Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: що означає польська заборона «злочинів бандеризму»?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Суперечливий польський закон

Президент України Петро Порошенко «глибоко стурбований» рішенням польського парламенту про «бандерівських націоналістів». У ніч на 1 лютого Сенат Польщі проголосував за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, запровадивши кримінальну відповідальність за заперечення злочинів «бандеризму». А також – за приписування польському народові злочинів нацистів, зокрема, за вживання словосполучення «польські табори смерті». Згідно з документом, порушників каратимуть штрафами або ув’язненням до трьох років.

Категорично проти схваленого в Польщі закону, який, серед іншого, передбачає кримінальне покарання за висловлювання про причетність поляків до Голокосту, виступив Ізраїль. Застереження щодо польського закону висловили також у Держдепартаменті США та в ОБСЄ. Натомість у Міністерстві закордонних справ Польщі наголосили, що закон про Інститут про національну пам’ять не порушує свободу слова. Що означає польський закон про заборону «злочинів бандеризму», читайте за лінком.

Причини ухвалення Польщею закону щодо «злочинів бандеризму» жваво обговорювали у соцмережах.

«Чорна ікра на золотих злитках»

Не встигла вщухнути дискусія про новорічно-різдвяну відпустку президента України Петра Порошенка, як у соцмережах почали обговорювати відпочинок іншого можновладця. Цього разу об’єктом загальної уваги став генеральний прокурор України Юрій Луценко, який разом із родиною відпочивав на Сейшелських островах. Але до чого тут чорна ікра? Читайте в огляді соцмереж.

Далі про таке:

  • У Міжнародному валютному фонді наполягають, що Україні для отримання чергового траншу необхідно ухвалити закон про Антикорупційний суд і привести ціни на газ до рівня ринкових.
  • Суд у Росії відхилив апеляцію на продовження арешту Гриба, українське МЗС протестує
  • Справу щодо видачі ліцензій фірмам Злочевського закрила САП, повідомив керівник відомства Назар Холодницький. 1 лютого ЗМІ з посиланнями на власні джерела повідомили, нібито екс-міністр часів Януковича Микола Злочевський повернувся до України.
  • В угрупованні «ДНР» заявляють про обстріл так званого «міністерства оборони» у Донецьку
  • Справу щодо охоронця Медведчука, який перешкоджав «Схемам», направили до суду, повідомили в прокуратурі

І теми, які теж вас можуть зацікавити:

Втеча Гужви до Австрії: він планує й далі бути головним редактором видання «Страна.ua» з-за кордону

– Проросійські «політичні русини», які хочуть автономії Закарпаття, мають тісні контакти із Земаном – видання

Як знайти найкращий ВНЗ в Україні?

Просувати українську «Мрію»

7-річному YouTube-блогеру Захару Лісковому зі США відповіли видавці британської енциклопедії, до яких він нещодавно звернувся у своєму відеоблозі. Хлопець помітив, що в книжці літак Ан-225 «Мрія» назвали «російським». Його батьки допомогли хлопцеві записати відео, аби відновити справедливість. Пізніше хлопчик опублікував ще одне відео, повідомляючи, що він отримав імейл від видавців, в якому вони обіцяють виправити помилку.

Захар Лісковий
Захар Лісковий

Будьте сміливими – і у Вас все вийде!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG