощадливо», сьогодні домінують в огляді європейської преси.

Європейське видання провідного щоденника Financial Times пише про запуск нового газопроводу «Північний потік», який дає Кремлеві вагому перевагу в діалозі з Україною. Запуск нового газогону міняє баланс сил у Європі, Україна з досі домінантного транспортера «блакитного палива» – через Україну в Європу переганяється аж 80 відсотків газу – відсувається на периферію. Крім того, зазначає газета, Росія напевно схоче перебрати на себе роль головного і надійного партнера-поставника, а «Газпром», звичайн, буде нарощувати поставки газу в Європу. Є й інша небезпека: «Північний потік» може суттєво вплинути на українсько-російські переговори щодо ціни газу для українського споживача. Погрози Києва звернутись до міжнародного суду зі скаргою на Росію вже не виглядають такими страшними: «Північний потік» може відчутно змінити розклад сил на газовому ринку.

Польська Gazeta Wyborcza також звернула увагу на зміну настрою в українсько-російських відносинах. Кремль критикує Віктора Януковича за ставлення до Польщі та Європейського Союзу, зазначає видання. Янукович в останній час «дивує своїми пріоритетами: …Польщу називає союзником України, а Європейський Союз – суттєвим носієм цінностей». Варто задуматись, чи може це означати, що Україна переглядає свої дотеперішні плани інтеграції з Росією. І знову у гру вступає газ. Український Президент заявив, що Київ платить за газ більше, ніж інші країни, і хотів би знати причину цієї, як він зазначив, «кари». При цьому Янукович натякнув, що Україна розглядатиме співпрацю з Росією з позицій прагматичних, а через те ймовірний договір із Митним союзом Росії, Білорусі й Казахстану буде вивчатись із боку його корисності для України. Зрозуміло, що Кремль дорікнув Україні за надто велику «дружбу з Польщею і довіру до Європейського Союзу», робить висновок видання.

І чільне словацьке видання Sme також не оминуло тему газового протистояння України й Росії, але з іншого погляду. Газета цитує слова українського прем’єра Миколи Азарова «в ім’я батьківщини заощаджувати газ», тому що до цього стану країну довели договори, підписані Юлією Тимошенко. І далі український прем’єр, читаємо у виданні, радить, як це робити: закривати вікна, ущільнювати двері, економно використовувати паливо – «це належить до патріотизму». Український уряд уже оголосив про намір зменшити закупівлі газу в Росії, та справжньою причиною «газових суперечок» між Банковою та Кремлем, на думку видання, є «негативне ставлення Києва до передачі контролю над концерном «Нафтогаз» до рук російського велетня – «Газпрому».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG