Доступність посилання

ТОП новини

Знаю від Нацбанку, що долар буде на рівні 18 гривень – експерт


Чи є «продуктова паніка» на продуктових базарах та в супермаркетах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Чи є «продуктова паніка» на продуктових базарах та в супермаркетах

У більшість товарів на полицях українських магазинів закладений курс 15-20 гривень за долар, тому нинішня ціна – це «відірвана» від реального курсу переплата

Українці скуповують борошно, олію, цукор та сіль, побоюючись, що ціни зростатимуть і надалі. Порожні полиці супермаркетів сигналізують, що суспільство не має віри у стабільність економіки та національної валюти. НБУ, натомість, запевняє, що саме подібна стихійна паніка і ослаблює гривню. Експерти ж заявляють: Нацбанк та торгові мережі свідомо допустили цей «контрольований хаос», адже давно «грають» на курсі валют.

У супермаркетах помітне пожвавлення: українці змітають з полиць так звані «соціальні товари» тривалого зберігання. На місці олії, борошна, круп та макаронів – порожні полиці. Працівники час від часу завозять новий товар. Утім, коли ставити вже немає чого, просто заставляють тим, що у надлишку: водою чи цукерками.

Найбільший натовп – біля бакалії: дешевого борошна немає, утім, кілька марок дорогого французького ще можна взяти. Покупці пояснюють ажіотаж тим, що зараз ще продається товар «старого урожаю», а надалі все лише дорожчатиме. Жінка з повним кошиком коментує: купівельна паніка через нестабільний валютний курс. За її словами, «обіцяють, що долар буде по 50 гривень», тож ще є час «запастись на кілька місяців».

«Візьміть там борошна пару кілограмів, уже ніде немає. Ідіть, серйозно. Макарони візьміть, це ж борошно теж», – радить вона.

Українці бояться, що цукор та масло будуть по 20 гривень

Розкупили і олію, що зараз коштує, щонайменше, 20-25 гривень. Охоче беруть також м’ясо та рибу глибокої заморозки. Біля цукерок, хліба, кави, а також консервації ажіотажу немає. Заповнені полиці з молочними продуктами – покупці не ризикують запасатись тим, що скисне через кілька днів.

Працівник магазину, що спостерігав за «продуктовою лихоманкою» збоку, пояснив, що торгові мережі не встигають реагувати на такий шалений попит і заповнювати полиці. До того ж, магазин заробляє «кругленьку суму» з продажу того, що ще є.

Охоронець супермаркету додав: таку паніку спостерігає вже кілька останніх днів. Каже, що чув від покупців: скоро «цукор та масло будуть по 20 гривень», от люди і запасаються.

«Навіть є невелике, кажуть, обмеження на цукор «на руки». До п’яти кілограмів, якщо я не помиляюсь. Ні, до десяти кілограм в одні руки», – коментує охоронець.

На продуктових ринках великого ажіотажу немає

Зовсім інша ситуація на продуктових ринках – там порожніх полиць не побачиш. Продавчині розповідають, що дійсно, на бакалію попит вищий в останні дні, однак «у людей немає грошей, щоб багато купувати». Також додають, що товар дійсно дорожчає, але поступово. Тож, кажуть, не помітили за останні дні особливого впливу коливань валютного курсу на попит. «Хоч і дорого, а купують», – пояснює жінка, що продає м’ясо на стихійному ринку. За її словами, люди хотітимуть їсти завжди, тож без роботи вона не залишиться.

Біля одного з прилавків бабуся довго розглядає ціни і вибирає. Каже, що ціни зросли дуже суттєво, тож намагається зекономити, як вдається. Наприклад, часто готує супи та овочеві салати, а от м’ясо їсть рідко. Піддаватись загальній паніці не хоче, тож оптових закупів не планує.

«На все життя не накупиш. А накуплю – вистачить на якийсь місяць, але це не врятує», – каже жінка.

Гонтарева: Паніка і спричинила нестабільність гривні

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Голова Нацбанку НБУ Валерія Гонтарева на брифінгу 25 лютого заявляла: саме подібні панічні настрої і дестабілізують гривню. Серед населення це проявляється не лише оптовою купівлею продуктів, а й зніманням депозитів із банків та полюванням на долар з «чорного ринку». За її словами, здешевлення гривні пов’язане виключно з нераціональною поведінкою ринку, який більше керується страхом, ніж раціональними аргументами. Таким чином, згідно із заявами від НБУ, віра в «цукор по 20 гривень» – швидше, прояв паніки, а не аналіз ринку.

Фундаментальних причин для такого стрімкого падіння курсу гривні та подібного панічного настрою просто не може бути
Валерія Гонтарева

«Фундаментальних причин для такого стрімкого падіння курсу гривні та подібного панічного настрою просто не може бути», – додала вона.

Ситуація на валютному ринку – це «керований хаос»?

Те, що зараз відбувається в Україні, можна назвати «керованим хаосом», переконаний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. Курс залишався важкопрогнозованим, а багато постачальників української продукції збанкрутіли, припинили або суттєво зменшили відвантаження до торгових мереж. Як наслідок, продуктів на полицях менше, ціни щодня ростуть, попит підживлюється страхом перед доларом.

«Тому що, коли сьогодні курс 20, а завтра 30, то ніхто не знає, за якою ціною відпускати товар. А щоб переоцінити вартість товару зараз, треба подавати заявку – 45 днів тривають переговори мережі з постачальником. А за цих умов хто продаватиме товар? Мабуть, лише божевільні», – пояснює він.

Як формують ціну на продукти, які ми купуємо?

Експерт додає: у більшість товарів, що ще залишились на полицях українських магазинів, закладений курс долара на рівні 15-20 гривень. Утім, оскільки валюта тривалий час лише дорожчала, то для товарів встановлюють уже наперед умовну вартість у 40 гривень за долар. Фактично, це «відірвана» від реального курсу переплата – подекуди навіть удвічі.

Дорошенко стверджує, що НБУ завжди наперед інформує торгові мережі про майбутні коливання курсу. Тож і ціни встановлювались таким чином, щоб не втратити гроші. Ситуація стала патовою: постачань майже немає, імпортний товар закуповується значно менше, паніка зростає. «Зараз ніхто не у виграші», – додає Дорошенко.

Яким буде курс долара надалі?

Він розповідає, що ще два тижні тому, коли долар коштував трохи більше ніж 20 гривень, НБУ повідомив обмеженому колу осіб, що курс «розганятимуть» до 40 гривень. І дійсно, додає експерт, за два тижні на «чорному ринку» він уже коштував 35-38 гривень.

Курс буде до 18 гривень за один долар. Але все-одно, він плаватиме через валютні спекуляції – це чи не єдине, на чому зараз заробляють банки
Олексій Дорошенко

Цього понеділка, 23 березня, розповідає Дорошенко, йому так само по секрету розповіли, що НБУ «обвалюватиме долар». І дійсно, від початку тижня можна спостерігати здешевшання долара на кілька гривень.

«Скажімо так, курс буде до 18 гривень за один долар. Але все одно, він плаватиме через валютні спекуляції – це чи не єдине, на чому зараз заробляють банки», – прогнозує експерт Дорошенко, опираючись на інформацію з НБУ.

Ціна, визначена Нацбанком, за один долар на 26 лютого – трохи більше ніж 30 гривень.


На цю ж тему:

26.02.2015
Як реагувати на паніку? Оптимістичний погляд Дмитра Чекалкина

«Приходить людина до доктора і каже: «В мене у спині стирчить сокира». – «Вам не боляче»? – «Боляче тільки, коли сміюся!». Тож ми сміємося – ми не здаємося» далі
26.02.2015
В українців у 10-20 разів більше коштів від тих, які ми очікуємо від донорів – Аржевітін

«Головним інвестором усіх реформ у будь-якій країні є власне населення» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG