Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Монті починає операцію порятунку Італії та євро


Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, Рим, 17 листопада 2011 року
Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, Рим, 17 листопада 2011 року
Рим – Гарячий політичний тиждень в Італії завершився ухваленням програми нового уряду. Кабінет міністрів Маріо Монті в п’ятницю отримав вотум довіри у нижній Палаті депутатів італійського парламенту, а днем раніше його підтримав Сенат – верхня палата. Пройшовши всі формальні процедури, команда економістів та банкірів починає здійснення реформ для виведення Італії із боргової кризи і відповідно порятунку зони євровалюти.

Після Другої світової війни за рахунком це 63-й уряд Італії. Створення надзвичайних кабінетів – не новина в історії італійської політики, але вперше серед міністрів немає жодного політика.

Глава кабміну, він же міністр економіки і фінансів Маріо Монті назвав свою команду «урядом національного зобов’язання». Як наголосив прем’єр, програма виходу із кризи базується на трьох основних аспектах: фінансова дисципліна, економічне піднесення і соціальна справедливість.

«В руках міжнародних інвесторів майже половина італійського державного боргу. Необхідно їх переконати, що ми спроможні поступово зменшити співвідношення боргу і ВВП. Щоб зменшити борг та відновити зростання економіки, ми готові йти на жертви, але їх слід розподілити порівну між усіма громадянами. Чим справедливіший буде цей розподіл, тим легше нам буде змиритися із труднощами», – заявив Маріо Монті, представляючи урядову програму в сенаті.

Від слів до діла

Серед пріоритетних напрямків – боротьба з неплатниками податків та фінансовою злочинністю. Міністри-технократи планують впорядкувати пенсійну систему країни, де, за словами Монті, нерівно розподілені ресурси між різними категоріями та поколіннями. Відбудуться зміни в системі надання соціальної допомоги. Також необхідно буде підвищити ПДВ та відновити податок на приватну нерухомість.

Із обережним оптимізмом сприймають новий кабмін і його керівника громадяни Італії. За різними опитуваннями, понад 60 відсотків жителів довіряють тимчасовому кабінетові. Тепер італійці очікують конкретних справ.

«Побачимо, що буде на ділі, бо обіцянок ми наслухалися багато останніми роками. Ми розуміємо, що будуть серйозні соціальні потрясіння. Надзвичайні уряди національного порятунку мені ніколи не подобалися», – говорить мешканець Мілана.

Під час ухвалення програми уряду в Римі і Мілані масово протестували студенти, засудивши плани економії і скорочення в освітній сфері.

Політики підтримують технократів

Італійські політики, які вимушено опинилися в тилу, наразі уникають суперечок і запевняють кабмін у своїй підтримці.

«Програма уряду дуже цікава. Вона перетинається з інтересами профспілок у плані надання ширших можливостей для роботи молоді і жінкам. Стосовно решти пунктів будемо дискутувати, звісно, проблем багато», – зазначила Анна Фінокк’яро, активістка лівої Демократичної партії.

Найбільша права партія «Народ Свободи» також на боці Монті, однак із вуст її лідера, недавнього прем’єра Сільвіо Берлусконі вже пролунало застереження. За його словами, чинний уряд демонструє «демократію у підвішеному стані» (бо уряд призначений президентом, а не обраний народом). «Ми повернемося на майдан і розкажемо людям, що наша черга керувати країною», – заявив Берлусконі.

В опозиції до нової влади залишається лише націоналістична партія «Північна ліга». Вона відразу виступила проти призначення технічного уряду і тепер абсолютно не поділяє його соціально-економічних реформ.

Новому прем’єрові дорікають обслуговуванням інтересів світових банків та прислужництвом французько-німецькому дуетові лідерів. Звертаючись до всіх політичних сил, Маріо Монті відповів: «Або залишимося єдині, або зазнаємо краху».

Для обговорення подальших кроків порятунку єдиної Європи і її валюти прем’єр Італії вже наступного тижня зустрінеться в Брюсселі з лідерами Франції та Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG