Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Радник Порошенка назвав «маячнею» заяви про припинення оренди УПЦ (МП)


Києво-Печерська лавра – православний монастирський комплекс у Києві. Визначна пам’ятка історії та архітектури. Заснований 1051 року як печерний монастир за межами Києва. 1994 року разом із Софійським собором внесений до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО
Києво-Печерська лавра – православний монастирський комплекс у Києві. Визначна пам’ятка історії та архітектури. Заснований 1051 року як печерний монастир за межами Києва. 1994 року разом із Софійським собором внесений до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО

Спершу коротко:

  • Радник президента України Ростислав Павленко прокоментував твердження, ніби в Адміністрації президента дали вказівку готувати позови про припинення оренди Печерської і Почаївської лавр громадами УПЦ (МП). Як написав він у фейсбуці, це «​маячня»​, «новий фейк».
  • Партія колишнього голови СБУ Валентина Наливайченка висунула його на посаду президента. «Самопоміч» висунула – мера Львова Андрія Садового. Комуністи – свого лідера Петра Симоненка. Документи до ЦВК також подав народний депутат Сергій Каплін.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснює ліквідацію виборчих дільниць у Росії питанням безпеки виборців. Тим часом ЦВК розповіла, як проголосувати українцям, що перебувають у Росії.

Перехід громад до ПЦУ

Чотири громади Української православної церкви (МП) із 49, що діють у Львівській області, вже заявили про перехід до об'єднаної Православної церкви України і, відповідно, про свій вихід із підпорядкування Львівської єпархії УПЦ (МП). Ще дві громади готові до такого кроку. Масовий перехід громад Московського патріархату до ПЦУ на Львівщині очікують після Різдва. Чи можливе там протистояння на релігійному ґрунті, як це було на початку 90-х років, коли почалось відродження Української греко-католицької церкви?

П’ять міжнародних новин

Безпілотний китайський місяцехід здійснив необхідні маневри і успішно приземлився на темному боці Місяця. Китай є першою країною, яка висадила об’єкт на віддаленому від Землі боці Місяця.

Італійська галерея Уффіці у Флоренції закликає Німеччину повернути натюрморт нідерландського художника Яна ван Гейсума, викрадений нацистами в роки Другої світової війни.

Музей Лувр у Парижі в 2018 році відвідала рекордна кількість людей – понад 10 мільйонів. Це на 25 відсотків більше, ніж у 2017 році, повідомили в музеї.

Посол Північної Кореї в Італії переховується, відмовляючись повертатися в КНДР. ​

Мільйони жінок в Індії утворили 620-кілометровий живий ланцюг на підтримку гендерної рівності. ​

«Культура обурення»

Соціальні мережі змогли притягнути до відповідальності чималу кількість людей. Вони допомогти виявити і расистів, і корупціонерів, і злочинців, а також надали голос тим, хто раніше не мав жодного іншого способу закликати до справедливості. Проте соцмережі також породили й гіперчутливу «культуру обурення», яка, як стверджують, руйнує продуктивний дискурс.

Їжа майбутнього

У 1812 році на всій землі жило близько мільярда людей. У 1959-му – близько 3 мільярдів. Нині людство налічує вже 7 мільярдів. І хронічно недоїдає вже кожна 9-а людина в світі (а це 821 мільйон). Скоро нас може бути вже 9 мільярдів, і якщо світ споживатиме ресурси так, як зараз – продуктів (а тим більше якісних та органічних) на всіх вистачати, звичайно, не буде. Тоді що ж ми будемо їсти в майбутньому?

Не забувайте про здорове харчування навіть під час свят!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG