Доступність посилання

ТОП новини

«Прокурор, який посадив президента», Хосе Уґас про успіхи та ризики антикорупційних реформ в Україні


Член правління «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Хосе Уґас, також відомий як «прокурор, що посадив президента», – під час інтерв’ю Радіо Свобода
Член правління «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Хосе Уґас, також відомий як «прокурор, що посадив президента», – під час інтерв’ю Радіо Свобода

Минула українська влада створила всю антикорупційну інфраструктуру, але побоялася її застосувати. Нова влада оголосила боротьбу з корупцією, однак незалежність антикорупційних органів – під загрозою. Ці та інші проблеми та ризики окреслив колишній голова правління мережі «Трансперенсі Інтернешнл», а нині – член правління «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Хосе Уґас в інтерв’ю Радіо Свобода.

Хосе Уґас – один з ідеологів антикорупційної реформи в Україні. Коли він працював спецпрокурором у Перу, то став відомий на весь світ тим, що зміг відправити за ґрати президента країни, який свого часу призначав його на посаду. Радіо Свобода поспілкувалося з Хосе Уґасом у перші дні листопада, коли він прибув до України в рамках заходів до 5-річчя акредитації Transparency International в Україні, які проходили за сприяння Єврокомісії.

Минулого разу Уґас дав інтерв'ю Радіо Свобода у 2016 році. Частина порад, які він давав тодішній українській владі, зокрема у справі Януковича, не були реалізовані.

– Пане Уґас! Я знаю, що останні кілька років ви стежите за тим, як розвивається ситуація в Україні, зокрема – щодо протидії корупції. На вашу думку, якими є найбільші досягнення України у цій царині, починаючи з Революції гідності? І водночас – які завдання у цьому напрямку не виконані?

Україна має всю інфраструктуру. І є великі сподівання на реальний результат
Хосе Уґас

– На мою думку, Україна має два досягнення з часу Революції гідності: перше – те, що корупція потрапила до ТОП порядку денного, принаймні в публічній дискусії. А також – були очевидні зусилля для розбудови антикорупійної інфраструктури.

Україна має НАБУ, Офіс генерального прокурора та САП, має інституції, що протидіють відмиванню грошей, Нацагентство з розшуку та управління активами, та інші структури.

І успішні результати (цих інститутів), я вважаю – це тепер просто завдання на майбутнє. Бо наразі Україна має всю інфраструктуру, має призначених суддів Вищого антикорупційного суду. І є великі сподівання на реальний результат. І зараз головним викликом є те, як ця інфраструктура даватиме справжні результати в майбутньому.

Хосе Уґас
Хосе Уґас

– Отже, Україна має повністю сформовану антикорупційну інфраструктуру. Що потрібно для того, щоб усе запрацювало?

– Перший елемент, який є абсолютно незамінним – це політична воля. Зараз в Україні нова влада, новий президент говорить про виклик боротьби з корупцією, ухвалює певні рішення. І ми сподіваємося, що ці зусилля будуть стабільними. Тому політична воля – це найперший потрібний елемент.

Інші речі – це ті рецепти, які вже існують у світі. Потрібні інституції з технічними можливостями та необхідними ресурсами для боротьби з корупцією; Україна все це має. Також потрібні організації громадянського суспільства, які би підтримували ці зусилля, створюючи тиск, який би забезпечив незворотні результати.

– Які ваші враження від минулої зустрічі з колишнім генпрокурором Юрієм Луценком? Чи плануєте ви зустрітися з новим генпрокурором Русланом Рябошапкою та з новим президентом Володимиром Зеленським та які маєте очікування від такої зустрічі?

Високопосадовці не продемонстрували, що здатні рухатися до кримінального переслідування за конкретні випадки корупції
Хосе Уґас

– Коли я мав можливість поговорити з колишнім генпрокурором, я наголосив, що ті високопосадовці не продемонстрували, що здатні рухатися до кримінального переслідування за конкретні випадки корупції.

Я пам’ятаю, що ми говорили про справу Януковича. І ексгенпрокурор не зміг відповісти мені, чому не було результатів у контексті антикорупційних розслідувань та процесів проти Віктора Януковича.

Хосе Уґас
Хосе Уґас

Я сказав тоді, що Петро Порошенко показав непоганий старт, ввів у гру низку інститутів, які мають боротися з корупцією. Але він провалив імплементацію та не виявив політичної волі для того, щоб вони запрацювали. Нині ми сподіваємося, що новий режим в Україні виконає частину своїх обіцянок у цьому напрямку.

Представники антикорупційних структур заявляють мені, що вони працюють, що є політична воля і що будуть результати. І ми побачимо якщо це станеться. Я сподіваюся, що на нашій зустрічі з новим генпрокурором ми обміняємося ідеями щодо боротьби з корупцією. Зустріч з новим президентом України у нас не запланована.

­– Як мотивувати слідчих та прокурорів працювати в умовах потужного тиску, який має місце в Україні?

– Головна умова – це незалежні посадовці, яких потребує Україна для боротьби з корупцією найвищого рівня. Мотивація залежить передовсім від місії антикорупційних інститутів та особистих якостей тих, хто залучений до цієї роботи. Ви можете працювати під тиском, навіть під загрозою персональних переслідувань, навіть в умовах недостатньої безпеки, якщо ви маєте чітку місію, якщо ви віддані справі служити своїй країні та досягати результату в ім’я майбутнього.

– Президент України Володимир Зеленський у розмові з президентом США Дональдом Трампом визнавав, що генпрокурор буде «його людиною». Якщо генеральний прокурор Руслан Рябошапка залежить від президента Зеленського, а Зеленський, імовірно залежить від свого колишнього бізнес-партнера Ігоря Коломойського, то як бути із цими ризиками?

Якщо ви матимете генпрокурора, який дійсно залежить від президента – буде невдача
Хосе Уґас

– Те, про що ви кажете, несе реальні загрози та ризики для достатніх та ефективних антикорупційних зусиль та процесів. Одна з умов, на якій я вже наголошував, і це дуже гарне слово для характеристики антикорупційної боротьби – незалежність.

Якщо ви матимете генпрокурора, який дійсно залежить від президента – будьте певні, що це не працюватиме, що буде невдача. Тому я сподіваюся, що генпрокурор триматиме дистанцію із президентом і демонструватиме на практиці, що має значення лише закон. Так, він знайомий з президентом, він призначений на посаду президентом, але він є незалежним та дійсно відданим боротьбі з корупцією. Це той досвід, який ми бачимо скрізь у світі. Незалежність – це необхідна передумова для того, щоб досягти реального результату в боротьбі з корупцією.

ДОВІДКА:

Хосе Карлос Уґас – професор, викладач права у Папському католицькому університеті Перу та голова правління мережі Transparency International (ТІ). Був обраний до складу правління ТІ у 2011 році, а на період 2014–2017 років – його обрали головою мережі. Юрист за освітою, Хосе Уґас працював спеціальним державним прокурором у Перу по кількох корупційних справах. Під час розслідування справи «Фухіморі – Монтесіноса» (2000–2002 роки) його офіс відкрив понад 200 справ проти 1500 представників мережі Фухіморі. Під його мандатом 205 мільйонів доларів було заморожено за кордоном і повернено 75 мільйонів. А зрештою його діяльність призвела до втечі за кордон президента Перу Альберто Фухіморі та його прибічника, голови таємної розвідки Владіміро Монтесіноса. Врешті-решт вони обоє були засуджені та притягнуті до відповідальності. Так, Фухіморі був екстрадований до Перу урядом Чилі у 2007 році. Хосе Уґас із 2004 по 2006 рік служив у відділі інституційної доброчесності та в антикорупційному департаменті Світового банку. Із 2017 року він є представником відділу підзвітності у Wildlife Justice Commission. Автор книги «Caiga quien Caiga», де він описав досвід державного прокурора у резонансній справі «Фухіморі – Монтесіноса».

Хосе Уґас є одним з ідеологів антикорупційних реформ в Україні. Зокрема, він є одним із авторів концепції Вищого антикорупційного суду України та системи відбору його суддів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG