Доступність посилання

ТОП новини

Військовий експерт про вогнемети на Донбасі: «Цей випадок – досить дивний»


Російські «Шмели» на виставці трофейної зброї, здобутої українською армією, Київ, 2015 рік
Російські «Шмели» на виставці трофейної зброї, здобутої українською армією, Київ, 2015 рік
Ольга Кацан

16 травня біля селища Катеринівка – це Горлівський напрямок – російські гібридні сили застосували проти українських військових реактивний вогнемет. Ніхто не постраждав. Про таку зброю чутно нечасто – чи застосовувалась вона ще десь протягом цих 7-ми років?

У штабі ООС зазначили: така зброя перебуває на озброєнні російської армії та застосовувалася у ході першої і другої чеченських воєн, спецоперацій в Дагестані та Інгушетії, а тепер і в Україні. «Цей випадок є ще одним черговим свідченням відкритого постачання РФ озброєння та військової техніки на територію ОРДЛО з метою ескалації конфлікту», – заявили у штабі.

На сторінці оперативно-тактичного угруповання «Північ» йдеться про те, що вогневі провокації здійснювалися із застосуванням реактивних піхотних вогнеметів «Шмель» (РПВ-А). На позиції прилетіло три ракети: «На щастя обійшлося без жертв і поранених серед особового складу. Вибух ракети вогнемету мав спричинити ще й сильну пожежу. В такий спосіб вони хотіли знищити бойові позиції наших військ», – сказано у повідомленні військових.

Що за зброя і для чого

Реактивний піхотний вогнемет «Шмель» – радянська модель, проте у Росії він випускається досі. Ось як він працює – відео російських стрільб «Белое солнце 2017»:

В Україні такі вогнемети, лише радянського випуску, перебували на консервації та були розконсервовані у 2018 році. Проте згодом Україна почала випуск їхньої іншої модифікації, РПВ-16 – яку вже і постачали у війська.

«Вогнемети на озброєнні в української сторони в невеликій кількості є, це РПВ-16 українського виробництва і РПВ-А радянського. Але особисто я, скільки працюю у фонді і скільки перебував на лінії зіткнення, наживо не бачив. Їх не використовують», – каже волонтер благодійного фонду «Повернись живим», ветеран війни на Донбасі Андрій Римарук. Щодо інциденту під Катеринівкою, то за його словами, одна з випущених ракет детонувала перед позицією Збройних сил: «Якби вона влучила, то позиція була б знищена в корінь, випалена разом із землею і всім, що знаходилося всередині. Це досить небезпечна зброя, але вона є малоефективною».

Експерти стверджують, що вогнемети під час військового конфлікту на Донбасі використовуються не вперше. Військовий оглядач Михайло Жирохов розповідає, що їх застосовували ще найманці загонів Ігоря Стрілкова під час захоплення Слов'янська. А також під час штурму виконкому в Торецьку, де тримали оборону українські підрозділи. «Але цей випадок, як на мене, – досить дивний. Дальність ураження такого вогнемета – всього 600 м. Здебільшого на лінії зіткнення зараз немає «сірої», нейтральної зони, тобто позиції розташовані близько, тому не бачу сенсу використовувати саме вогнемет».

За його словами, вогнемет найбільш ефективний у міських боях, в замкненому просторі. Адже ураження супротивника відбувається через аерозоль, який підпалюється у повітрі. Якщо запустити ракету у приміщення – це дуже страшна річ, каже Жирохов, а ось проти окопу – вона зовсім неефективна: хмара розсіється вітром.

«Може, використовувалося (бойовиками – ред.) те, що мали під рукою, лише так я можу пояснити. Бойова підготовка людини, яка скористалася вогнеметом, – не дуже серйозна», – каже Жирохов.

Проте, Андрій Римарук додає, що у весняно-осінній період на Донбасі стаються масштабні пожежі, «тобто це є досить ефективна зброя для знищення позицій ворога методом вогню, його ще хлопці називають методом випаленої землі».

Крім «Шмеля», на Донбасі фіксувалось також використання іншого вогнемету, котрий перебуває на озброєнні лише в армії Росії – малогабаритного МРО-А. Ось він:

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу

XS
SM
MD
LG