Доступність посилання

ТОП новини

США, Велика Британія і Франція обговорюють військовий удар по Сирії в обхід Ради безпеки ООН


Президент Франції Емманюель Макрон (л) та президент США Дональд Трамп (п)
Президент Франції Емманюель Макрон (л) та президент США Дональд Трамп (п)

Засідання Ради безпеки ООН, яке відбулося в ніч на середу, закінчилося патовою дипломатичною ситуацією – не змогли ухвалити жодну з трьох резолюцій, які стосувалися розслідування застосування хімічної зброї силами Асада в Східній Гуті 7 квітня, засудження його режиму і ролі ООН у врегулюванні сирійського конфлікту. Одночасно стало відомо, що США, Велика Британія і Франція обговорюють застосування військової сили проти режиму Асада в обхід Ради безпеки ООН, яка цю операцію не схвалила.

Що саме обговорювалося:

Сирійські спостерігачі і лікарі, які працюють в місті Дума в передмісті Дамаска, стверджують, що сирійська армія 7 квітня скинула на місто хлор і один з нервово-паралітичний газів. США, Франція, Велика Британія і декілька інших країн підтримують ці звинувачення і вимагають «відплати» і «правосуддя» для режиму Асада, який, на думку посла США при ООН Ніккі Гейлі, «продовжує утримувати в заручниках сирійців».

У той же час Росія і самі представники режиму Башара Асада заперечували застосування Асадом хімічної зброї в Думі і звинувачують США в «провокаціях».

Російська резолюція (відхилена)

Одна з обговорюваних у вівторок резолюцій щодо Сирії була російською. Як заявив посол Росії при ООН Василь Небензя, вона була «абсолютно безневинною» і стосувалася відправлення місії Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в сирійську Думу.

Однак в ній був пункт, який доручав саме Раді безпеки ООН виносити ухвалу, чи було в Сирії застосовано хімічну зброю і якою зі сторін конфлікту.

Якби резолюція була ухвалена в цій формі, Росія як постійний член Ради безпеки (один з п'яти, поряд з Китаєм, Великою Британією, США та Францією) могла б блокувати прийняття будь-яких рішень, якщо вони були винесені Радою безпеки ООН проти режиму Башара Асада. У тому числі і тих, які стосувалися застосування їм хімзброї.

Але документ отримав лише 6 голосів – від Болівії, Китаю, Ефіопії, Екваторіальної Гвінеї, Казахстану і самої Росії. Сім країн (Франція, Нідерланди, Перу, Польща, Швеція, Велика Британія і США) виступили проти, Кувейт і Кот'д'Івуар утрималися.

Американська резолюція (відхилена)

Друга резолюція була запропонована США. У ній пропонувалося встановити принципово новий механізм розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії строком на один рік. «За» резолюцію проголосували 12 країн-членів Ради безпеки, Китай утримався, а Росія і Болівія виступили проти. При цьому Росія використовувала при голосуванні своє право вето, вже 12-й раз під час обговорення конфлікту в Сирії.

Можлива відповідь США і союзників на хіматаку

Коли стало очевидно, що Рада безпеки ООН не зможе прийти до спільної думки про те, чи була хіматака в Думі і як саме на неї варто відреагувати світовій спільноті, представник США Ніккі Гейлі заявила, що дії Росії в Радбезі «підривають довіру до ООН» і що «світ повинен побачити, як здійсниться правосуддя». Також вона заявила, що Рада безпеки ООН продемонструвала «нездатність захистити сирійців», і пообіцяла, що «реакція США буде».

Після цього президент США Дональд Трамп провів кілька зустрічей з військовим командуванням США, а також кілька разів спілкувався по телефону з британським прем'єром Терезою Мей і президентом Франції Емманюелем Макроном.

Британська Telegraph стверджує, що Мей готова підтримати військову інтервенцію США в Сирії. Але, за даними Times, вона зажадала від Трампа більше доказів, що сили Асада дійсно застосували хімзброю в Думі.

Макрон за підсумками цих розмов заявив, що якщо удар по силах Асада все-таки буде завдано, його метою буде завод з виробництва отруйних речовин.

Поки відбувалися ці переговори, кіпрські медіа повідомили, що американський есмінець «Дональд Кук» покинув військову базу в Ларнаці (Кіпр). Військовий корабель оснащений 60 крилатими ракетами «Томагавк» і, як вважають військові експерти, може направлятися саме до берегів Сирії. Однак поки Пентагон не підтвердив, що це так.

Європейська агенція з контролю за рухом повітряного транспорту Eurocontrol вже попередила авіакомпанії про обережність у східному Середземномор’ї через «можливий початок повітряних ударів у Сирії… в наступні 72 години».

Небензя за підсумками засідання в Раді безпеки у вівторок звернувся до американської делегації: «Я б ще раз просив би вас: утримайтеся від тих планів, які ви, можливо, виношуєте щодо Сирії».

Також стало відомо, що інспектори ОЗХЗ вже в середу можуть приїхати в Думу, де, імовірно, була хімічна атака.

Оригінал – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG