Доступність посилання

ТОП новини

Перший гімн України на Олімпійських іграх співав cпортсмен із Луганщини


Ілюстраційне фото. Відкриття Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро у 2016 році
Ілюстраційне фото. Відкриття Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро у 2016 році

Вони піднімали синьо-жовтий прапор над головами і гучно співали гімн України, увійшли в історію своїми непобитими рекордами, неймовірними елементами й кількістю нагород за одне змагання. Вони – гордість України зі східного регіону. Ті, хто народився й починав займатися спортом у Луганській і Донецькій областях. І хто тепер з Україною в серці. Радіо Донбас. Реалії до Дня спорту нагадують про земляків, які прославили Україну.

Сергій Бубка (Луганськ-Донецьк): непобитий рекорд

Перша людина, яка в стрибках із жердиною продемонструвала результат вище ніж 6 метрів; олімпійський чемпіон Сеулу-1988 року, спортсмен, який зміг встановити 35 світових рекордів.

У 1993 році Сергій Бубка в Донецьку встановив рекорд у закритих приміщеннях, стрибнувши на 6,15 метра. Цей результат протримався непобитим 21 рік. Символічно, що саме в Донецьку у 2014 році його досягнення перевершив француз Рено Лавіленні на турнірі «Зірки жердини».

Проте на рахунку президента Національного олімпійського комітету ще залишається неперевершені 6,14 метра на міжнародних змаганнях у відкритому стадіоні в італійському Сестрієрі у 1994 році.

Олег Кучеренко (Красний Луч, тепер Хрустальний): перший гімн України на Олімпійських іграх

На Олімпійських іграх у 1992 році Україна, незважаючи на вже здобуту незалежність, виступала у складі Об’єднаної команди й під прапором Міжнародного олімпійського комітету. Але в Барселоні було вирішено на честь переможців індивідуальних змагань з Об'єднаної команди піднімати національний прапор і виконувати гімн країн, які вони представляють.

Так уперше в історії Олімпійських ігор гімн України пролунав після перемоги спортсмена з Луганщини – Олега Кучеренка, який здобув «золото» у греко-римській боротьбі у ваговій категорії до 48 кілограмів. Причому в фіналі українець переміг дворазового олімпійського чемпіона Вінченцо Маєнца.

Руслан Пономарьов (Горлівка): перший чемпіон світу з шахів в історії України

У 2002 році в Москві відбувся чемпіонат світу з шахів. У фіналі зустрілися два українці – 33-річний Василь Іванчук зі Львова та 18-річний Руслан Пономарьов із Горлівки. Напруга відчувалась у кожній партії. Проте молодий спортсмен зміг вибороти перемогу в більш досвідченого Іванчука й стати першим чемпіоном світу з шахів в історії України, а також наймолодшим переможцему світовій історії (на той момент).

Династія Бризгіних (Луганськ): на трьох – п'ять олімпійських нагород

Легкоатлет Віктор Бризгін своє олімпійське «золото» в естафеті 4х100 метрів здобув у Сеулі в 1988 році. На цих же Іграх його дружина Ольга Бризгіна стала першою так само в естафеті, але 4х400 метрів і на індивідуальній дистанції 400 метрів. Вже за 4 роки вона знову підніметься на п’єдестал пошани двічі – за нагородою вищого ґатунку в тій самій естафеті і за «сріблом» в індивідуальному забігу.

Вийти під синьо-жовтим прапором на Олімпійських іграх Бризгіним- старшим не пощастило, проте виховали гідну заміну: дві дочки, Єлизавета й Анастасія, також легкоатлетки. Єлизавета на Олімпіаді в Лондоні у 2012 році стала бронзовою призеркою в естафеті 4х100 метрів.

Лілія Подкопаєва (Донецьк) – подвійне сальто, яке увійшло в історію

Донеччанка Лілія Подкопаєва за свою спортивну кар'єру здобула 45 золотих нагород на міжнародних стартах. Найбільший триумф – виступ українки на Олімпійських іграх в Атланті у 1996 році. За місяць до Олімпіади Підкопаєва втратила найріднішу людину – бабусю, яка й привела маленьку Лілію до гімнастичної зали.

Як згадувала спортсменка: «Вона водила щодня мене на тренування, більше всіх мріяла про мою перемогу і вірила в мене. Мені було дуже важко зібратися, щоб гідно виступити на змаганнях і не підвести свою команду й країну».

Але вона зібралася з силами і стала абсолютною чемпіонкою, а також здобула нагороду вищого ґатунку у вільних вправах і посіла друге місце у вправах на колоді. Елемент Подкопаєвої – подвійне сальто вперед з поворотом на 180°, який судді оцінили в 9,887 бала, – досі ніхто не зміг виконати на Іграх, навіть чоловіки.

Віктор Смирнов (Донецьк) – шестиразовий чемпіон Паралімпіади

На свої Паралімпійські ігри донеччан вперше поїхав у 18 років. Це були Афіни-2004. Тотально незрячий спортсмен вже на дебютних Іграх здобув 6 нагород із плавання, 5 із них були вищого ґатунку (100 метрів на спині та батерфляєм, 20 метрів вільним стилем та комплексом, 400 метрів вільним стилем). За результатами цих виступів Віктора Смирнова нагородили званням Героя України. Із чотирьох Паралімпіад Віктор Смирнов постійно повертався з нагородами – 14 медалей (6 золотих, 3 срібних, 5 бронзових). Своє шосте «золото» він здобув у Лондоні в 2012 році на дистанції 100 метрів батерфляєм.

Віктор Смирнов
Віктор Смирнов

Карина Янчук (Сіверськодонецьк) – перша в історії триразова чемпіонка Дефлімпіади

Каратистка з ураженням слуху з Сіверськодонецька на Дефлімпіаді у 2017 році гучно заявила про себе на весь світ. Вона з легкістю перемогла попередню чемпіонку світу – турецьку спортсменку з рахунком 5:0 в абсолютній першості, розгромила каратистку з Росії в особистих змаганнях, а крім того, допомогла збірній України перемогти в командному турнірі. Таким чином Карина Янчук стала триразовою чемпіонкою Дефлімпійських ігор, і такий результат до неї не показував жодний спортсмен. На Іграх у Софії (Болгарія) вона також здобула «золото», але одне.

Іван Настенко (Макіївка) – чемпіон Всесвітніх ігор

Україна крок за кроком підкорює джиу-джитсу на світовому рівні. І немала заслуга в цьому спортсмена з Макіївки – чемпіона Європи, світу та Всесвітніх ігор (аналог Олімпіади, але з неолімпійських видів). Свою головну нагороду – перемогу в колумбійському Калі, де відбувались ІX Всесвітні ігри у 2013 році, Настенко здобув у ваговій категорії 85 кілограмів.

Іван Настенко
Іван Настенко

Олексій Рокочий (Лиман) – чемпіон Всесвітніх Ігор

Змагання для пауерліфтерів надважкої категорії на Всесвітніх іграх у Вроцлаві в 2017 році виявилися справжнім поєдинком нервів. Серед десяти учасників дискваліфікованими виявилися чотири. Проте українець Олексій Рокочий показав результат 432,5 кг, у жимі лежачи – 317,5 кг, у становій тязі – 355 кг. Таким чином, сума триборства українського спортсмена склала 1105 кілограми. І він став найсильнішою людиною у надважкій категорії. А в 2016 році Рокочия було визнано кращим спортсменом за версією Європейської федерації пауерліфтингу.

Олексій Рокочий
Олексій Рокочий

Олег Верняєв (Донецьк) – золотий гімнаст

Саме Олег Верняєв здобув перше «золото» збірної України на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Українець став кращим у вправах на паралельних брусах, показавши результат 16,041. Крім того, на цих Олімпійських іграх Верняєв виборов ще й «срібло» у багатоборстві.

Олег Верняєв
Олег Верняєв

За чотири роки до Олімпіади в Ріо Олег Верняєв виграв чемпіонат світу, став чотириразовим чемпіоном Європи і дворазовим переможцем Європейських ігор. У 2015 році Верняєв першим в історії України виграв Кубок світу зі спортивної гімнастики в абсолютній першості.

ПОСЛЕДНИЙ ВЫПУСК РАДИО ДОНБАСС.РЕАЛИИ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

XS
SM
MD
LG