Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – талібан. Гуманітарна допомога для Північної Кореї та інше


Афганістан – талібан. Гуманітарна допомога для Північної Кореї та інше

Прага, 7 серпня 2001 – Західні коментатори порушують сьогодні різні за характером і значенням міжнародні проблеми, серед яких ми зупинимося зокрема на арешті працівників міжнародної гуманітарної організації в Кабулі, на подібній проблемі надання гуманітарної допомоги населенню Північної Кореї і на підготовці до конференції ООН, присвяченій боротьбі з расизмом.

Коментуючи арешт в Афганістані працівників християнської харитативної організації за звинуваченням у пропаганді християнства, оглядач німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Андреас Бензіґер підкреслює, що афганський режим талібан невпинно поглиблює ненависть до іноземців, нині погрожуючи судити заарештованих працівників гуманітарної організації за ісламськими законами шаріату. А це означає смертну кару як для афганських працівників організації, яких звинувачують у відході від ісламу, так і для західних громадян, які пропагували християнство. Таким чином, пише на закінчення коментатор, тимчасова ідеологія талібану установила свою абсолютну перевагу над нагальними потребами людей.

Тим часом представниця міжнародної доброчинної організації «Лікарі без кордонів» Фіона Террі у лондонській газеті «Ґардіян» порушує ідентичну проблему. Ідеться про гуманітарну допомогу населелнню Північної Кореї, керівник якої щойно закупив у Росії різних видів зброї на 425 мільйонів доларів. Тим часом мільйони північних корейців страждають від голоду і тисячі з них помирають. Автор наголошує на парадоксальній ситуації, яка постала унаслідок доброчинної акції західних гуманітарних організацій, що проводять збірки пожертв серед урядів і приватних осіб. Мета цієї акції – рятувати життя людей. Водночас вона допомагає комуністичному режимові, який спричинився до голоду, утриматися при владі. Таким чином, як закінчує коментатор, західні гуманітарні організації стають союзником північно-корейського режиму.

Газета «Вашінгтон пост» містить коментар директора антидефамаційної ліги у США Абрагама Фоксмана у справі конференції ООН, присвяченій боротьбі з расизмом, яка відбудеться у перших днях вересня в місті Дурбан у Південно-Африканській республіці. Однією з головних тем порядку денного конференції будуть спроби арабських країн домогтися офіційного прирівняння сіонізму до расизму.

На думку автора, від часу розвалу СРСР глобальний расизм явно ослаб, однак, народи світу і далі залишаються перед випробуванням – чи вдасться їм наладнати співробітництво з метою усунути наневисть, деструктивні ідеології і створити толерантніший світ. Зусилля в цьому напрямку, як вважає автор, поставлено під загрозу. Антиамериканські й антиізраїльські сили намагаються нині перехопити ініціативу на конференції в Дурбані. Автор закликає західні демократії, зокрема США, Великобританію, Францію й Німеччину протиставитися деструктивним спробам деяких країн і проявити ініціативу вже нині, у процесі підготовки до конференції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG