Доступність посилання

ТОП новини

Чим довші свята, тим важче потім працювати – лікарка


Львів, 8 січня 2014 року
Львів, 8 січня 2014 року

​Період зимових свят навряд чи піде на користь людям, схильним до депресії – навіть навпаки, стверджує психоаналітикиня Наталія Глухенька в студії «Ранкової Свободи». За її словами, перебої в звичному темпі життя через довгий святковий період – це в будь-якому разі стрес для організму. А психотерапевтка Ірина Коваль додає: тривалі застілля призводять до переїдань, а налаштуватись на роботу після них так само важко, як і після відпустки. Втім, експертки підкреслюють: не варто плутати сезонну хандру та справжню депресію.

– Чому взимку багато хто жаліється не тільки на поганий настрій, але і на фізичну млявість? Чи є цьому наукове пояснення?

Найбільші депресивні стани припадають на весняний період і осінній
Наталія Глухенька

Наталія Глухенька: Це пов’язано як із психічними факторами, так і з психофізіологічними, оскільки зима, візьмемо загальні факти: бракує сонця, людина більше перебуває у закритих приміщеннях, в неї менше приводів для активності. Все ж таки зимові депресивні стани дещо відрізняються від тих, які настають навесні. Найбільші депресивні стани припадають на весняний період і навіть осінній – осінній ще гостріший.

– Чи можна говорити про «зимову депресію»?

Якщо людина постійно перебуває в пригніченому стані – не треба себе обманювати, краще звернутися до фахівця
Наталія Глухенька

Наталія Глухенька: Треба розрізняти депресію та депресивні стани. Якщо людина постійно перебуває в пригніченому стані, погано спить, в неї відчуття незадоволення собою і світом – не треба себе обманювати, краще не вдаватися до якихось порад, які знайшли в інтернеті чи десь почули, чи нарадили друзі, краще все-таки звернутися до фахівця.

Той стан, в якому людина починає пити, потім посилюється
Наталія Глухенька

Депресивні стани – це стани, які, скажімо так, нетривалі. Мабуть, кожен із нас переживав це. Насправді важкі депресії лікуються медикаментозно, і тут вже справа психіатрії. А те, що відбувається особливо взимку, коли люди хочуть зігрітись алкоголем, підняти собі настрій алкоголем – тут важливо розуміти, що той стан, в якому людина починає пити, потім посилюється.

Зниження настрою може бути осіннім, зимовим, літнім
Ірина Коваль

Ірина Коваль: Є хвороба депресія – тут, безумовно, (допоможе – ред.) тільки фахівець. Сама людина впоратися не в силах, і мовленнєва психотерапія, тобто психолог – тут теж не помічник. Це – хвороба. А є зниження настрою, яке може бути осіннім, зимовим, літнім і так далі. Тут людина може і сама впоратися, і дуже добре допомагає психотерапія.

– Чи є зв’язок між депресивним станом та святами?

Дюдина часто пов’язує покращення життя з Новим роком: вона створює собі так звану фантазію
Наталія Глухенька

Наталія Глухенька: Якщо ми говоримо про свята, то людина, як правило, дуже часто пов’язує якесь покращення життя з Новим роком: от після Нового року в мене буде те, станеться те, я почну робити ось те. Тобто вона створює собі так звану фантазію і живе в цьому фантазійному світі, і за рахунок цього десь рятується. Коли наступають свята, а депресивним людям властиво бути незадоволеними, завжди щось піде не так.

Коли настають свята, хочеться все зробити перфектно. На це йде дуже багато сил, і потім залишається щось, чим я незадоволений
Наталія Глухенька

Депресивній людині властивий такий стан: «я поганий». Але цей стан прихований від свідомості, це така несвідома конструкція, яка стоїть тлом за людиною. А якщо я десь на рівні відчуттів, переживань поганий, але це не усвідомлюється, то як це проявляється – людина себе порівнює з іншими, в неї підвищений рівень відчуття провини. В неї, якщо це глибша депресія, більш рання, загострене відчуття сорому. І коли настають свята, або ж якщо загострене почуття сорому в людини, їй хочеться все зробити перфектно, щоб все було якнайкраще. На це йде дуже багато сил, і потім, знову ж таки, залишається щось, чим я незадоволений.

– Якою може бути шкода від багатоденних застіль?

Оскільки свята в нас сприймаються лише як можливість напитися і наїстися, вони не можуть бути корисними
Ірина Коваль

Ірина Коваль: На превеликий жаль, в нас свята тривають дуже довго. Оскільки свята в нас сприймаються лише як можливість напитися і наїстися, то, відповідно, вони не можуть бути корисними для самопочуття людини.

Чим більший в нас період свят, тим більше потім людей приходять і кажуть, що в них такі самі почуття, як після відпустки: я не можу працювати, я не можу сконцентруватися, мені важко змусити себе вранці встати і піти на роботу, мені не хочеться працювати і таке інше.

Під час свят ми споживаємо велику кількість продуктів, які некорисні для настрою
Ірина Коваль

Але це, на мою думку, теж пов’язано ще з одним моментом – з тим, що під час свят ми споживаємо дуже велику кількість продуктів, які некорисні для нашого настрою. Для того, щоб ми себе добре почували, в нас має бути достатня кількість серотоніну. Щоб ми отримували цей серотонін, ми повинні споживати певні продукти, яких на святковому столі якраз не є забагато.

Велика кількість свят – це стрес
Наталія Глухенька

Наталя Глухенька: Це може або трохи нашкодити, або більше. Людина випадає зі звичного їй ритму життя, вона переїдає, вона потрапляє в ситуації, яких, можливо, не мала б в звичайному своєму ритмі. Завжди велика кількість свят – це стрес. Хороше це чи погане, але все одно це стрес для організму, і якщо психіка не справляється з цими стресами, ще починають підключатися психосоматичні захворювання на тлі переїдання та зловживання алкоголем.

Люди, які звикли багато працювати – для них це взагалі катастрофа
Наталія Глухенька

Плюс люди, які звикли багато працювати, які все-таки тікають від депресії в роботу – для них це взагалі катастрофа. Тому що, по-перше, їм треба постійно бути в якомусь русі, а тут вони потрапляють в ситуацію, де їм треба розслабитись і відпочити, а такі люди, як правило, нездатні отримувати задоволення, вони просто цього робити не вміють. Вони постійно перебувають в напрузі і алкоголем намагаються зняти цю напругу.

Втрати переживаються особливо гостро саме на свята
Наталія Глухенька

За останній рік чимало українських сімей понесли втрати близьких людей. Ці втрати переживаються особливо гостро саме на свята, тому що, якщо раніше нехай не сиділи за одним столом, але все одно вітали, після свят збиралися родини, то зараз все-таки втрати будуть переживатися набагато гостріше.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG