Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії з години в годину зростає напруження у зв’язку з вимогою Міжнародного трибуналу у Гаазі видати співробітників екс-президента Слободана Мілошевича, яких звинувачено з воєнних злочинів


У Сербії з години в годину зростає напруження у зв’язку з вимогою Міжнародного трибуналу у Гаазі видати співробітників екс-президента Слободана Мілошевича, яких звинувачено з воєнних злочинів

Белград, 3 квітня 2002 – Сербські мас-медіа мабуть ще ніколи не передавали стільки фальшивих повідомлень, неперевірених припущень та спростувань як останнім часом.

Газета “Данас” сьогодні повідомила, що безвісти щез відставний генерал Драголюб Ойданич, колишній начальник Генштабу. Газета “Голос громадськості” повідомляє, що екс-міністра поліції Влайка Стоїльковича нібито заарештовано ще в минулу суботу та що колишній віце-прем'єр-міністр Микола Шаінович перебуває у домашньому арешті, тобто під вартою. Радіо Б 92 передає твердження керівників Соціалістичної партії, що нікого з її членів не заарештовано.

Парламент Сербії розпочав обговорення угоди про перебудову Югославії, тобто про створення нової держави, яка буде називатися – Сербія й Чорногорія. На початку сесії парламент ухвалив рішення, яким президента Югославії Воїслава Коштуніцу позбавлено права звернутися до депутатів на завершення дебатів. Більшість вимагала, щоби глава держави пояснив ситуацію на початку засідання. Сорок депутатів партії Коштуніци на знак протесту покинуло зал. Прем’єр-міністр Зоран Джінджич закликав депутатів ухвалити угоду бо це, за його словами, єдине реальне рішення.

Про настрої населення у Сербії промовисто свідчать результати двох опитувань, які проведено у вівторок. Державне телебачення під час центральної інформаційної передачі провело опитування, в якому чотири тисячі громадян виступило за проголошення незалежності Сербії, а лише шістсот за збереження спільної держави з Чорногорією. Одночасно, щоденна газета “Бліц” надрукувала результати свого опитування, згідно з яким 65 відсотків громадян Сербії виступає за незалежність.

Парламент Чорногорії угоду про перебудову Югославії розпочав обговорювати минулого тижня. Ліберальна партія, яка виступає за невідкладне проголошення незалежності республіки, вийшла з уряду. У разі якщо прем’єр-міністрові Филипу Вуяновичу не вдасться сформувати нову коаліцію – в Чорногорії буде призначено дострокові парламентські вибори.

Газета “Недельні телеграф” тим часом пише, що президент Коштуніца готується подати у відставку після погіршення його стосунків із союзним урядом та тому, що втрачає контроль над Збройними силами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG