Доступність посилання

ТОП новини

Робота, їжа, лікарі та концерти: як коронавірус ще більше переніс життя в інтернет


Інтернет дозволяє керувати державою не виходячи з дому, чим і займається канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо. Він був змушений ізолюватися вдома на карантині через те, що його дружина захворіла на коронавірус
Інтернет дозволяє керувати державою не виходячи з дому, чим і займається канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо. Він був змушений ізолюватися вдома на карантині через те, що його дружина захворіла на коронавірус

З початком карантину через коронавірус життя у різних куточках світу ще більше перейшло «в онлайн». Працювати, вчитися, купувати продукти та навіть «відвідувати» концерти не відриваючись від моніторів стало новою реальністю для ще більшої кількості людей.

Уявіть типовий день середньостатистичної людини. Зранку вона йде на роботу, потім, наприклад, забігає до супермаркету за продуктами, йде у спортзал чи у бар, або, скажімо, на концерт (чи все разом).

Робити все це в умовах нинішнього карантину, який охопив багато країн світу, можна не виходячи з дому. У 21-му столітті багато хто жив подібним чином і до карантину, але коронавірус зробив такий спосіб життя набагато більш поширеним.

Керувати державою з дому

Карантин змусив чималу кількість офісних працівників перейти в режим «онлайн». Для багатьох працювати з дому, в принципі, це те ж саме, що й з офісу, тільки у піжамі.

Зрозуміло, що працювати онлайн можуть далеко не всі професії. У мережі можна знайти велику кількість присвячених цій темі жартів: про те, як з дому працювали б пілоти, медики, будівельники чи водії.

Тим не менш інтернет надає чимало можливостей і навіть дозволяє керувати державою не виходячи з дому, чим і займається канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо. Він був змушений ізолюватися вдома на карантині через те, що його дружина захворіла на коронавірус.

«Ви можете керувати країною Великої сімки (G7) з дому», – сказав агенції Reuters один з канадських високопосадовців, який брав участь у робочих конференц-дзвінках з Трюдо.

У своєму твіттері канадський прем’єр показав, як виглядає його домашній офіс під час самоізоляції:

Пересічні люди також діляться фотографіями свого домашнього офісу з іншими у соціальних мережах.

Ось, наприклад, один з користувачів Twitter показує, як він виглядає під час своїх робочих скайп-зустрічей: чоловік одягнений у сорочку, а от штани вдягати виявилося зовсім не обов’язково, зрештою, нижньої частини тіла все одно на відео не видно. Головне – не забутися і різко не встати з крісла.

Велика кількість університетів та шкіл також перейшли в онлайн-режим, щоб не відставати по навчальним програмам на кілька тижнів, а то й місяців.

Супермаркет, в який не треба йти

Онлайн-супермаркети люди полюбляли і до пандемії коронавірусу. Ця послуга й без того досить популярна. Все що потрібно – це покласти віртуальні продукти у свій віртуальний кошик та замовити доставку додому.

Проте в умовах карантину кількість людей, які почали використовувати доставку продуктів з супермаркетів, значно збільшилася. Для багатьох людей, і особливо літніх, ця функція виявилася чимось новим і досить корисним, враховуючи, що вони у підвищеній зоні ризику.

Про збільшений попит на послуги інтернет-супермаркетів говорять великі онлайн-черги: інколи замовлення треба чекати тиждень чи більше.

Безконтактна доставка їжі

Замовлення вже готової їжі з ресторанів також не є чимось новим.

Але в умовах, коли закон забороняє відвідування ресторанів та барів, ця опція стала особливо привабливою.

Онлайн-видання Tech Crunch повідомляє, що від початку епідемії у США суттєво збільшилася кількість завантежень спеціальних застосунків для замовлення з ресторанів.

У деяких країнах компанії доставки ресторанної їжі пропонують безконтактну доставку. Тобто кур’єр не контактуватиме з замовником, а залишить замовлення в домовленому місті.

Деякі оглядачі звертають увагу на особливу важливість такого переходу до онлайн-замовлень як у сфері харчування, так і товарів під час карантину. У порівнянні з Китаєм, який досить активно використовував онлайн-замовлення, у США і тим паче Європі послуга не є такою поширеною, зауважує Harvard Business Review.

Концерти відомих виконавців

Карантин скасував чимало можливостей розважитися, включаючи концертні тури світових зірок.

Але завдяки інтернету відвідати концерт улюбленого виконавця стало можливим онлайн, ба більше, в режимі реального часу.

Лідер музичної групи Coldplay Кріс Мартін, наприклад, дав концерт в соціальній мережі Instagram. Учасники групи теж, як і інші, сидять на карантині. Таким чином, музикант ощасливив тисячі фанатів одночасно у багатьох країнах світу, не виходячи навіть з дому.

Але на відміну від реального концерту, під час цього можна було залишати коментарі і обговорювати його з іншими.

Візит до лікаря

Тим часом в умовах карантину популярності набирає телемедицина.

У США великі лікарні по всій країні швидко використовують телемедицину для безпечного обстеження та лікування хворих на коронавірус та намагаються стримувати поширення інфекції, пропонуючи віддалені послуги, мовиться в статті The New York Times.

«Це своєрідний переломний момент для віртуального здоров’я», – цитує газета американського лікаря, – Ми реально бачимо, як це можна використати під час кризи у сфері охорони здоров’я».

Під час зустрічі у Білому домі з президентом США Дональдом Трампом представники приватних медичних страхових компаній повідомили, що платитимуть за «віртуальні відвідування» лікарів з боку людей, які, можливо, мають коронавірус, і все це щоб покращити доступ до догляду за своїми клієнтами, мовиться у статті.

Звісно, що телемедицина не вирішить проблем з коронавірусом, але принаймні може суттєво зменшити кількість людей, які через хвилювання про своє здоров’я підуть до лікарень без реальної необхідності.

Онлайн можна робити набагато більше речей, ніж може здатися. Відвідувати групові онлайн-заняття з йоги, проходити мовні онлайн-курси і тепер вже навіть приєднатися до онлайн-барів.

«Це все не те»

Багато хто погодиться з тим, що «це все не те», і онлайн-концерт, наприклад, навряд чи зможе замінити справжній. Так само як і навряд чи щось може замінити реальне спілкування між людьми.

Але тоді варто на одну мить уявити собі світ в умовах пандемії і без інтернету, який все це робить можливим.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG