Доступність посилання

ТОП новини

Українські підлітки стали чинити менше злочинів – Павленко


Київ – За перше півріччя цього року кількість вчинених дітьми кримінальних правопорушень зменшилася приблизно на третину. Про це Радіо Свобода заявив уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко. Натомість експерти говорять про приховану статистику, незареєстровані злочини. А психологи переконують, що в деяких українських сім’ях, як і раніше, «виховують» дітей-злочинців. І це не залежить від достатку родин.

Упродовж першого півріччя цього року діти скоїли приблизно на третину (36%) менше злочинів, ніж за аналогічний торішній період. Таку статистику в інтерв’ю Радіо Свобода навів уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко. За його словами, в першу чергу, це є результатом попереджувально-профілактичних заходів, яких вживають усі органи влади в інтересах дитини. Зокрема, за словами дитячого омбудсмена, активно працюють міліція, освітяни, соціальні служби, служби у справах дітей.

«За видами злочинів зменшилась кількість вчинених дітьми умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, грабежів, розбоїв, зґвалтувань, хуліганства і крадіжок, а також злочинів у сфері обігу наркотичних засобів. Ці категорії злочинів значно зменшилися за перше півріччя цього року. Але найбільше злочинів, які скоюють діти, це крадіжки. Майже 60% дітей, які сьогодні відбувають покарання в колоніях – це діти, які скоїли крадіжку», – зауважив Юрій Павленко.

Однак показники злочинності все ж залишаються високими. За даними дитячого омбудсмена, торік за перше півріччя злочинів було майже 9 тисяч (8786), а цього року – майже 6 тисяч (5650).

«А наскільки реєструються і правильно кваліфікуються злочини?»

І це ще не вся статистика, тому що багато злочинів правоохоронці просто не реєструють, наголошує президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» Катерина Левченко.

«До будь-якої статистики потрібно ставитися дуже обережно. Питання полягає ще в тому, наскільки у нас реєструються, фіксуються і правильно кваліфікуються злочини. Наприклад, сексуальне насильство дуже часто не кваліфікується, як таке. Я вже не говорю про те, що дуже велика кількість злочинів і правопорушень взагалі не потрапляє до поля зору правоохоронних органів. Порушення сьогодні приймають іноді ті форми, які не фіксуються правоохоронцями. Наприклад, робота національної дитячої гарячої лінії показали таку проблему в дитячому середовищі, як булінг (переслідування, цькування), але, відповідно до законодавства, цей вид насильства взагалі ніяким чином не прописаний, а якщо не прописаний, то він і не фіксується. Немає закону, немає злочину, але це не означає, що він не відбувається в дійсності», – наголосила Катерина Левченко.

Катерина Левченко переконує, що за злочинні дії підлітків мають відповідати дорослі. Тим паче, що дуже багато батьків у неблагополучних сім’ях своїм прикладом спонукають дітей на незаконні діяння.

«Хуліган» може вирости в будь-якій родині через неувагу батьків – психолог

Підлітка найлегше втягти у будь-яку злочинну діяльність, бо досвіду в нього ще немає, а є велика самовпевненість, говорить психолог Олена Ліщинська. Вона пояснює, що «хуліган» може вирости в будь-якій родині, незалежно від соціального статусу та освіти, а головна причина – неувага батьків до своїх чад.

А крім того, додає психолог, соціальні проблеми, які існують у країні, як правило, віддзеркалюються в поведінці підлітків, у вчинених ними злочинах.

«Це можуть бути підлітки, які забезпечені, мають матеріальний достаток, але в сім’ї немає традиції виховання певних обмежень. Складається враження, якщо ти маєш гроші, то ти можеш робити все, що завгодно, і робити будь-які жорстокі експерименти, зневажати інших. Тому тут можуть бути зґвалтування, водіння автомобіля в п’яному вигляді, знущання над однолітками, викладання цього в Інтернет. А друга категорія – ті, які вважають, що світ влаштований несправедливо і несправедливо, що в них немає телефону, одягу, їжі тощо. То тут можуть бути пограбування», – запевнила Олена Ліщинська.

Експерти кажуть: якщо вже не вдалося дитину змалечку навчити, що грабувати чи хуліганити – це кепсько, то варто перевиховувати підлітка хоча б після вчинення злочину. Зараз малолітні злочинці відбувають за ґратами покарання і, повертаючись на волю, знову беруться за своє. Наразі правосуддя для неповнолітніх (так звана ювенальна юстиція) за європейським зразком в Україні тільки формується.

Проте вже зараз, за даними дитячого омбудсмена, зменшилася кількість дітей, яких суд вирішив утримувати під вартою. Нині в колоніях перебуває трохи більше тисячі (1087) засуджених, торік їх було майже 2 тисячі.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG