Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари закликають владу до «зваженості й стриманості»


Сімферополь – У Криму інцидент, пов’язаний з окропленням православним священиком у дитячому садку дітей із родин, які сповідують іслам, викликав протести мусульманської громади півострова. Представники Духовного управління мусульман Криму закликали владу до зваженості й стриманості у публічних проявах релігійності в державних установах, а перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, лідер фракції Курултаю у Верховній Раді Криму Рефат Чубаров заявив, що кримськотатарська спільнота «напружено чекає реакції від державних органів, зокрема, від прокуратури».

Релігійний скандал у містечку Старий Крим, що в Кіровському районі АРК, розгорівся, за повідомленням інформаційно-аналітичного порталу «Кримськотатарське питання online», коли в місцевому дитячому садку під час «тихої години» православний священик із дозволу завідувача закладу провів обряд освячення приміщення. Він намагався окропити свяченою водою кімнати й сплячих дошкільнят, попри те, що у групах є діти, батьки яких сповідують іслам.

Помічниця виховательки однієї з груп, де кримські татари становили переважну більшість, не погодилася з цим і перешкодила проведенню обряду у приміщенні своєї групи. Емілія Мамут розповіла журналістам, що після цього інциденту змушена була звільнитися, формально – «за власним бажанням».

Конфлікт врегульовано

Жінка також повідомила, що мер Старого Криму Петро Котюк намагався врегулювати конфлікт, він висловився проти звільнення завідувачки дитсадка, на чому наполягали батьки, і пропонував Емілії Мамут сприяння у відновленні її на роботі. В інтерв’ю Радіо Свобода Петро Котюк заявив, що «інцидент врегульовано, ніякого міжрелігійного конфлікту в Старому Криму немає і не буде».

Сама Емілія Мамут припинила спілкуватися із журналістами, заявивши перед цим, що вона не вірить у вирішення конфлікту і не бачить сенсу доводити свою правоту. Колишня працівниця дитсадка також стверджувала, що на неї тиснули в СБУ. В прес-групі кримського главку Служби безпеки України від коментарів відмовилися. Джерела у спецслужбі підтвердили, що з жінкою провели бесіду з метою «уникнення розпалювання релігійної ворожнечі».

У прес-службі Кримської і Сімферопольської єпархії УПЦ (Московського патріархату) через хвороби відповідальних священиків офіційно коментувати конфліктну ситуацію в Старому Криму відмовилися. Водночас, одна з працівниць єпархіального управління припустила, що цей інцидент – «прикре непорозуміння», і звернула увагу, що не так давно митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар на прохання мусульман села Лозове під Сімферополем ухвалив рішення відмовитися від будівництва православного храму на місці колишнього мусульманського кладовища.

Мусульмани чекають реакції влади

Заступник Муфтія Криму хаджі Айдер Ісмаїлов каже, що державні посадовці «мають бути дуже обережними і обачними у релігійних питаннях». Насамперед, за його словами, це стосується керівників навчальних і виховних закладів, які «зобов’язані враховувати етнічний та конфесійний склад вихованців», а також, від яких залежить «взаємоповага кримчан, нинішня і майбутня».

Депутат Верховної Ради Криму Рефат Чубаров висловив переконання, що в релігійний скандал у Старому Криму повинна втрутитися Прокуратура Криму. На думку політика, там було «наочно порушене право громадян на свободу світогляду та віросповідання».

Схожу думку висловила керівник київської правозахисної організації «Ла Страда» Катерина Левченко. За її словами, на «Національну гарячу лінію з питань захисту прав дітей» надходило достатньо дзвінків із різних регіонів зі скаргами чи запитаннями щодо таких ситуацій.

Вона вважає подібні випадки «грубим порушенням» положень ратифікованої Україною «Конвенції про права дитини», статті 35 Конституції України, яка визначає, що церква і релігійні організації в Україні «відокремлені від держави, а школа – від церкви», а також закону «Про свободу совісті та релігійні організації», який прямо забороняє примус до «участі або неучасті в богослужіннях, релігійних обрядах і церемоніях».

У прес-службі Прокуратури Криму тим часом повідомили, що отримали інформацію про інцидент у Старому Криму, «вона вивчається і перевіряється».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG