Доступність посилання

ТОП новини

Трьох бійців «Альфи» звільнили з полону, журналістів – поки ні


Сепаратисти ведуть чоловіка з зав'язаними очима, Донецьк, 5 травня 2014 року
Сепаратисти ведуть чоловіка з зав'язаними очима, Донецьк, 5 травня 2014 року
Київ – Ще один журналіст – Микола Рябченко – зник у Донецькій області. Він уже щонайменше п’ятий кореспондент з-понад двох десятків заручників, яких захопили терористи. Більшість із них перебувають у полоні ще від квітня. Тим часом стало відомо про звільнення фрілансера Сергія Лефтера та трьох співробітників СБУ.

Шостого травня в районі селища Мангуш Донецької області зник журналіст Микола Рябченко. Про це «Новостям Донбасса» повідомив його син. Того дня журналіст поїхав у район Мангуша, звідки надійшла інформація про стрілянину. Після цього зв’язок з ним обірвався. Увечері молодший син додзвонився на номер – слухавку взяв невідомий, що представився членом самооборони, і сказав, що Микола у них. Мопед, на якому їздив Рябченко, кинутий на виїзді з міста. Син зниклого також повідомив, що, можливо, батько перебуває в Приморському райвідділі міліції. Чи контролюють цей райвідділ сепаратисти, не відомо.

Сьомого травня на Youtube з’явився запис, із якого зрозуміло, що журналіст, репортер польського фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, який 15 квітня був захоплений терористами у Слов’янську, вже на волі.

За деякий час статус відео було змінено на «приватний», і його неможливо переглянути. «Телекритика» зазначає, що зі власних джерел отримала інформацію про звільнення Лефтера ще 3 травня, але інформація не оприлюднювалася з міркувань безпеки, доки чоловіка не вивезуть із Донбасу в безпечне місце.

Лефтер: тих, хто під тортурами зізнався, що з «Правого сектора», стратили

За словами Сергія Лефтера, його затримали 15 квітня біля міськвиконкому у Слов’янську після того, як він телефоном передавав новини представникам фонду «Відкритий діалог» та польському колезі. Сергій Лефтер здався підозрілим співробітникам міськвиконкому, які затримали журналіста і відразу ж відібрали його мобільний телефон та всю наявну техніку. Перші кілька днів журналіст перебував із зав’язаними очима. У такому вигляді він потрапив на допит 17 квітня, який проводили, за визначенням Сергія Лефтера, спецпризначенці. Під час допиту у нього побоями та психологічним тиском намагалися «вибити» інформацію, що він прибув на Донбас як представник «Правого сектору».

«Якщо ти з Києва, то ти автоматично для них людина, яка була на Майдані, але я думаю, що складно знайти людину, яка з Києва і не була на Майдані. Вибивали відповіді, кого знаєш із «Правого сектору», Майдану, вибивали контакти», сказав журналіст.

Сергій Лефтер повідомив, що чув допит і катування двох активістів, які зізнались, що вони представляють «Правий сектор». Журналіст стверджує, що пізніше він отримав інформацію, що їх було страчено. Сергій Лефтер не повідомив про деталі свого звільнення, однак стверджує, що міг би пізнати когось із тих, хто тримав його у полоні.

Від 15 до 40 заручників

У середу, як повідомляє агентство «Інтерфакс», з’явилася інформація що бойовики звільнили трьох співробітників «Альфи». В СБУ повідомили, що бійці перебувають у безпечному місці. Водночас агентство, з посиланням на так званого «народного мера» Слов’янська В’ячеслава Пономарьова, повідомило, що бойовики в обмін на це отримали «народного губернатора Донеччини» Павла Губарєва.

Загалом, у Слов’янську в полоні у сепаратистів перебуває, за різними даними, від 15 до 40 заручників. Серед них журналісти Сергій Шаповал, Юрій Лелявський, Ірма Крат, стрімер Артем Дейнега, режисер Павло Юров та волонтер культурних проектів Денис Грищук, а також офіцери Збройних сил України та цивільні.

Журналіста телеканалу ZIK Юрія Лелявського сепаратисти викрали 24 квітня. Він встиг подзвонити колегам і повідомити, що його затримали. 13 квітня Артем Дейнега стрімив події біля будівлі в СБУ у Слов’янську зі свого балкона. Про це хлопець написав на сторінці у соцмережі «ВКонтакті» та у групі, присвяченій Євромайдану. Місце перебування журналіста швидко виявили сепаратисти: до нього у квартиру увірвалися семеро озброєних чоловіків у масках.

У переліку затриманих у Слов’янську також журналістка й активістка Ірма Крат, яку захопили 20 квітня. Засновниця сайту «Прихована правда», активістка Жіночої сотні Майдану перебуває в будівлі СБУ міста. Там, як заявляють викрадачі, вивчається її можлива причетність до тортур і вбивства бійців «Беркута» на Майдані.
Озброєний сепаратист проводить українську журналістку Ірму Крат після прес-конференції у Слов'янську, 21 квітня 2014 року
Озброєний сепаратист проводить українську журналістку Ірму Крат після прес-конференції у Слов'янську, 21 квітня 2014 року

Сергій Шаповал перестав виходити на зв’язок 26 квітня. До цього він висвітлював ситуацію у Харкові, а потім повідомив друзям, що вирушив до Слов’янська.

Полонених використають як живий щит?

За інформацією, яка надійшла до правозахисників, полонених журналістів тримають у підвалах чотирьох будівель Слов’янська. Представник Гельсінської спілки Олег Веремієнко припускає, що сепаратисти хочуть використати заручників як «живий щит» під час можливого штурму будівель, у яких вони утримуються. Відразу після зникнення на Донеччині перших журналістів, правозахисники почали звертатись із заявами до міжнародних організацій.

«Ми відразу звернулись до правоохоронних органів та до Європейського суду. Європейський суд надіслав нам відповідь, що до 28 квітня давався час для того, щоб російські служби пояснили, на яких підставах тримають людей у полоні, але відповіді і досі немає. Коли такі ж випадки траплялись у Криму, то тоді вони відповідали, що у них заручників немає», – зазначив Веремієнко.

За словами правозахисника, держава робить для звільнення заручників недостатньо.

Водночас, у прес-службі СБУ зазначили, що відомство вживає всіх заходів для звільнення всіх заручників. Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що МВС, СБУ та військові максимально захищають мирних мешканців.
Із Криму понаїжджали бандити, які чинять злочинні дії, стріляють по правоохоронцях, тероризують мирне населення і захоплюють заручників
Валентин Наливайченко

«Немає сумніву щодо того, що наші бійці-офіцери разом зі спецпідрозділами МВС і військовими – це та лінія оборони, яка стоїть між мирним життям і тими, хто взявся за зброю, диверсантами спецназу. Із Криму понаїжджали бандити, які чинять злочинні дії, стріляють по правоохоронцях, тероризують мирне населення і захоплюють заручників», – зазначає Наливайченко.

Звільнені й загиблі

Під час агресії на сході України загинули щонайменше троє цивільних. Це депутат Горлівської міської ради від партії «Батьківщина» Володимир Рибак. Його тіло знайшли з ознаками катувань лише 19 квітня у річці неподалік від Слов’янська. Разом із ним виявили також тіло зниклого студента КПІ Юрія Поправка. А згодом також тіло 25-річного мешканця Стрия, що на Львівщині, Юрія Дяковського.

Також від початку проведення Антитерористичної операції загинули 14 українських силовиків, зокрема, співробітники СБУ. За повідомленням прес-центру Служби безпеки, ще 66 військовослужбовців поранені.

Водночас, 3 травня були визволені з полону в Слов’янську військові інспектори ОБСЄ. Звільнені також фотокореспондент Євген Гапич із Коломиї та його брат, журналіст американського новинного інтернет-каналу VICE News Саймон Островський, кореспондентка газети «Комсомольская правда в Украине» Євгенія Супричева.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG