Доступність посилання

ТОП новини

Як Тимошенко збирається знову звільняти уряд Яценюка?


Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк вітають одне одного під час першої сесії Верховної Ради 8 скликання, 27 листопада 2014 року
Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк вітають одне одного під час першої сесії Верховної Ради 8 скликання, 27 листопада 2014 року

«Мені здається, що неправові методи боротьби з урядом – це не на користь» – Коліушко

Київ – Тема відставки уряду аж ніяк не закрита: після пленарного тижня, який повністю обертався довкола долі уряду, в понеділок у Раді з’явився проект нової постанови про відставку прем’єра. Його вніс позафракційний депутат Сергій Міщенко. Фракція ж «Батьківщина» закликала президента зібрати позачергове засідання Верховної Ради для розгляду цього питання.

30 днів, відведені на створення нової коаліції, спливають 19 березня. І якщо вже питання уряду «Батьківщина» ставить як умову для свого повернення в коаліцію – а Тимошенко все-таки декларує, що готова до цих переговорів, – то там демонструють: треба встигнути за ці дні звільнити Яценюка як головну перепону об’єднанню демсил. Інше питання – а чи насправді Тимошенко потрібна коаліція, оскільки багато експертів в інтерв’ю Радіо Свобода констатували, що «Батьківщині» вигідні позачергові вибори, а до них – перебування поза коаліцією.

Ми можемо за Конституцією голосувати за звільнення прем’єр-міністра
Юлія Тимошенко

Однак після відхилення резолюції недовіри Кабінет Яценюка отримав імунітет до наступної сесії парламенту, тобто – до осені. Юлія Тимошенко ж це заперечує і пропонує звільнити його «прямо за Конституцією»:

«Ми можемо за Конституцією голосувати за звільнення прем’єр-міністра України, – заявляє вона, – що за собою тягне відставку уряду».

Недовіру можна внести до Ради тільки на наступній сесії – Коліушко

Стаття, на яку посилається Юлія Тимошенко, 85-та – це насправді тільки рамка, як і більшість норм Конституції. Там лише перелічується, що до функцій Верховної Ради входить, серед іншого, призначення і звільнення прем’єр-міністра. Подробиці, як і у випадку з усіма нормами Конституції, містяться в законах. У даному разі – в законі про Кабінет міністрів, де сказано: «Питання про відповідальність Кабінету міністрів не може розглядатися Верховною Радою більше, ніж один раз протягом чергової сесії».

Мені здається, що такі неправові методи боротьби з урядом – це не на користь
Ігор Коліушко

«За ініціативою народних депутатів ставити питання про недовіру уряду в порядок денний можна тільки на наступній сесії. Інших варіантів я не знаю, – зауважує в розмові з Радіо Свобода директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. – В умовах війни (тільки не на Сході мається на увазі, а політичних воєн) наші депутати уже випробовували найрізномінітніші методи, і неодноразово виходили за межі не тільки принципів, а і норм Конституції. Тому я уже нічому не здивуюся. Але мені здається, що такі неправові методи боротьби з урядом – це не на користь».

У нас не стоїть завдання саботувати законопроекти уряду – «Батьківщина»

Якщо парламент не підтримуватиме урядові закони, він може і паралізувати роботу уряду – принаймні ту, що спрямована на реформи, і таким чином примушувати Яценюка піти з посади за власною ініціативою. Наступного дня після голосування за відставку уряду «Батьківщина» і «Самопоміч» уже показали приклад: вони бойкотували засідання Верховної Ради, прийшовши тільки через півтори доби на розгляд «безвізового пакету».

Проте заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв твердить, що його фракція таке не практикуватиме:

– Тут не питання, чиї це законопроекти. Питання у суті таких занопроектів, – каже депутат.
– Тобто принципово не буде стояти питання, що ви не підтримуєте чи не відвідуєте? – запитує Радіо Свобода.
– Воно ніколи у нас не стояло.

Політолог Олексій Гарань вважає, що тиск з боку вчорашніх партнерів з коаліції буде спрямований, швидше, не на Яценюка, а на його «Народний фронт». Його лякатимуть виборами, щоб домогтися «здачі» прем’єра, вважає політолог. Якщо хтось зараз найменш зацікавлений у дострокових виборах, то це – партія прем’єра.

Тимошенко хоче помститися Яценюку. Можливо, і Турчинову також
Олексій Гарань

«Якщо «Народний фронт» ухвалює рішення, що для нього краще відмовитися від Яценюка, але не йти на дострокові вибори, то питання можна вирішити, –припускає Гарань. – Те, що робить зараз «Батьківщина»… мені чомусь здається, що це подекуди набуває характеру особистої помсти. Мені здається, що це вже очевидно: Тимошенко хоче помститися Яценюку. Можливо, і Турчинову також».

Міністри-реформатори: чи цікавлять вони парламент?

Юлія Тимошенко каже, що відставка прем’єра потягне за собою і відставку всіх міністрів. Тоді як Арсеній Яценюк вже після вотуму довіри пропонував лише «доформувати» уряд, а основний склад його лишити таким самим.

Під час минулотижневого обговорнення звіту уряду в парламенті його «таврування» було далеко не таким одностайним: приміром, голови парламентських комітетів називали серед тих міністерств, де реформи таки відбувались, Міністерство освіти і юстиції, здебільшого позитивно характеризували роботу МЗС.

Радіо Свобода поцікавлось у лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка, з яким зараз якраз ведуться коаліційні переговори: кого б з міністрів він залишив в уряді? Чия робота його влаштовує?

Я б усіх вигнав, коли б моя воля
Олег Ляшко

«Кого б я лишив… Я б усіх вигнав, коли б моя воля», – була відповідь.

Тим часом читачі Радіо Свобода у мережі «ВКонтакте» назвали найбільшим реформатором нинішнього уряду Айвараса Абромавичуса, на друге місце поставили Наталію Яресько, на третє – Арсена Авакова, і половина тих, хто взяв участь в опитуванні, вважають, що успішним не був жоден міністр.

У «Твіттері» читачі згадували як реформаторів Айвараса Абромавичуса, Сергія Квіта і Еку Згуладзе.

«Звичайно, варто відзначити чудову роботу Наталії Яресько та її команди з реструктуризації зовнішнього боргу»

Успішні міністри могли б бути перепризначені в новий уряд, якби не торги за посади, каже політичний експерт фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

Я вважаю, що Міністерство освіти заслуговує на те, щоб залишитися при нинішніх очільниках
Марія Золкіна

«Я вважаю, що Міністерство освіти заслуговує на те, щоб залишитися при нинішніх очільниках, тому що попри відсутність коштів і спротив, це міністерство запустило реформу вищої освіти, – коментує вона. – Я вважаю, що, принаймні до доказу зворотного, мають залишитися при своїх посадах нові обличчя у Міністерстві економіки, навіть за іншого міністра».

Марія Золкіна схиляється до думки, що у парламенті найближчим часом все-таки знайдуть формат нової коаліції (БПП-«Народний фронт»-«Радикальна партія» – ціною посад і політичних впливів, або БПП-«Народний фронт»-«Батьківщина»-«Самопоміч» – ціною відставки Яценюка). На переконання аналітика, отримати на дострокових виборах настільки великий електоральний бонус, заради якого варто просувати цю ідею, не вдасться нікому з парламентських гравців.

Про ймовірність чергової спроби відставки прем’єра, переформатування уряду та парламентської коаліції йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Як Тимошенко збирається знову звільняти уряд Яценюка? 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Як Тимошенко збирається знову звільняти уряд Яценюка? 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

23.02.2016
Рибачук: відставка Яценюка – це солодка помста Тимошенко

«Для Тимошенко не так важливо самій стати прем’єром, як побачити голову прем’єра Яценюка на таці» далі

23.02.2016
Тимошенко є носієм корупційних схем (огляд преси)

«Тимошенко – майстер домовлятися з олігархами. Має старі зв’язки та колосальний досвід» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG