Доступність посилання

ТОП новини

Кремль звинувачують у заниженні цифр про COVID-19, а сам він воює з «фейковими новинами»


Президент Росії Володимир Путін, одягнений у захисний одяг жовто-синього кольору, в лікарні для пацієнтів, інфікованих коронавірусом. 24 березня 2020 року
Президент Росії Володимир Путін, одягнений у захисний одяг жовто-синього кольору, в лікарні для пацієнтів, інфікованих коронавірусом. 24 березня 2020 року

16 березня, коли Росія зафіксувала сплеск у повідомленнях про коронавірус і чиновники почали закликати населення не панікувати, політичний аналітик і кремлівський критик Валерій Соловей виступив як гість на радіостанції «Ехо Москви». Уряд не впорався із загрозою, сказав він слухачам, і запевнив, що влада бреше про масштаби епідемії.

Валерій Соловей відхилив офіційну цифру про «93 випадки і жодної смерті», а також будь-яке припущення про те, що «коронавірус обходить льодовиту пустелю, під назвою Росія, боком».

Начебто здивувавши ведучого, Олексія Соломіна, Соловей стверджував, що насправді було принаймні 1600 «підтверджених» смертей від середини січня і передбачив, що 2 мільйони росіян незабаром будуть заражені. Він не наводив доказів.

На запитання Соломіна, де він отримав свою інформацію, Соловей відповів: «Не всі чиновники втратили сумління».

(Коли кореспондент Радіо Свобода запитував його про джерела, Соловей був більш конкретним, сказавши, що інформація про кількість випадків загибелі надійшла від урядового чиновника, якого він відмовився назвати. Інших доказів він не надав.)

Претензії Соловея про приховування державою інформації незабаром поширилися в інтернеті, підсиливши атмосферу підозри щодо офіційної версії подій. 20 березня влада наказала «Еху Москви» видалити інтерв'ю зі свого вебсайту в рамках «заходів щодо запобігання поширенню неправдивої інформації, пов’язаної з коронавірусом», і радіостанція цю вимогу виконала. Соловею загрожував штраф у розмірі 100 000 рублів (1300 доларів США).

Росією шириться скептицизм щодо реакції влади на пандемію коронавірусу. Офіційна кількість випадків захворювання: 495 інфікованих та нуль випадків смерті станом на 24 березня. Росія, за офіційними даними влади, поки що уникала швидкого поширення інфекції, яке спостерігається у багатьох інших країнах. Але з майже 200 000 проведених тестів багато хто не довіряє цій низькій кількості, а інші вказують на повідомлення про зростання випадків пневмонії на 37 відсотків у січні як на доказ того, що щось не так.

Смерть двох москвичів, про яких спочатку повідомляли як про жертв нового вірусу, згодом чиновники притягнули до інших недуг, на які хворіли пацієнти. Ресурсний центр коронавірусу в Університеті Джонса Гопкінса в США, який стежить за поширенням вірусу, продовжує реєструвати одну смерть у Росії з 19 березня, коли було повідомлено про першу з цих двох смертей.

Серед росіян, які пам’ятають про те, як радянський уряд утаємничував аварію на Чорнобильській АЕС у 1986 році, досі панує недовіра.

У відповідь на такі настрої уряд Росії розпочав кампанію з контролю за інформаційним простором, ухваливши новий закон, який забороняє поширювати те, що він називає «фальшивими новинами». Президент Володимир Путін підписав закон ще рік тому, в березні 2019 року, але лише в жовтні російський суд виніс перше покарання на основі цього закону, оштрафувавши одне з видавництв та його редактора на загальну суму в 260 000 рублів (3300 доларів США) за публікацію відеозаписів, що попереджають про революцію в Росії.

Тепер на закон, який передбачає штраф у розмірі до 400 тисяч рублів (5159 доларів США), часто посилаються, щоб, як стверджує уряд, контролювати небезпечну дезінформацію. Але критики називають це спробою стримати інакодумство.

«Це безглузда практика, але вона вписується в російський стиль управління. Можна відстежити це до Чорнобильської катастрофи та побачити продовження цього в сучасній російській історії, коли смерть та діагнози приховуються», – сказав Валерій Соловей в інтерв'ю Радіо Свобода.

19 березня поліція Санкт-Петербургу повідомила, що викликала чоловіка на допит після того, як той надіслав голосові повідомлення з інформацією про пандемію COVID-19, яка не «відображає реальність». Того ж дня жінці на Далекому Сході Росії було висунуте звинувачення через публікацію в соціальних мережах, де висловлювалося припущення, що місцевий мешканець заразився вірусом. «Така інформація є брехнею», – йдеться у повідомленні поліції.

Того ж вечора жінка в Липецькій області отримала дисциплінарне покарання за те, що заявляла про випадки COVID-19, які були виявлені на місцевому рівні. За офіційними повідомленнями, «справді було зафіксовано три випадки, але відтоді усі пацієнти одужали».

Дехто з тих, на кого розповсюдився новий закон, вибачились публічно, потенційно допомагаючи державі, але запитань від критиків дій уряду стає дедалі більше.

Новосибірськ: перехожі розглядають рекламний щит на підтримку голосування за внесення змін до конституції. Перенесення голосування на 22 квітня через пандемію було б головним болем для уряду Путіна
Новосибірськ: перехожі розглядають рекламний щит на підтримку голосування за внесення змін до конституції. Перенесення голосування на 22 квітня через пандемію було б головним болем для уряду Путіна

20 березня, після того, як жительку Нижньокамська Оксану Гаріпову оштрафували на 30 000 рублів (380 доларів США) за повідомлення про те, що її місто в Татарстані буде закрите через страх перед вірусом, жінка звернулася з публічним вибаченням на місцевій радіостанції .

«Мені дуже шкода, – сказала вона в ефірі. – Будь ласка, не вірте всьому, що кажуть люди».

Через три дні її привезли до Москви для виступу у популярному ток-шоу «Пусть говорят», де вона заявила глядачам по всій країні, що покарання, яке вона отримала, було справедливим.

Відповідаючи по телефону на запитання Радіо Свобода, Гаріпова сказала, що повідомлення, за яке вона була оштрафована, – це «поганий жарт», який розіграли друзі, і відмовилася далі коментувати.

23 березня російський уряд підняв ставки, анонсувавши: кожен, хто поширює «фейкові новини» про коронавірус, незабаром може зіткнутися з кримінальними звинуваченнями. Якщо такі заходи будуть запроваджені, вони значно збільшать покарання порушникам – аж до потенційних термінів ув'язнення.

Відео телеканалу «Настоящее время»:

Кремль, схоже, намагається досягти успіху в тому, щоб не допустити перетворення теми коронавірусу на серйозну проблему охорони здоров'я в Росії. Путін перебуває за один крок до конституційних змін, які дозволять йому балотуватися на переобрання в 2024 році і, можливо, залишатися президентом до 2036 року. Загальнонаціональне голосування, яке повинно було зафіксувати ці зміни, заплановане на 22 квітня, а перенесення його через пандемію стало би головним болем для уряду Путіна.

За словами Тетяни Станової, запрошеного експерта Московського центру Карнегі, проведення голосування є головним пріоритетом Кремля, а зусилля з контролю за інформацією вписуються в цю, набагато ширшу, мету.

«Якщо ви змальовуєте ситуацію, як добре керовану, говорячи, що все перебуває під контролем, і для національного голосування немає великого ризику, тоді ви все ще можете її тримати під контролем, – сказала вона. – Але якщо ви втратите контроль над інформаційним простором, якщо дозволите паніці поширитися – у людей виникне страх, і тоді ви не зможете провести голосування за таких обставин».

Російська влада сама є об’єктом звинувачень у розповсюдженні за кордон дезінформації щодо коронавірусу. Витяги внутрішнього документа ЄС, який просочився до преси 16 березня, стверджують, що прокремлівські ЗМІ активно поширюють дезінформацію про пандемію, намагаючись «підірвати довіру населення» до західних країн.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що доповідь ґрунтується на «безпідставних звинуваченнях», але його відповідь надійшла через два тижні після того, як Кремль зробив власний хід, стверджуючи, що «злісні актори з-за кордону» працювали над створенням плутанини в Росії.

Відео Російської служби Радіо Свобода:

4 березня Володимир Путін заявив, що Федеральна служба безпеки (ФСБ) виявила, що з-за кордону, мовляв, організовується поширення «провокаційних» фейкових історій. «Мета таких фальшивих історій чітка: сіяти паніку серед населення», – сказав він.

Олексій Гореславський, керівник урядового центру, який інформує громадян Росії про ситуацію з COVID-19, стверджував, що влада розкрила кілька десятків умисних кампаній з розповсюдження голосових повідомлень, що поширюють фальшиві новини про епідемію.

«Ми співпрацюємо з колегами з Міністерства внутрішніх справ та ФСБ, і всі ті випадки, коли є ознаки навмисного введення в оману, будуть передані їм для розслідування», – сказав він в інтерв'ю на державному російському телебаченні.

Заява Гореславського надійшла наступного дня після хвилі дисциплінарного стягнення 19 березня проти ймовірних порушників закону про «фейкові новини».

Багато з цих випадків досі розслідуються.

Валерій Соловей каже, що все ще чекає повідомлення від влади про штраф за свої заяви щодо кількості загиблих від коронавірусу в Росії.

Але він висловив упевненість, що його статус відомого громадського діяча захистить його від наслідків і навіть змусить владу подумати двічі. «Єдине, що може захистити вас у Росії, – сказав він. – Публічність».

25 березня президент Росії Володимир Путін виступив зі спеціальним зверненням до росіян з приводу коронавірусу і повідомив, що через спалах хвороби було ухвалене рішення перенести загальне голосування щодо поправок до конституції Росії, яке було призначене на 22 квітня.

Карикатура художника Сергія Йолкіна
Карикатура художника Сергія Йолкіна

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG