Доступність посилання

ТОП новини

З окупації – під ракетні удари. Життя та смерть мелітопольців у прифронтовому Запоріжжі


Наслідки обстрілів центру Запоріжжя 6 жовтня 2022року
Наслідки обстрілів центру Запоріжжя 6 жовтня 2022року

З самого початку російської окупації жителі Мелітополя почали перебиратися до Запоріжжя. Це найближче місто на підконтрольній владі України території. За сім місяців обласний центр став для мелітопольців другою домівкою. Скільки мелітопольців перебуває зараз у Запоріжжі? Як вони допомагають боротися з наслідками обстрілів та скільки мелітопольців загинуло через ракетні удари російської армії, дізнавався проєкт «Новини Приазовʼя».

  • Російські війська останніми тижнями посилили обстріли Запоріжжя. Від початку повномасштабного вторгнення РФ до України, за даними місцевої влади, станом на кінець вересня Запоріжжя зазнало понад 20 ракетних обстріли, які спричинили жертви серед населення та руйнування різних об’єктів міста. Майже половина з цих ракетних обстрілів припало на останні два тижні вересня.
  • 12 жовтня голова ОВА повідомив, що понад 70 цивільних жителів Запоріжжя загинули внаслідок російських обстрілів за останні два тижні.
  • Вранці 15 жовтня голова Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що російські війська випустили дрони-камікадзе по Запоріжжю вночі і вдарили ракетами С-300 вранці.
  • Внаслідок ракетного удару по Запорізькій області в ніч на неділю, 16 жовтня, було пошкоджено дві школи і парк, повідомив голова ОВА.

25-річна жителька Мелітополя, яка разом із чоловіком та дворічною дитиною три тижні тому евакуювалась у Запоріжжя, розповіла, як виглядає життя у Запоріжжі з посиленням ракетних обстрілів окупантів.

«Ми дуже раділи, що нарешті вдалось вибратись з окупації. Ледь знайшли квартиру в оренду – дуже дорого, платимо 8 тисяч за однокімнатну. Переїхали і вдихнули свободу. Але тривав наш спокій недовго», – зазначила жителька Мелітополя.

За її словами у квартирі вони перебувають лише кілька годин на день.

Укриття в Запоріжжі
Укриття в Запоріжжі


«Я із сином буквально живу у сховищі. Ми в Олександрівському районі. У нашій висотці підвал не дуже надійний, тому ми бігаємо у школу, що знаходиться поруч. Це просто щоденний жах. «Прилітає» так, що здається у двох метрах бахнуло», – поділилася жінка.

Укриття в Запоріжжі
Укриття в Запоріжжі
На сьогодні понад 10 тисяч мелітопольців знайшли прихисток на території Запоріжжя
Іван Федоров

Міський голова Іван Федоров в коментарі «Новинам Приазовʼя» розповів, скільки мелітопольців наразі живуть у Запоріжжі:

«За останні 10 днів суттєво погіршилась військова ситуація у Запоріжжі. Майже кожної ночі рашисти (російські військові – ред.) випускають від 5 до 15 ракет по житлових, цивільних та інфраструктурних об'єктах міста Запоріжжя. На сьогодні понад 10 тисяч мелітопольців знайшли прихисток на території обласного центру, як найближчого міста до території окупованого Мелітополя. Всі вони хочуть якомога швидше повернутись до своїх домівок».

Іван Федоров
Іван Федоров


За його даними, під час ракетних обстрілів Запоріжжя загинули більше ніж 70 мирних жителів. Серед них – 10 мелітопольців.

Переселенці з Мелітополя, які проживають у Запоріжжі, в якості волонтерів стали на допомогу у розбиранні завалів.

Наслідки ракетної атаки Росії на Запоріжжя 6 жовтня 2022 року
Наслідки ракетної атаки Росії на Запоріжжя 6 жовтня 2022 року
Майже двісті мелітопольців стали волонтерами і взяли участь у розбиранні завалів житлових будинків
Іван Федоров

«Мелітопольці згуртувались навколо горя, яке у Запоріжжя приносять російські ракетні обстріли. На знак вдячності вони вирішили допомогти місту. Майже двісті мелітопольців стали волонтерами і взяли участь у розбиранні завалів житлових будинків», – зазначив мер Мелітополя.

Федоров каже, що на сьогодні в Запоріжжі ситуація «дуже загрозлива», тому жінкам та дітям все ж радять евакуюватися до більш безпечних місць.

«Мелітопольці (які евакуювались до Запоріжжя – ред.), та мешканці обласного центру на сьогодні замислюються про виїзд з міста через постійні ракетні удари. Люди відреагували на заклик голови обласної військової адміністрації про те, що жінки та діти мають покинути Запоріжжя як територію, яка є вкрай небезпечною для перебування», – повідомив він, не уточнивши, куди саме прямують мелітопольці із Запоріжжя.

«Новини Приазовʼя» поцікавились в мелітопольців, які все ще залишаються в Запоріжжі, що їм відомо про подальшу евакуацію їхніх земляків. Люди зазначають, що після пережити масованих ракетних ударів багато, хто намагається виїжджати взагалі за межі України.

  • Мелітополь перебуває під контролем військ РФ від 25 лютого.
  • Станом на 10 вересня, за словами мера Івана Федорова, із міста виїхало близько половини жителів. Водночас він зазначив, що в останні півтора місяця у Мелітополі посилюється рух опору.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

XS
SM
MD
LG