Доступність посилання

ТОП новини

Все, що треба знати про вибори в Пакистані


Співробітники ЦВК Пакистану розподіляють мішки з бюлетенями перед загальними виборрами в тій країні.
Співробітники ЦВК Пакистану розподіляють мішки з бюлетенями перед загальними виборрами в тій країні.

У Пакистані відбуваються вибори, на яких буде обрано прем'єр-міністра та парламент. Ще жоден пакистанський прем'єр не допрацював свій термін до кінця. Останній –​ Наваз Шаріф –​ був відсторонений від посади у 2017 році за звинуваченнями в корупції. Самі ж вибори відбуваються на тлі серії нападів екстремістських організацій – від «Талібану» до «Ісламської держави».

В день голосування прогримів вибух в місті Кветта, за даними Міністерства охорони здоров'я, щонайменше 28 людей загинули і ще 22 були поранені. Вибух стався під час того, як містом їхав поліцейський конвой.

Пояснюємо, чому вибори в Пакистані важливі.

Між демократією і диктатурою

Для Пакистану ці вибори особливо важливі, тому що в 2018 році влада може перейти від цивільного уряду до цивільного вдруге. Протягом всієї 70-річної історії Пакистану цивільні уряди не були стабільним інститутом влади і змінювалися військовими диктатурами.

Приблизно половину цього часу в країні правили військові, які до сих пір відіграють важливу роль в політиці і займають високі пости в уряді. В останні тижні місцева преса звинуватила військових у спробі втрутитися у вибори і можливих фальсифікаціях, щоб просунути потрібних їм кандидатів.

Більш того, за 849 парламентських місць боротимуться близько 12 тисяч кандидатів від різних провінцій. Серед цих місць 60 зарезервовані для жінок і ще 10 – для представників етнічних меншин.

Проте на Заході побоюються зростання ісламізму – на вибори зареєстровано близько півтори тисячі консервативних релігійних діячів, деякі з яких можуть бути пов'язані з радикальними угрупованнями.

На піку насильства

За тиждень до виборів в країною прокотилась хвиля нападів, в яких загинули понад 180 осіб, понад 300 отримали поранення. Мішенями атак ставали кандидати в парламент від регіонів і політичні рухи. У вибухах загинули щонайменше троє кандидатів.

Поранений 13 липня чоловік в місті Кветта.
Поранений 13 липня чоловік в місті Кветта.

За нападами стояли такі угруповання, як пакистанське крило «Талібану» та «Ісламська держава».

Через різке зростання терористичної загрози влада вирішила посилити заходи безпеки. Під час голосування 25 липня на ділянках будуть перебувати 40 тисяч поліцейських і близько 370 тисяч військових.

Хто кандидати?

  • В прем'єри:

Шахбаз Шаріф – брат колишнього прем'єр-міністра країни Наваза Шаріфа. Навесні його засудили до 10 років позбавлення волі за відмивання грошей через офшори. Разом з Навазом терміни отримали його дочка і зять.

Шахбаз Шариф
Шахбаз Шариф

Імран Хан – знаменитий в Пакистані гравець в крикет, одного з найпоширеніших видів спорту в країні. Хан – дуже популярний політик, але часто його звинувачують в зайвому популізмі та співробітництві з військовими.

Імран Хан
Імран Хан

Білавал Бхутто Зардарі – син колишнього прем'єра Пакистану Беназір Бхутто, першої жінки-глави держави в сучасній історії країн з переважно мусульманським населенням. Вона загинула в теракті під час другого свого прем'єрського терміну. Білавіла вважають найбільш ліберальним кандидатом гонки.

Білвал Бхутто Зардарі
Білвал Бхутто Зардарі
  • До парламенту:

Партія Пакистанської мусульманської ліги (Наваз) –​ заснована колишнім прем'єр-міністром країни, засудженим за корупцію Навазом Шаріфом, саму партію теж перевіряють на причетність до корупції. Вона також виступає за найбільшу інтеграцію військових в управління країною. За останній рік риторика партійної програми перейшла від ісламської до більш соціально-орієнтованої.

Партія Техрік-е-Інсаф – її заснував гравець в крикет Імран Хан. Саме їй пророкують більшість в парламенті. Популярність партії та її популістської програми пов'язана з обіцянкою політиків подолати закоренілу в країні корупцію, терористичну загрозу, а також зосередитися на охороні здоров'я та освіті (рівень грамотності населення в Пакистані не перевищує 58%). Партію також пов'язують з військовими, але в набагато меншій мірі.

Пакистанська народна партія – ліва партія. Незважаючи на те, що раніше вона виступала за ісламський соціалізм, в останні роки її програма прагне до напівсекулярної системи правління. ПНП виступає проти участі військових у політичному житті країни і вважається найліберальнішою на цих виборах. Проте лідер партії Білавал Бхутто Зардарі займає жорстку позицію щодо конфлікту в Кашмірі і не збирається йти на поступки Індії.

Ліга Мусульман Міллі – до останнього часу була найнебезпечнішим кандидатом на цих виборах. За даними американських і пакистанських спецслужб, партія – політичне крило найбільшої в Південній Азії терористичної організації «Лашкар-Тайба» («Армія Бога»), яка спонсорується через мережу благодійних організацій. Партія була створена влітку 2017 року, основне її завдання – перетворити Пакистан в «справжню соціально-ісламську державу». Але за місяць до виборів ЦВК відмовилася зареєструвати партію за підозрами у зв'язках з тероризмом.

Серед партій також є ті, які виступають проти скасування консервативних законів про богохульство і тісно пов'язані з кліриками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG