Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче піти з Донбасу в цьому році – Сазонов


Військові Збройних сил України на лінії зіткнення поблизу селища Новолуганське Донецької області, січень 2018 року
Військові Збройних сил України на лінії зіткнення поблизу селища Новолуганське Донецької області, січень 2018 року

Росія може піти з Донбасу, а без її військових місцеві бойовики не зможуть утримати нинішній режим, впевнений політичний експерт Кирило Сазонов. А керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко припускає, що Україна може піти на розміщення миротворчої місії на лінії розмежування з окупованою територією, аби припинити «гарячу» фазу війни. Однак обидва експерти сходяться на тому, що об’єднання «ЛНР» та «ДНР» можна не чекати.

Для чого Путіну об’єднане «ДНР»-«ЛНР»? | Ранкова Свобода. Частина 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Політичний експерт Кирило Сазонов прогнозує, що після виборів президента Росії, які заплановані на 18 березня 2018 року, варто очікувати відходу росіян з Донбасу.

В Росії хочуть піти з Донбасу
Кирило Сазонов

«Ближче до осені в Росії повністю стабілізується ситуація, і вони хочуть закрити питання. Цього року вони хочуть піти з Донбасу, тому що тягнути його доволі важко і санкції достатньо болючі. Але чи вийде це зробити в 2018-му, чи проблема перекочує в 2019 рік – зараз сказати складно», – каже політолог в ефірі «Ранкової Свободи».

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко нагадує, що чутки про об’єднання «ЛНР» та «ДНР» ширяться ще з 2016 року.

Жодних об’єднавчих процесів не відбудеться
Олександр Мусієнко

«Жодних об’єднавчих процесів за ці два роки не відбувалося і, як на мене, не відбудеться, оскільки, в принципі, це не потрібно ні Росії, яка здійснює фактичний контроль і управління цими територіями, ні, в принципі, так званим «ДНР» та «ЛНР», – міркує Мусієнко.

Олександр Мусієнко
Олександр Мусієнко

Натомість Сазонов припускає, що таке об’єднання могло б полегшити Росії управління маріонетковими угрупованнями. Проте зараз, на його думку, воно не має для Кремля сенсу.

Росія має намір запхати це все назад до України
Кирило Сазонов

«Якби Росія хотіла це квазіутворення, цю нібито «Новоросію» створювати надовго і контролювати її найближчими роками, тоді є сенс вибудовувати централізовану систему управління, одну спільну для всіх. Але оскільки Росія твердо має намір найближчим часом все ж запхати це все назад до України, бажано на своїх умовах, то немає сенсу щось перебудовувати», – пояснює він.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко каже, що об’єднання «ДНР» та «ЛНР» буде вигідне Москві тільки в тому випадку, якщо почнеться ескалація конфлікту.

Для Кремля суттєвого значення не має, як там називаються ці утворення
Євген Ярошенко

«Воно (об’єднання – ред.) може бути вигідне Кремлю хіба що в тому випадку, якщо йде курс на ескалацію конфлікту і ескалація має на меті збільшити територіальну експансію цього утворення. Тобто щось на кшталт «русской весны» в 2014 році. А так, я думаю, що для Кремля суттєвого значення не має, як там називаються ці утворення. Для Кремля головне, що продовжує зберігатися осередок конфлікту, який відволікає значні ресурси України», – прокоментував Ярошенко.

В ескалації збройного конфлікту, на думку Мусієнка, бойовики не зацікавлені – мовляв, час від часу обстрілювати позиції ЗСУ без переходу у відкритий наступ їм вигідніше.

Російська сторона зайняла позицію виснажувати фізично і морально український бойовий дух
Олександр Мусієнко

«Російська сторона зайняла позицію виснажувати як фізично, бо гинуть та отримують поранення українські військовослужбовці, так і морально український бойовий дух, бо армія, яка стоїть постійно в окопах – її моральний дух високим не буде», – вважає експерт.

Кирило Сазонов не бачить військового шляху виходу з конфлікту і для України.

Донецьк зрівняти з землею, як Росія зрівняла Грозний – Україна на це не піде
Кирило Сазонов

«Не можна взяти штурмом Донецьк, якщо за нього будуть триматись. Там більше ніж 600 тисяч мирного населення, зараз, певно, більше ніж 500 тисяч. Зрівняти його з землею, як Росія зрівняла Грозний – Україна на це ніколи не піде. Тому будемо домовлятись», – вважає він.

Виконання Мінських угод, на думку експерта, буде шкодити українським інтересам, крім того, він не вірить, що парламент піде на законодавче впровадження цих домовленостей. Натомість Сазонов покладає надії на довготривалий вплив антиросійський тиск.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

Стратегічно ми вже перемогли, просто це вимагатиме часу
Кирило Сазонов

«Незважаючи на обстріли, стратегічно Росія програє за рахунок санкцій, за рахунок світового тиску. Україна в умовах того, що втратила частину території і веде війну, демонструє невеликий, але економічний зріст. Росія демонструє спад. Тому стратегічно ми вже перемогли, просто це вимагатиме якогось часу», – впевнений експерт.

Олександр Мусієнко не виключає, що замороження конфлікту на Донбасі дозволило б зупинити «гарячу» фазу війни, від якої Україна лише програє.

Миротворчі місії на лінії розмежування – до цього будуть схиляти наші європейські та американські партнери
Олександр Мусієнко

«Якщо буде навіть запропонований якийсь компромісний варіант про миротворчі місії на лінії розмежування або ще якісь – можливо, і до цього буде схилятись українське керівництво. І не тільки буде схилятися, а будуть схиляти наші європейські та американські партнери, які в принципі також можуть бути зацікавлені в тому, щоб припинити війну», – вважає він.

Такий сценарій експерт вважає прийнятним в разі, якщо не вдасться реалізувати український варіант миротворчої місії на всій території Донбасу аж до кордону з Росією.

Кирило Сазонов натомість нагадує про досвід Грузії та Молдови, які свого часу не визнали офіційно Росію агресором.

«В результаті вони отримали російських миротворців, отримали Придністров’я, Абхазію, Південну Осетію – території, які на десятки років тепер контролюються нібито російськими миротворцями, а по факту є російським анклавом», – каже він.

Україна, за словами експерта, вчинила більш розважливо, офіційно визначивши Кремль відповідальним за початок війни.

Ми поставили хрест на планах Росії вводити своїх миротворців
Кирило Сазонов

«Ми поставили, в принципі, великий хрест на планах Росії вводити своїх миротворців. Тепер, якщо увійдуть миротворці, це буде в жодному разі не Росія і не її партнери по ОДКБ – ні Білорусь, ні Вірменія, ні Казахстан», – пояснює він.

Без підтримки Росії, на думку Сазонова, бойовики не зможуть утримувати окуповані регіони, тому що місцеве населення воювати за угруповання «ЛНР» та «ДНР» відмовляється.

люди, які вступили в «збройні сили» «ДНР», пишуть: дайте гарантію, що буде амністія – і ми завтра втечемо
Кирило Сазонов

«Неофіційно люди, які навіть вступили в так звані «збройні сили» «ДНР», зараз в особистому листуванні з тими, хто живе в Україні, пишуть: дайте лиш гарантію того, що в нас буде амністія – і ми завтра всі втечемо. Без підтримки Росії це все не існує, нежиттєздатне, воно все розвалиться буквально протягом кількох днів. Відновлення контролю над кордоном, в принципі, закриває конфлікт», – переконаний фахівець.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG