Доступність посилання

ТОП новини

Колишній президент Югославії Слободан Мілошевич запропонував опозиції об’єднатися й на посаду президента Сербії балотувати лідера ультранаціоналістів Воїслава Шешеля


Колишній президент Югославії Слободан Мілошевич запропонував опозиції об’єднатися й на посаду президента Сербії балотувати лідера ультранаціоналістів Воїслава Шешеля

Белград, 14 серпня 2002 – Екс-президент ще раз шокував громадян й оглядачів. Він з гаазької келії надіслав факс в якому відзначає, що “основним інтересом народу й держави є демонтувати маріонеткову владу”. Через це Мілошевич пропонує, щоби “усі опозиційні партії об’єдналися довкола патріотичних сил”, які були при владі в час повітряної кампанії НАТО та щоби на посаду президента Сербії балотували Воїслава Шешеля. У правлячій коаліції тоді були Мілошевичева Соціалістична партія, Югославська лівиця його дружини Мир’яни Маркович та Шешелева Радикальна партія.

Шешель у вівторок заявив журналістам, що він мав довгу телефонну розмову з Мілошевичем та, що вони згідні щодо необхідності з’єднання опозиції. Лідер радикалів висловив впевненість, що він переможе уже в першому турі виборів, які призначено на 29 вересня.

Соціалісти приголомшені. До речі, партія поділена на два крила. Одне з них мало намір балотувати саме Мілошевича. Екс-президент, на думку оглядачів, вважає, що його партія надто слабка й тому підтримав свого давнього союзника, який під час війн був виконавцем так званих брудних справ, зокрема етнічних чисток.

Газета “Данас” пише, що Мілошевичева дочка недавно стала членом Радикальної партії та, що вона намовила батька підтримати Шешеля. Марія Мілошевич віднедавна перебуває у Чорногорії й заявляє, що не повернеться до Сербії поки тут при владі маріонетки Заходу.

Від опозиційних партій на пост президента Сербії досі балотувалися лідер Партії сербської єдності Борислав Пелевич та голова Сербського руху оновлення Вук Драшкович. Вони стверджують, що їх пропозиція Мілошевича не цікавить.

Правляча демократична коаліція ще не призначила свого кандидата. Президент Югославії Воїслав Коштуніца ще офіційно не балотувався. Союзний віце-прем'єр Миролюб Лабус балотувався як незалежний кандидат. Через це окремі аналітики вважають, що в Сербії міг би повторитися французький сценарій. Зрештою, Шешель давній друг з Жан Марі Лєпеном. У разі якщо демократичні сили не підтримають єдиного кандидата, шанси лідера націонал-екстремістів будуть зростати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG