Доступність посилання

ТОП новини

Україні знадобиться досвід Данії в Європі – посол


Київ – 1 січня Данія перебрала від Польщі повноваження головування в Європейському Союзі. А сьогодні Данія оприлюднила програму свого головування в ЄС, у якій розвиток та поглиблення відносин з країнами-сусідами Євросоюзу визнано одним із пріоритетів на найближчі півроку.

Данія зосередить увагу на впровадженні оновленої стратегії Європейської політики сусідства та не збирається відмовлятися від політики розширення: згідно з програмою, країна має на меті «зробити свій внесок у проведення відповідальної політики розширення, що ґрунтується на Копенгагенських критеріях».

У цьому переліку важливих завдань знайшлося місце і для України, яка має величезні людські та природні ресурси для перетворення на державу високих технологій, поновлювальної енергетики і сучасного сільського господарства. Про це у розмові з Радіо Свобода повідомив посол Данії в Україні Мікаель Борг-Хансен.
Мікаель Борг-Хансен
Мікаель Борг-Хансен

– Найважливіше за умов нинішньої кризи – зберегти у діючому стані механізми фінансової стабілізації, зміцнити відносини між державами єврозони та іншими країнами ЄС. Україна, до речі, зацікавлена у фінансовій стабілізації та економічному зростанні в ЄС, адже українська економіка вже інтегрована в європейську торговельно-економічну систему. Це по-перше.

По-друге, Україна – унікальна територія, з величезним людським потенціалом і можливостями для впровадження сучасних технологій у промисловість, сільське господарство, енергетику. ЄС зацікавлений у розвиткові «зеленої економіки» – такої, що не шкодить природі та людині. Великий потенціал в Україні має і так звана «зелена енергетика», яка використовує відновлювані джерела енергії. Вважаю, що впровадження відновлювальних, екологічно безпечних енергетичних джерел – запорука розвитку України, складова її майбутнього європейського успіху.

– Чи можете Ви навести приклади успішного українсько-данського співробітництва якраз у цій царині?

– Так, це – Львів. У Львові вже понад 15 років працює низка малих і середніх компаній данського походження. А до України данські бізнесмени потрапили через Польщу: спершу вони там відкрили бізнес, а звідтам уже і українські можливості побачили… Частина компаній працює у текстильній та деревообробній промисловості, частина розвиває місцеве сільське господарство.

А деякі компанії належать до сфери електронних комунікацій і технологій: вони знайшли у львівських вишах молодий, кваліфікований персонал. Ці молоді українці – ділові посли України у Данії. Принаймні, так вважає мій давній товариш, який переніс до Львова аналітичний і технологічний центр своєї чималенької компанії.

– Якщо запитати українців, що вони знають про Данію, хтось загадає Ганса Християна Андерсена, дехто пригадає Гамлета, принца данського. Українці шукають інформацію про футбольну збірну Данії , яка гратиме в Україні на європейській першості влітку цього року. А що пересічні мешканці Данії знають про Україну?

– Мені здається, наші країни не знають багато одна про одну. При цьому українці справді знають про Данію більше, аніж данці про Україну та українців. Звичайно, герої Вільяма Шекспіра та Ганса Андерсена здавна символізують Данію. Для мене одне з найцікавіших місць у Данії – це замок Ельсинор, резиденція Гамлета.

Сучасну Данію уособлює королева Марґрете Друга, яка у ці дні святкує сорок років перебування на королівському престолі Данії. Відзначу, що Швеція має значно більше історичних дотиків з Україною. Але ми з вами все-таки сусіди, ми країни Європи. Я думаю, що данці використають можливість вивчити Україну, відвідуючи матчі Євро-2012, а наше маленьке посольство докладе зусиль, щоб ознайомити українців з культурою та історією Королівства Данії.

Як сказав посол Мікаель Борг-Хансен, у церемоніальній промові на початку цього року королева Марґрете назвала головування Данії в ЄС новою сторінкою в історії держави і подією, яка дозволить поширити європейські цінності та культуру життя на сусідні держави та регіони. Цей досвід знадобиться й Україні, зазначив дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG