Доступність посилання

ТОП новини

Україна шукатиме модель співпраці з Митним союзом – Янукович


Янукович і Путін зустрілися в Кремлі 15 травня 2012 року вперше обидва як президенти
Янукович і Путін зустрілися в Кремлі 15 травня 2012 року вперше обидва як президенти
Україна буде шукати «модель співпраці» з Митним союзом ЄврАзЕС у складі Росії, Казахстану і Білорусі, заявив сьогодні Президент України Віктор Янукович після зустрічі в Москві зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

Він також додав, що Україна, найімовірніше, найближчим часом ратифікує угоду про зону вільної торгівлі в межах СНД.

Віктор Янукович перебуває сьогодні з візитом у Москві, в перебігу якого він уперше зустрівся як Президент України з Володимиром Путіним як головою російської держави. Янукович також бере участь у неформальному саміті СНД.

Янукович та інші чільні українські урядовці раніше заявляли, що Україна не має наміру вступати в Митний союз під керівництвом Росії, до чого Москва запрошує Київ, але хотіла б співпраці з ним в особливому форматі «3+1». Маються на увазі три нинішні члени об’єднання – Росія, Казахстан і Білорусь – та Україна. Росія виступала проти такої можливості.

У Європейському Союзі не раз заявляли, що для України неможливо мати зону вільної торгівлі з Євросоюзом, про яку вона прагне укласти договір, і одночасно стати повноправним членом Митного союзу, чого від Києва домагається Москва.

Договір про зону вільної торгівлі в межах СНД підписали в жовтні минулого року 8 країн-учасниць СНД з 11. Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомляв тоді, що цей договір передбачає низку вилучень із режиму вільної торгівлі, зокрема, на цукор, нафту і газ, які передбачають скасувати з часом.

Опозиція звинувачувала тоді прем’єра в зраді національних інтересів.

Натомість і прем’єр, і Президент заявляли тоді, що цей договір не перешкоджатиме євроінтеграції України, зокрема, створенню зони вільної торгівлі України і ЄС.

Як повідомляв уповноважений уряду з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький, це дуже різні угоди: «з ЄС – цивілізаційна, в СНД – всього лише рамкова», яка стосується тільки торгівлі товарами та передбачає лише базові речі, як-то нестягнення мит, і то з винятками.
XS
SM
MD
LG