Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС зраджують Україні (європейська преса)


Янукович намагається наслідувати Путіна і вибудовувати політичний режим подібний до російського – аналітики
Янукович намагається наслідувати Путіна і вибудовувати політичний режим подібний до російського – аналітики
Прага – Впливові європейські видання продовжують публікувати невтішні прогнози щодо можливого посилення тиску Кремля на владу в Україні після приходу туди нового-старого президента Володимира Путіна. Оглядачі також звертають увагу, що все більше країн ЄС підтримують новий проект російського газогону «Південний потік», що загрожує Україні втратою її газово-транзитної ролі між Росією та Європою. Все більше аналітиків звертають увагу на те, що Президент України Віктор Янукович намагається наслідувати Володимира Путіна і вибудовувати в Києві політичний режим, подібний до російського. Деякі з видань публікують заяви СБУ України про те, що нібито немає реальних підтверджень тому, що затримані у лютому в Одесі терористи могли готувати замах на російського лідера Володимира Путіна.

Київський кореспондент Financial Times Роман Олеарчик не виключає, що старий-новий президент Росії Володимир Путін піде шляхом посилення тиску на українську владу в Києві, щоб примусити Україну приєднатися до Митного союзу Росії, Казахстану, Білорусі, як своєрідного торгового переходу до створення ширшого об’єднання – Євразійського союзу. Цьому, як зауважує Роман Олеарчик, сприятиме погіршення фінансового, економічного й політичного становища української влади Віктора Януковича, яка не спроможна подолати труднощі у переговорах із МВФ, домовитися з Росією про дешевший газ та яка значно погіршила свої стосунки з ЄС, заморозивши при цьому, через ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко, просування по шляху євроінтеграції. Більше того, у Києві почали все більш звинувачувати Євросоюз у відсутності підтримки намірів України посилити свою газову незалежність від Росії. А останнім часом уряд у Києві обурюється приєднанням до підтримки російського проекту газогону «Південний потік» ще й Словенії, яка, так само, як і Україна, є членом Європейського єнергетичного співтовариства. Володимир Макуха, представник українського Міністерства палива та енергетики, заявив лондонському виданню: «Коли Україна приєднувалася до енергетичного співтовариства, ми очікували, що ЄС підтримає нас і врахує наші інтереси». У Києві вже давно наголошують, що «Південний потік» – це, насамперед, «політичний», а не економічний проект.

Лондонське видання OpenDemocracy.net не лише аналізує причини поразки російської опозиції на президентських виборах 4 березня, коли у першому турі переміг Володимир Путін, а й порівнює російський та український «революційний досвід». Експерт Дмитро Травін вважає, що Помаранчева революція в Україні стала можливою завдяки слабкості української владної вертикалі та регіональним суперечностям між політичними елітами, чого не було в путінській Росії, де Володимир Путін ще у 2000-2008 роках надійно зміцнив свою владну вертикаль. Аналітик також вважає, що нині якраз Президент Віктор Янукович повертає Україну від демократичних завоювань до авторитаризму, намагаючись вибудувати на українських теренах щось на зразок путінської моделі влади в Росії. Автор аналізу зауважує також, що значний виплив Росії на гальмування європейської інтеграції Києва полягає в посиленні енергетичного тиску з боку Володимира Путіна.

Російська «Коммерсант» інформує про те, що слідчі Служби безпеки України поки що не мають підстав для висунення заарештованим в Одесі за незаконні дії з вибуховими пристроями уродженцю Чечні Руслану Мадаєву та громадянину Казахстану Іллі П’янзіну звинувачення у підготовці замаху на прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна. Джерела «Коммерсанта» у правоохоронних органах стверджують, що інших визнаних доказів, окрім відеозапису, продемонстрованого в ефірі «Першого каналу» Росії, слідство не має. СБУ лише констатує, що терористи тренували в Одесі свої підривні навики, як їм наказав робити це, нібито, чеченський інсургент Доку Умаров, але якихось реальних доказів підготовки замаху на Путіна поки що не виявлено, інформують правоохоронні органи України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG