Доступність посилання

ТОП новини

Україна повинна вміти воювати на ворожій території (огляд преси)


В Україні потрібно сформувати окремі підрозділи Сил спеціальних операцій

Хоча до офіційного старту місцевої виборчої кампанії ще три тижні, кандидати вже розгорнули активну агітацію. Адже, як нагадують експерти газети «Сегодня», законодавство не забороняє політикам проводити приховану агітацію. І кандидати цим користуються: роздають гречку, запускають безкоштовний громадський транспорт зі своїми фото на вікнах, а також ремонтують під'їзди, дороги та дитячі майданчики. Боротьба за голоси виправдана, адже підписаний президентом закон про місцеві вибори підвищує прохідний бар'єр із 3% до 5%, і скорочує кількість місць у радах усіх рівнів на 30%. Видання зауважує, що під місцеві вибори почали масово створювати нові партії. Це тривожний сигнал, тому що такі партії налаштовані на отримання мандатів, а не на реальні результати, зазначають експерти. Докладніше йдеться в статті «Передвиборна кампанія в особах і гаслах».

«Професійна армія: якою вона має бути» – у статті під таким заголовком газета «Сегодня» пише, що в нинішніх економічних умовах, держава могла б створити, так звану «армію в армії». Експерт видання навів досвід польських збройних сил, де існує подібний полк, який до 2014 року налічував 900 осіб. Він може складатися з розвідувальних груп, які здатні діяти на глибині 300-500 кілометрів у тилу противника. Ця відстань перевищує дальність ураження всіх існуючих засобів ураження наземного базування, наголошує експерт. За його словами, зараз ЗСУ не мають наземних засобів, здатних гарантовано знищувати ворожі цілі на відстані понад 70 кілометрів. І це помилка. Адже Україна має бути здатна вести війну не лише на своїй території.

Нинішня ситуація «ні миру, ні війни» в Донбасі таїть чималі загрози українській державності, стверджує газета «День». Коли війська протягом багатьох місяців сидять в окопах, не досягаючи видимих успіхів і переживаючи фактично щоденні втрати, це вкрай погано позначається на їхньому моральному стані та бойовому дусі. Усередині України жодних значимих змін на краще у боротьбі з корупцією та поліпшенням соціально-економічного становища поки не відбувається. Тому у людини з рушницею з’являється неабияка спокуса піти розібратися з «бюрократами й корупціонерами» в Києві, щоб перейти в наступ без санкції того ж Києва, аби покінчити з сепаратистами й російськими військами на Донбасі (наскільки ця мета досяжна – інше питання). Тому головне завдання українського уряду всередині країни – не допустити стихійного вибуху. А до такого вибуху може призвести і капітулянтська політика на Донбасі. Експерт газети наголошує, що варто нарешті дозволити українським воїнам відповідати ударом на удар. Також владі не варто дивитися на добровольчі війська як на потенційне знаряддя для бонапартистського перевороту. В умовах, коли армія перебуває у збройному протистоянні з сильним і агресивним противником, її професіоналізація цілковито використовуватиметься для боротьби із зовнішнім ворогом.

Арсеній Яценюк заявив, що у вересні представить новий склад уряду – вже третій за його правління. При цьому журналіста газети «Україна молода» вражають дві речі. Перша – безкомпромісна віра Яценюка в те, що особисто він «встоїть» за будь-якої політичної погоди, і саме йому доведеться формувати новий уряд. І друга – що досі, виявляється, не вироблено «ефективної структури» уряду. Звідси закономірне запитання: чим же тоді займався Яценюк протягом перших двох каденцій, адже склад Кабміну, який сформують восени, буде вже третім із числа тих, які працювали під його егідою? Якщо чинному голові уряду так тяжко досягти ефективності, то, можливо, є сенс попрощатися саме з ним, аніж укотре перетасовувати його підлеглих? – запитує автор. Заголовок статті – «Дрижаки від прем’єра».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG