Доступність посилання

ТОП новини

Подвійне громадянство для українців може бути, але не з Росією – Беліцер


Наталя Беліцер
Наталя Беліцер
Наявність російського паспорта в українських громадян підриває безпеку української держави, тому що не виключено, що Росія буде хотіти повторити сценарій, відпрацьований у Південній Осетії та Абхазії, коли громадянам Грузії роздавали російські паспорти, а потім їх «визволяли» з-під влади Тбілісі. Про це попереджає експерт з питань безпеки, міжетнічних стосунків та заморожених конфліктів Наталя Беліцер. Проте вона не виключає можливості дозволити українцям мати два і більше паспортів, але лише з тими країнами, які не послабляють безпеку України.

– Пані Беліцер, нещодавно Чехія відмовилася від дуже жорсткої заборони мати подвійне громадянство. Цим самим шляхом іде більшість європейських країн. Чи варто Україні так само піти цим шляхом, адже де-факто говорять про сотні тисяч українців, які мають на руках паспорти інших країн?
Росія активно намагалася роздавати своє громадянство в Криму, а також на сході і півдні України

– Не можна порівнювати взагалі ситуацію будь-якої країни Європейського союзу і ситуацію сучасної України. Для країн Центральної, Східної Європи реальних сильних загроз національній безпеці не існує, навіть для Балтійських країн – порівняно з Україною.

Україна переживає найгострішу кризу за всі 23 роки свого існування. І проблема громадянства є для неї значно актуальнішою. Особливо, якщо ми згадаємо сценарії, які були в Південній Осетії і Абхазії. Коли там створилася ситуація з переважною більшістю місцевих жителів, які мали російське громадянство, що давало підстави масштабно захищати вже своїх співгромадян і казати, що Грузія порушує права не просто своїх регіональних жителів, а саме російських громадян.

Згадаємо, що Росія активно намагалася роздавати своє громадянство в Криму, а також на сході і півдні України. Кількість встановити неможливо, бо це не афішувалося ані власниками російських паспортів, ані офіційними структурами, скажімо, Міграційної служби Росії.

– Україна має зараз особливу ситуацію, бо з одного боку, існування великої кількості громадян із подвійним громадянством, вимагало б узаконення цього явища, а з іншого, це могло б відкрити дорогу збільшення тиску на безпеку України з боку Росії. Наскільки це небезпечно було б саме зараз для України запровадити можливість мати подвійне громадянство?

– На мій погляд, тут треба було б зазначити, чи в новому законі, чи в новій Конституції, що домовленості про взаємне набуття громадянства має бути не загальним для всього світу, а на підставі двосторонніх договорів з конкретними державами.

Тобто, як на мене, оскільки загрози для територіальної цілісності України насправді ані з боку Угорщини, ані з боку Румунії не існує, незважаючи на певний пропагандистський галас... Взагалі країна-член НАТО не може в принципі зазіхати на територіальну цілісність сусідньої країни. То з ними, як на мене, цілком можна було б оформити такі договори. Тим більше, що де-факто всім відомо, що жителі певних регіонів, Прикарпаття, Закарпаття на кордоні з Угорщиною вже певну кількість років мають паспорти і України, і Румунії, чи Угорщини. Це просто було б оформлення де-факто існуючої ситуації. З Росією все інакше. З Росією мати такий договір просто надзвичайно небезпечно і укладати його не можна.

– Є Крим, і це є не просто територія України, а це є територія України, окупована іноземною державою. І в цьому випадку багато людей просто для того, щоб вижити в цих нових умовах, мають або вибирати між двома паспортами, або набирати громадянство Росії. Чи Україна має забезпечити якимось чином можливість повернення цих людей в українське громадянство, оскільки вони були залишені напризволяще своєю країною?
Українська влада кілька разів робила заяви, що всі кримчани, які не подали персональної заяви про відмову від українського громадянства, вважаються громадянами України

– Так, українська влада кілька разів робила заяви, що всі кримчани, які не подали персональної заяви про відмову від українського громадянства, вважаються громадянами України. Саме для Криму це надзвичайно важливо.

– Зараз у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який би мав карати адміністративно за наявність подвійного громадянства. Як цим людям вийти з цієї ситуації?
Покарання за подвійне громадянство було б надзвичайно шкідливим для інтересів України, а головне – для людей
– Я сподіваюсь, що він не буде ухвалений. Оскільки я знаю позицію експертної спільноти, правозахисної спільноти, позицію омбудсмена пані Валерії Лутковської. Я сподіваюсь, що покарання за подвійне громадянство не буде введене. Це було б надзвичайно шкідливо для інтересів України, а головне – для долі тих людей, які дійсно змушені були, щоб виживати, брати громадянство Росії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG