Доступність посилання

ТОП новини

У Гамбурзі остаточно закрили справу про київський “матч смерті”.


Надія Кандиба

Німеччина, 15 квітня 2005 – Футбольний матч між київським “Стартом” та командою Вермахту “Флакельф” уже давно увійшов в історію. Поєдинок, який відбувся в серпні 1942 року в окупованому німцями Києві, завершився перемогою українців із рахунком 5:3. Через кілька тижнів після цієї гри чотирьох гравців київської команди затримали і згодом убили. Упродовж тривалого часу німецька юстиція займалася цією справою, вивчаючи обставини загибелі футболістів. Нещодавно слідчі остаточно закрили справу.

Справу про “матч смерті” між українськими футболістами та їхніми суперниками з німецького Вермахту прокуратура Гамбурґа відкрила ще 1974 року. Впродовж останніх тридцяти років цю справу то закривали через відсутність доказів, то знову порушували.

Три роки тому німецька юстиція знову зайнялася інтенсивним вивченням “матчу смерті”. Прес-секретар гамбурзької прокуратури Рюдіґер Баґґер розповів: “Слідчі ретельно вивчили інформацію, яку їм надали українські колеги. Крім того, чимало інформації вони отримали від знімальної групи першого каналу німецького телебачення ARD, яка нещодавно зняла документальну стрічку про цей матч. Представники німецької юстиції мали змогу говорити зі свідками, які в час, коли відбувалася гра, були ще дітьми” , – сказав Баґґер.

Передусім слідчих цікавила роль невідомого есесівського офіцера, який у перерві начебто зайшов до кабіни українських гравців і пригрозив їм смертю, якщо вони виграють.

Але футболісти “Старту” зробили вибір на користь перемоги. Матч завершився з рахунком 5:3.

Через кілька тижнів після цього поєдинку чотирьох українських гравців арештували. Згодом вони загинули. Ця історія лягла в основу художнього фільму, знятого в Радянському Союзі ще 1964 року. Про неї нагадує також обеліск у Києві.

Німецьким слідчим врешті-решт вдалося з’ясувати обставини смерті українських гравців. Говорить Рюдіґер Баґґер: “Вдалося чітко з’ясувати, що гравці Микола Трусевич, Іван Кузьменко та Олексій Клименко загинули через довгий час після гри, а саме навесні 1943 року в концтаборі на Сирці. Їх розстріляли за наказом коменданта табору. Таким чином їхня смерть жодним чином не пов’язана з результатом гри. Миколу Короткича, який був членом Компартії, закатували під час допитів гестапівці” , – розповів Баґґер. Підтвердити ж існування есесівського офіцера, який погрожував гравцям, так і не вдалося.

Як розповів Баґґер, одна з найголовніших проблем, із якою довелося мати справу слідству, полягала в труднощах пошуку свідків, чимало з яких уже давно померли. Нині справу про “матч смерті” закрито остаточно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG