Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ОБСЄ в Софії: Росія зірвала підписання підсумкових документів. Винувата Україна?


Зиновій Фрис

Прага, 7 грудня 2004 - Українська політична криза була головною темою дискусій дводенної конференції міністрів закордонних справ ОБСЄ, що проходила в болгарській столиці. На думку спостерігачів, у Софії гостро зіткнулися американська і російська точки зору щодо подій в Україні. В кожному разі, Росія зірвала підписання підсумкового документу.

...Не згадуючи конкретно Україну, керівник російського зовнішньополітичного відомства Сєргєй Лавров заявив, що Захід використовує моніторинги виборів Організацією з бепеки і співпраці в Європі як політичний інструмент впливу на події в колишніх радянських республіках. Із цього пан Лавров зробив висновок, що торкається вже діяльності всієї ОБСЄ: "Треба зробити все, щоб наша організація не зіткнулась зі свого роду кризою ідентичності. А така небезпека існує. На жаль, доводиться констатувати, що відносні переваги ОБСЄ зазнають ерозії. Я думаю, що ми всі розуміємо, про які дисбаланси і подвійні стандарти йде мова. Організація не лише перестає бути форумом, що об"єднує держави й народи, а навпаки починає працювати на їхнє роз"єднання. Все це не сприяє підвищенню довіри до ОБСЄ і міри її затребування, - заявив міністр закордонних справ Росії.

У свою чергу державний секретар Сполучених Штатів Америки Колін Пауелл відкинув критику Росії на адресу Заходу.

"Деякі країни, -аявив він, - недавно стверджували, що поле діяльності ОБСЄ складає втручання у внутрішні справи, що ОБСЄ керується подвійними стандартами і що ОБСЄ сконцентрувала всі свої зусилля на колишніх радянських республіках, і зробили ми це з політичних мотивів. Я категорично не погоджуюсь з цим".

А вже безпосередньо торкаючись політичної кризи в Україні, державний секретар США сказав: "Сьогодні, разом зі своїми колегами, я висловлюю повну підтримку прагненню України до незалежності, збереження територіальної цілісності і суверенітету. Ми вітаємо демократичний процес у цій країні і сподіваємося, що справжня воля народу запанує врешті-решт".

Пауелл також заявив (цитую), "ми не конкуруємо й не боремося за колишні радянські республіки. Ми не просимо їх вибирати між Сходом і Заходом. Мова про сфери впливу не йде".

Популярний російський сайт "ГАЗЕТА.РУ" так прокоментував роль Росії в конференції міністрів закордонних справ ОБСЄ в Софії: "Росія спробувала відігратися за поразку Віктора Януковича в Україні. Сєргєй Лавров звинуватив ОБСЄ в подвійних стандартах, зірвав підписання підсумкового документу і пригрозив бойкотом при ухваленні бюджету організації. Востаннє в ОБСЄ таке чули від Олександра Лукашенка".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG