Доступність посилання

ТОП новини

Російське правосуддя: добровольця з «Азову» засудили, а депутата-любителя «ДНР» – підвищили


Російський депутат Денис Ахромкін і «доброволець» з Росії, колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков
Російський депутат Денис Ахромкін і «доброволець» з Росії, колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков

Самарський студент в українському батальйоні і російський депутат в компанії бойовиків угруповання «ДНР». Чому перший отримав вирок суду, а другого підвищили на державній службі? Нещодавно у Самарі вперше заочно винесли вирок добровольцю із Росії, який воював на Донбасі на боці України. «Донбас.Реалії» розбиралися у вибірковому підході російського правосуддя до так званих «найманців».

Історія самарського студента Артема Широбокова почалася на Майдані, як і багатьох росіян, які воювали в українських добровольчих батальйонах. Із Самари до Києва він приїхав одразу після кривавих розстрілів та записався до організації «Патріот України». Звідти потрапив в батальйон «Азов». На Донбасі провів півтора року – пройшов Маріуполь, Іловайськ, Мар’їнку та Широкине.

«Я просто хотів приїхати сюди і бути корисним у тому, що необхідно», – розповідає доброволець з Росії та колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков.

Доброволець з Росії та колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков
Доброволець з Росії та колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков

Нещодавно Самарський районний суд виніс Артему Широбокову заочний вирок за те, що він воював як «найманець» на Донбасі на українському боці. І присудив покарання у вигляді п’яти років колонії. У вироку самарський суд напише: «найманець, стріляв по мирному населенню». Артем став першим, хто отримав заочний вирок від російського правосуддя у подібних справах.

Артем розповідає, що під час процесу усіх, хто його знав, допитували: одногрупників, однокласників та сусідів. Крім того, його колишню дівчину вивозили прямо з дому до ФСБ і розпитували її про те, чим він займався та цікавився.

«Ополченців» не судять, судять людей, які за Україну
Артем Широбоков

«Це ж логічно: якщо вони всю Україну називають нацистською, фашистською, а я прийняв її сторону – це означає, що я фашист і нацист. «Ополченців» не судять, судять людей, які за Україну», – каже Артем Широбоков.

Колишній офіцер ФСБ: найманці «ЛНР» і «ДНР» – це проект російських спецслужб

Проте не всі росіяни, які воюють на Донбасі, отримують судові вироки. Дехто, наприклад, навпаки – отримує підвищення на державній службі. Різниця полягає лише у тому, хто яку сторону представляє.

«Ті, хто воював на боці «ДНР»-«ЛНР» не отримали терміни, а ті, хто в Україні – їх все ж таки переслідують», – зауважує колишній російський офіцер ФСБ Ілля Богданов.

Колишній російський офіцер ФСБ Ілля Богданов
Колишній російський офіцер ФСБ Ілля Богданов

За його словами, «найманці» по той бік лінії розмежування – це проект російських спецслужб.

«Там все було організовано, на той момент, коли це починалося, я ще був у Владивостоці. Так, це було через ФСБешника, були заходи через козацтво. У мене друг, який не служив в армії, проходив там «курс молодого бійця». А ті, які служили, від козаків – вони їхали відразу», – розповідає колишній російський офіцер ФСБ.

«Годую мирне населення і ополчення Донбасу» – російський депутат

Історія депутата з міста Сергіїв Посад у Московській області Дениса Ахромкіна – приклад вибіркового підходу російських слідчих органів. Він зізнався більш ніж у двадцяти поїздках до угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними. У травні 2017 року за свою старанність був навіть нагороджений червоним беретом.

Водночас депутат спокійно їздить до Європи, де напередодні «українського безвізу» встиг записати кілька провокаційних відео. На батьківщині Денис Ахромкін не так давно пішов на підвищення – став керівником муніципального агентства з питань культури.

Журналісти програми «Донбас.Реалії» зв’язались із Денисом Ахромкіним і намагалися дізнатися, з якою метою він відвідує території, зайняті угропованнями «ЛНР» і «ДНР».

Телефонна розмова з російським депутатом Денисом Ахромкіним
Телефонна розмова з російським депутатом Денисом Ахромкіним

– «Добрий день! Вас турбує Радіо Свобода. Ми робимо сюжет про людей, які їздять в «ДНР» та «ЛНР». Ви там буваєте як волонтер або як військовий? Є відео, де ви стріляєте, ви там воюєте чи ні?»
– «Що хочу, те й роблю. Хто мені може заборонити? Годую мирне населення і ополчення Донбасу, все, до побачення!»
– «Але є відео, як ви стріляєте з кулемета».
– «Так мені на***ти!».

Таким був короткий телефонний діалог із новопризначеним очільником російського муніципального агентства з питань культури.

Артем Широбоков: довідку про несудимість не зможу надати

Але те, що можливо не загрожує депутату у Росії, навряд чи зійде з рук звичайному добровольцю, упевнений Ілля Богданов.

У спецслужб є компромат. Можуть запропонувати поїхати в Сирію
Ілля Богданов

​«Природно, у спецслужб буде вже на тебе компромат, і тебе, як мінімум, притягнуть до конфіденційного співробітництва. Як максимум – потім запропонують поїхати кудись в Сирію. Може, це станеться не відразу, може це трапиться через рік, може через два», – припускає він.

Доброволець з Росії та колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков
Доброволець з Росії та колишній боєць полку «Азов» Артем Широбоков

​Утім, за словами заочно засудженого Артема Широбокова, вирок російського суду не має для нього великого значення. Каже, лише довідку про несудимість не зможе тепер надати. Коли в черговий раз буде подавати документи, щоб отримати українське громадянство.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG