Доступність посилання

ТОП новини

Де взяти кошти на здоров’я жертв терактів у Дніпропетровську?


Одне з місць вибухів у Дніпропетровську 27 квітня
Одне з місць вибухів у Дніпропетровську 27 квітня
Дніпропетровськ – Постраждалі від вибухів у Дніпропетровську заявляють, що залишилися наодинці зі своїми проблемами. Грошової допомоги, яку надала держава, не вистачило на вирішення проблем зі здоров’ям, стверджують вони. Нині на захист потерпілих стали юристи та громадські активісти Дніпропетровська, які об’єднались в ініціативну групу. Водночас в облдержадміністрації не виключають можливості додаткового фінансування лікування для деяких постраждалих.

Аліна, мама 16-річної Анастасії, потерпілої від вибуху 27 квітня, розказує: за півроку дівчина, що отримала ушкодження ніг, так і не вилікувалася. Її травму визнали легкою і надали разово 30 тисяч гривень державної допомоги.

Усі гроші вже витратили на лікування, між тим, її донька й досі потребує щоденних медичних процедур, розказує мати. Крім того, дівчинці потрібні пластичні операції на ногах, сказала Радіо Свобода жінка.

«Ми потрапили до лікарні з травмами середнього ступеню тяжкості, а потім їх кваліфікували як легкі. На мою думку, це призвело до недоплати приблизно 20 тисяч гривень компенсації від держави. Ми весь час по лікарнях. Шрами лишились на ногах. Що таке в 16 років у дівчинки ноги ушкоджені? Попереду ще косметична операція. Лікування досі триває, щодня процедури, а гроші вже закінчились. Частенько салюти у нас бувають – дитина здригається по цей день. Психологічні травми, ви розумієте, в такому віці лишаються на все життя», – розказала мати постраждалої.

В Україні потрібен спеціальний закон

Серед потерпілих від вибухів не одна людина все ще потребує медичної й психологічної допомоги, кажуть учасники ініціативної групи захисту прав потерпілих від терактів в Дніпропетровську. До цієї групи увійшли юристи і громадські активісти. Вони створили сайт terakt.dp.ua, де викладають свіжу інформацію про суд у гучній справі, і взялися безкоштовно відстоювати інтереси постраждалих.

Як розказує учасник ініціативної групи, адвокат Георгій Юрін, наразі ці люди лишились наодинці зі своїми проблемами. Частина вже подала цивільні позови, домагаючись виплати компенсації моральної шкоди. Між тим, заявляє адвокат, в Україні немає відповідного закону, який би регулював допомогу таким потерпілим.

Ми говоримо про необхідність встановлення на законодавчому рівні соціального захисту осіб, які постраждали від терактів
Георгій Юрін
«Ми говоримо про необхідність встановлення на законодавчому рівні соціального захисту осіб, які постраждали від терактів. В інших країнах є закони, які передбачають соціальні пільги, зокрема, на комунальні послуги, щомісячні виплати в установленому законом розмірі. У нас такого немає. Потерпілі наразі стомились, але тягар ходити до суду, тягар додаткових допитів, тягар їхній як цивільних позивачів на них залишається», – сказав Радіо Свобода Георгій Юрін.

Сьогодні головна увага прикута до обвинувачених, проблем обвинувачених, водночас є незахищеність потерпілих з боку державних органів
Віталій Слюсаренко
«Сьогодні головна увага прикута до обвинувачених, проблем обвинувачених, водночас є незахищеність потерпілих з боку державних органів», – додає член ініціативної групи Віталій Слюсаренко.

«Люди не залишаться без уваги»

В облдержадміністрації тим часом повідомили, що необхідним лікуванням забезпечили усіх потерпілих. На допомогу постраждалим від вибухів у Дніпропетровську з державного бюджету виділили свого часу виділили 1,5 мільйони гривень. Суми виплатили – в залежності від ступеню тяжкості уражень, який визначали судмедексперти, – від 20 тисяч до 150 тисяч гривень. Один постраждалий, який внаслідок вибуху втратив руку, одразу отримав 360 тисяч гривень, а нещодавно – ще додаткові кошти на протезування.

Постраждалі діти й дорослі також пройшли курс санітарно-курортного лікування, розповіла в коментарі Радіо Свобода заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олена Лугова.

Кожен випадок буде розглянутий індивідуально. Якщо людина справді потребуватиме додаткового фінансування для того чи іншого виду високоспеціалізованого лікування, то, звісно, ці питання будуть розглянуті
Олена Лугова
«З боку влади кожному було приділено увагу, щоб наслідки були мінімізовані. Зокрема, дівчинка, про яку ми говоримо, стоїть на диспансерному обліку, спостерігається у спеціалістів. Якщо зараз буде бажання, то вона зможе пройти обстеження у лікарні імені Мечникова, і ми визначимо подальший обсяг лікування по її стану здоров’я. Кожен випадок буде розглянутий індивідуально. Якщо людина справді потребуватиме додаткового фінансування для того чи іншого виду високоспеціалізованого лікування, то, звісно, ці питання будуть розглянуті. Люди не залишаться без уваги», – сказала Радіо Свобода Олена Лугова.

27 квітня у Дніпропетровську вдень в центрі міста сталося чотири вибухи, постраждала 31 людина, зокрема, 10 дітей. Всі вибухові пристрої були закладені в бетонні урни.

У скоєнні цих вибухів, а також вибухів у Харкові та Запоріжжі у жовтні 2011 року, обвинувачують чотирьох жителів Дніпропетровська. Розгляд справи по суті у суді має відбутися наприкінці листопада.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG