Доступність посилання

ТОП новини

Популістичні проекти олігархів загрожують Україні (інтернет-видання)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Автор статті на сайті «Цензор.нет» парламентарій Роман Семенуха стверджує, що нещодавні вибори в об'єднаних територіальних громадах перетворилися на тотальну скупку голосів народу. На перемогу претендує той, хто краще організував піраміду «адресної» грошової допомоги. Такий собі неокріпацький устрій, схвалений олігархічною владою. І не випадково представники популістичних політпроектів, засновані олігархами, заговорили про мораторій на продаж землі. Таке собі неокріпацтво. Не хочуть реформи середньої школи – отаке собі освітянське рабство. І якщо популісти доб'ються позачергових виборів, то в умовах тотального зубожіння людей за нинішньої виборчої системи вони, на думку автора, зцементують владу олігархату й остаточно перетворять країну в колонію. Про те, який вихід із ситуації, йдеться в статті «Про неокріпацтво і нових панів».

Коли в країні катастрофічно не вистачає грошей, наповнювати державну кишеню можна різними шляхами, констатує інтернет-видання «Лівий берег». Можна зменшити чиновницький апарат, ліквідувати непотрібні відомства, кардинально скорочувати зарплату численним клеркам. Можна навіть збільшити оподаткування, але лише тим діячам, котрі регулярно фігурують у «Форбсі» в сотні багатіїв. Однак уряд вирішив запровадити обов'язкове загальне декларування, яке, на думку дописувача, в тому вигляді, в якому його бачать чиновники, не приведе до очікуваного ефекту і не знизить рівень тінізації економіки. Виводити з тіні високопосадовцям слід передусім самих себе, а інші категорії громадян «підтягнуться» у процесі, переконаний дописувач. Матеріал називається «Обов’язкове декларування доходів: чому шкода більша за користь».

Про те, як в Україні співіснують сфери статистики і соціології та наскільки часто намагаються маніпулювати цими даними, розповідає «Тиждень.ua». Особливо популярні зловживання даними соціологічних досліджень на суспільно-політичну тематику. Найпростішою маніпуляцією є вкидання в інформпростір несправжніх результатів. Часто трапляється, коли використовуючи реальні результати досліджень, інтерпретують їх не зовсім так, як є. Також замовники часто намагаються сформулювати питання так, що це має маніпулятивний характер. Докладніше йдеться в статті «Обережно, цифри! Скільки маніпуляції в українській статистиці та соціології».

Хоч «Укрзалізниця» щороку перевозить мільйонні потоки пасажирів, найпопулярніший перевізник серед українського населення поки що залишається збитковим, констатує дописувач сайту «Корупція.com». Польський менеджер Войцех Бальчун, який рік тому очолив цю структуру, чомусь лише зараз представив своє бачення реформування залізничної галузі в Україні. Сама стратегія непогана, зазначає дописувач. Хоча вона представлена радше як декларативний документ, тобто поки що це лише заяви. Що треба зробити, щоб вони втілились, йдеться в матеріалі «Розділитись, щоб реформуватись: чи має шанс «Укрзалізниця» стати кращою».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG