Доступність посилання

ТОП новини

Чи можлива страхова медицина в умовах суворої економії?


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Запровадження в Україні медичного страхування можливе лише після системних змін у галузі охорони здоровʼя, вважають експерти. Плани щодо страхової медицини озвучили в Кабінеті міністрів, хоч і не уточнили, про які терміни і який формат цієї новації йдеться. Неготовою до страхової медицини Україну вважає і новий міністр охорони здоровʼя.

Обовʼязкове державне медичне страхування – один із пунктів парламентської коаліційної угоди. Там мова іде про поетапне запровадження новації. На який термін у цьому питанні орієнтується Арсеній Яценюк, премʼєр не уточнив, але поставив медичне страхування в один ряд із планами уряду щодо системних змін – на кшталт реформи державного апарату, економіки, податків, галузей освіти і культури.

«В країні немає безкоштовної медицини, це брехня. 8 відсотків (від ВВП) – до речі, це цифра, яка відповідає повністю витратам на медицину в країнах-членах ЄС, – заявив премʼєр-міністр. – 8 відсотків іде в повітря, до людей ці гроші не доходять. За все платять. Саме тому цих 8 відсотків бюджетних витрат на систему охорони здоровʼя повинні отримати ефективне використання через прийняття закону України про медичне страхування».

Можна було б запровадити спершу таку частину страхової медицини, як реімбурсація, тобто повернення коштів, витрачених на лікарські засоби
Віктор Сердюк

Президент Всеукраїнської ради захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк вважає: уряду варто було б пояснити громадянам, що він розуміє під поняттям медичного страхування і як його впроваджуватиме. На думку експерта, запустити процес переходу на державну страхову медицину реально, але починати треба з меншого. «Можна було б запровадити спершу таку частину страхової медицини, як реімбурсація, тобто повернення коштів, витрачених на лікарські засоби. Це – частина страхової медицини», – каже фахівець.

«Забезпечувати нема звідки»

Валерій Макаренко (прізвище змінене – ред.) – лікар-реаніматолог однієї з районних лікарень на Київщині. Він вважає ідею з запровадженням страхової медицини в Україні несвоєчасною. Пояснює: для цього потрібні системні зміни й значне фінансування, а цього в українській медичній галузі наразі немає.

Він нагадує про анонсовані урядом плани на чверть скоротити видатки з держбюджету у 2015 році і каже, що вже й зараз ситуація з забезпеченням лікарень найнеобхіднішим дуже скрутна.

Суть страхової медицини у тому, що людина платитиме страховий внесок, а в лікарні буде належне забезпечення. Цього немає і не буде, бо забезпечувати нема звідки
лікар

«Забезпечення у нас у відділенні немає ніякого, – каже лікар. – Забезпечення відділення ведеться за кошти хворих, лікувальна робота ведеться за кошти хворих. Препаратів як таких немає, лікарня не дає цього. Суть страхової медицини у тому, що людина платитиме страховий внесок, а в лікарні буде належне забезпечення. Цього немає і не буде, бо забезпечувати нема звідки».

Раніше новий міністр соцполітики та праці Павло Розенко анонсував можливе обʼєднання фондів соціального страхування у разі нещасного випадку та втрати працездатності. Нова структура могла б стати базою для майбутнього запровадження медичного страхування, зазначив міністр.

Науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ірина Коссе вважає, що створення фонду, який акумулював би страхові внески на лікування, – це лише один із етапів запровадження медичного страхування. Ще до цього державі треба вдатися до принципових системних змін, зокрема – у питанні фінансування галузі охорони здоровʼя.

Зараз у нас фінансується кількість ліжок у лікарні, а треба, щоб фінансувалася кількість наданих послуг. І тоді система сама себе відформатує
Ірина Коссе

«Зараз у нас фінансується кількість ліжок у лікарні, а треба, щоб фінансувалася кількість наданих послуг. І тоді система сама себе відформатує. У тих лікарнях, куди не будуть ходити люди і де не будуть надаватися послуги, ті лікарні отримуватимуть менше і, щоб бути прибутковими, самі закриватимуть відділення», – зазначає експерт.

Неготовою до страхової медицини раніше назвав Україну новий міністр охорони здоровʼя Олександр Квіташвілі. На його думку, поки що в Україні для цього немає умов.

Із нового року пілотний проект із добровільної страхової медицини на собі випробовуватиме Київ. У Київраді кажуть: щомісячний розмір страхового внеску коливатиметься в межах 50–65 гривень, для соціально незахищених верств населення внесок компенсовуватимуть за рахунок спеціальних програм. Для прийому і розподілу коштів у столиці створять єдину муніципальну страхову компанію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG