Доступність посилання

ТОП новини

Ніна Карпачова: в Україні тривають масові арешти


Колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова
Колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова
Рада Європи не збирається зупиняти моніторинг України, де бачить суттєві проблеми з діяльністю судової влади і свободою слова. Про це заявила Радіо Свобода колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова після зустрічі у Страсбурзі з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Яґландом. Перший омбудсмен України також висловила здивування, чому її наступниця на посаді належно не реагує на масові арешти в Україні.

– Які питання щодо української демократії найбільше турбують керівника Ради Європи?

– Зустріч відбувалася з Генеральним секретарем Ради Європи, паном Яґландом протягом години. Його, безперечно, цікавила незалежна думка моя як людини, яка 14 років займалась захистом прав людини, і ми обговорили низку проблем якраз з точки зору просування демократії в Україні. Він відзначив, що задоволений, у цілому, співпрацею з урядом, але є низка системних проблем, яка не може не хвилювати Раду Європи з точки зору невиконання Україною взятих зобов’язань при вступі до Ради Європи.

Зокрема, йшлося про те, що, на превеликий жаль, що судова система не є незалежною в Україні, сказав пан Яґланд.Ми сподівалися, що Кримінально-процесуальний кодекс певною мірою щось додасть, адже 80 відсотків пропозицій Ради Європи начебто було враховано, але я можу сказати, що ілюзій ніхто немає в Раді Європи стосовно КПК. Але все таки вони вважають, що є проблема така системна: не відбувся розподіл влади, виконавча влада має надзвичайно суттєвий вплив на роботу судової гілки влади, тому вона не є незалежною.

– Як генсек Ради Європи оцінює ситуацію зі свободою слова в Україні?

– Він зазначив, що олігархи, які володіють ЗМІ, сьогодні перебувають у владних структурах, і ми це відчуваємо. Тому є проблема щодо незалежності ЗМІ. Ми обговорювали детально це питання, ми обговорювали і справу Гонгадзе, як вона сьогодні виглядає. Він сказав, що, безперечно, Рада Європи буде продовжувати слідкувати і не буде знімати Україну з моніторингу.

– На початку жовтня Парламентська Асамблея Ради Європи вперше визначила термін «політичний в’язень». Чи в цьому сенсі, є на Вашу особисту думку, політв’язнями Юлія Тимошенко і Юрій Луценко?

– Я вітаю позицію ПАРЄ стосовно визначення терміну політв’язень. Це є надзвичайно важливим і принаймні по трьом позиціям пані Тимошенко може бути визнана політв’язнем з точки зору визначення, яке дала Рада Європи, на мою думку.

– Скажіть, будь-ласка, як склалася ваша особиста доля після ваших відомих заяв про побиття Юлії Тимошенко за ґратами. Навесні Ви заявляли про тиск на ваших співробітників, силовики це заперечували, що відбувається тепер?

– Половина працівників офісу вже звільнена пані Лутковською, вже нема до кого приходити майже. А решта понижена в посадах на дві, на три ступені. А деякі мої колеги, їх просто не допускають до приміщення, тільки під якимось супроводом. Це є приниженням їхньої людської і професійної гідності. Тому я можу сказати, що ті наробки, які були в інституті омбудсмана, вони здебільшого зараз нівелюються.

– Що саме Ви маєте на увазі і як загалом оцінюєте діяльність пані Лутковської?

– Я оцінок не буду давати. Це є некоректним взагалі давати оцінки омбудсману.

– Але якщо Ви говорите про згортання певних наробок, то про що йдеться, крім кадрових проблем Ваших соратників, про які системні речі?

– Системні речі вони полягають в тому, що треба ті провадження, які були в офісі омбудсмана, їх треба продовжити, адже це долі людей, але була зроблена заява, що «я не буду продовжувати ті провадження, які були до мене». І це є дуже серйозним. По-друге. Звичайно, потрібні певні реагування актами омбудсмана. Жодного подання я не чула, принаймні по тих системних проблемах, які пов’язані з продовженням масових арештів, які продовжуються в Україні.

Ви знаєте, що недавно відбулося вбивство в’язня в Лук’янівському СІЗО і одна з причин – це переповнення наших в’язниць. Сьогодні судова система і правоохоронні органи не спрацьовують з точки зору того, що треба припинити зловживання арештами, які відбуваються в Україні. Голосу я не чую пані Лутковської з цих питань як омбудсмана.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG