Доступність посилання

ТОП новини

Коломойський шантажує Україну, а група найманців йому допомагає – видання (огляд преси)


Під час акції «Імпічмент Коломойському» під стінами Офісу президента України. Київ, 20 вересня 2019 року
Під час акції «Імпічмент Коломойському» під стінами Офісу президента України. Київ, 20 вересня 2019 року

«Коломойський шантажує країну» – в матеріалі під таким заголовком «Газета по-українськи» коментує проблеми з ухваленням «антиколомойського» закону. Журналіст Олекса Шалайський нагадує, що у цивілізованому світі є політична відповідальність. Якби політики поводились, як українські олігархи, їхні партії більше в житті нікуди не пройшла б. Був би розголос у ЗМІ. А в Україні сміються, і терпимо ставляться до Коломойського.

Після великої кількості правок до закону про землю парламенту треба було вводити до регламенту запобіжники. Не може один депутат запропонувати більш як 15 адекватних змін. А тут навіть незрозуміло, як фізично можна зробити понад 6000 змін.

Якщо Верховну Раду паралізують і закону не буде, Коломойський може через суд повернути «Приватбанк». Це стане прецедентом.

«Суть навіть не у повертанні. Недаремно Коломойський сказав, що йому банк не потрібен. Якщо суд поверне йому банк, то держава забере всі свої гроші, які туди вклала. Тоді банк зразу тріскає із рахунками, які в ньому лежать. Результатом буде неймовірна банківська криза, мало не дефолт», – зазначає журналіст.

«Коломойський лякає не поверненням банку, а штучною економічною кризою. Тому вже починає торгуватися. Шантажує країну. І держава, щоб убезпечитися від цього шантажиста, хоче забрати з його рук зброю цим законом. А група найманців шантажиста цього не дає робити», – наголошено у статті ​«Коломойський пішов на шантаж країни».

Коли партія Зеленського одним його іменем здобула перемогу на парламентських виборах, Банкова казала депутатам-«слугам», що без партійного лейблу й імені президента вони нічого не варті. Тож повинні голосувати за вказівками. Мовляв, у будь-який момент можна провести нові вибори і завести до парламенту інший список. Та ситуація змінилася, констатує дописувач тижневика «Країна» публіцист Андрій Плахонін.

Рейтинг Зеленського ще тримається, а от «Слуги народу» – провалився. Якщо ініціюють парламентські вибори, президентська партія не набере багато голосів. На Банковій це розуміють, переконує видання. У бюджет, наприклад, не заклали й витрат на місцеві вибори в жовтні. Бо владна команда знає, що програє їх по всій країні.

Партія «Слуга народу» очікувано розвалюється. Її штучно склеєно з угруповань із різними інтересами. Зеленський втрачає підтримку. Його рейтинг залежить від олігархічних ЗМІ. Без «свого» телеканалу не зможе контролювати політичну ситуацію, підтримувати популярність. Тож він приречений думати про компроміс із Коломойським. Можуть свідомо зробити лазівки в законі для юристів олігарха. Тільки страх перед повним розвалом країни, точніше – за самого себе, може втримати від такого кроку.

Коломойський розуміє важливість моменту та воює усіма засобами. Він відчуває безкарність. Зеленський ще може протягти «антиколомойський закон». Та є дві речі, яких ніколи не зробить. Не звільнить Арсена Авакова і не посадить Ігоря Коломойського, зазначає Плахонін.

Олігархи не зацікавлені в подальшій дестабілізації країни. Однак суспільство хоче реформ, а вони – законсервувати теперішній лад і далі послаблювати державні інститути. Олігархи є прямою загрозою нашому майбутньому. Будь-яка наступна сила в Україні муситиме вирішувати питання з Коломойським та іншими. Питання тут не у «Приватбанку» як такому, а в поверненні мільярдів, виведених із країни колишніми власниками. Не можна отримати їх, не посадивши Коломойського до в’язниці. Це зробить не цей, так наступний президент. Ігор Валерійович грає з розхитуванням України. Іншим великим бізнесменам це невигідно. Його можуть дотиснути свої ж.

Перебування на посаді президента України людини з радянським менталітетом, без логічного й державного мислення суттєво зменшує перспективи перетворення країни на сильну, незалежну, демократичну державу. В цьому переконує читачів тижневика «Країна» публіцист Олег Романчук.

Він вважає, що пандемія коронавірусу в Україні наочно продемонструвала далеко не найліпші сторони влади, неспроможність вдаватися до нестандартних рішень. А це спричинює неконтрольоване зростання панічних настроїв. Є чимало прикладів, які підтверджують, що «слугам народу» катастрофічно бракує фахових знань. Стаття називається «Президент усунувся від відповідальності за кризу».

Україна ніколи не мала космодромів і не відправляла в політ космічні кораблі. Але вона – космічна, бо виробляє кращі у світі ракети-носії, які виводять на орбіту штучні супутники, а її сини вписали свої імена в історію підкорення космосу. Юрій Кондратюк – один із них. Докладніше про нього розповідає газета «День» у статті «Юрій Кондратюк – українець, що проклав шлях до Місяця».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG