Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Угруповання талібів у місті Кундуз заявило про готовність здати зброю представникам ООН


Афганістан. Угруповання талібів у місті Кундуз заявило про готовність здати зброю представникам ООН

Прага, 21 листопада 2001 - Після відчайдушного збройного спротиву та тривалих переговорів, командувач талібського угруповання, що вже більше тижня заблоковане на півночі країни в районі міста Кундуз мулла Дадулла заявив про готовність скласти зброю лише представникам ООН і що, в жодному випадку, його угруповання не здасться підрозділам Об’днаного антиталібського фронту. У той же час, представник Організації Об’єднаних Націй в Афганістані Лахдар Брагімі заявив у вівторок, що ООН у нинішній ситуації не має можливості забезпечити безпеку талібам, які висловили готовність здатися.

У місті Кундуз та його околицях у повній блокаді опинилися, за різними даними, від кількох до двадцяти тисяч бійців «Талібану» та іноземців, здебільшого арабів, які воюють на їхньому боці. Йдеться, зокрема, і про бойовиків організації «Аль-Каеда», які, за повідомленням інформаційних аґентств, вчинили кілька демонстративних розправ над тими, хто у перші ж дні блокади мав намір здатися чи був готовий перейти на бік Об’єднаного антиталібського фронту. Повідомлялося і про, нібито, самогубство групи талібських бійців, які воліли померти ніж потрапити у полон.

Міністр оборони Сполучених Штатів заявив про готовність призупинити бомбардування у районі міста Кундуз, якщо з таким проханням звернеться Об’єднаний антиталібський фронт, у випадку здачі талібами міста. А поки що, американська авіація сьогодні продовжувала завдавати ракетно-бомбові удари по позиціях талібів, як у місті Кундуз, так і в Кандаґарі. Внаслідок повітряних ударів, за даними американських джерел, проягом останнього тижня загинуло щонайменше 50 членів організації «Аль-Каеди» і польових командирів талібів середньої ланки. А біженці з Кундуза розповідають, про панічні настрої серед талібів, які намагаються за безцінь продати зброю і шукають можливостей покинути місто.

Тим часом керівництво «Об’єднаного антиталібського фронту» заявило, що завтра зранку закінчується термін ультиматуму, пред’явленого талібам у місті Кундуз. Якщо вони не припинять збройний опір і не здадуться, то загони Об’єднаного фронту візьмуть місто штурмом. Політичні оглядачі висловлюють занепокоєння можливістю масових розправ над полоненими.

Учора американський генерал Томмі Френкс, який командує військовою операцією США в Афганістані провів на базі Баграм під Кабулом переговори з лідерами «Об’єднаного антиталібського фронту». А сьогодні, перебуваючи вже в Узбекистані, генерал Френкс заявив журналістам, що основна мета операції в Афганістані, окрім захоплення двох останніх оплотів талібів у містах Кундузі і Кандаґарі, - знищення терористичної організації «Аль-Каеда» на чолі з Осамою бін Ладеном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG