Доступність посилання

ТОП новини

Україна буде маргіналізована у порядку денному ЄС – експерт Фонду Маршала.


Сергій Куделя

Вашингтон, 9 червня 2005 року – Перемога супротивників європейської Конституції на референдумах у Франції та Нідерландах ставлять під сумнів плани подальшого розширення ЄС та роблять неможливою найближчим часом поглиблену співпрацю України з цією організацією. Так вважає експерт Німецького Фонду Маршала Йорген Форбріг, який став одним із редакторів нової книжки цього Фонду про перспективи України після “помаранчевої революції”. У цій книжці експерти з України, США та Західної Європи висловлюють своє бачення форм співпраці Києва із ЄС та НАТО у найближче десятиліття. В інтерв’ю Радіо Свобода Форбріг розповів, наскільки дії нової української влади відповідають очікуванням експертів відразу після “помаранчевої революції”.

Оптимістичні оцінки західних експертів щодо перспектив європейської інтеграції України зараз знову змінилися на скепсис. Однак цього разу він викликаний не стільки проблемами в Україні, скільки відсутністю згоди щодо наступних інтеграційних кроків всередині ЄС. Тому експерт Фонду Маршала Йорген Форбріг каже, що план Віктора Ющенка отримати асоційоване членство України в ЄС до 2007 видається йому малоймовірним. Продовжує Йорген Форбріг:

“Європейський Союз у наступні декілька місяців зосередиться на собі. Розпочнуться дискусії щодо того, як переробити Конституцію. І повинно бути ухвалене рішення щодо нового бюджету. Отже, Євросоюз потребуватиме час на роздуми, і це змістить Україну та інші держави-сусіди з порядку денного. Вона буде маргіналізована”.

Водночас європейці продовжуватимуть спостерігати за діями нової влади та їхньою відповідністю задекларованим цінностям. Як зазначають деякі автори у книжці Фонду Маршала, однією з запорук демократичного розвитку України стане перехід частини повноважень від президента до парламенту, передбачений ухваленою минулого грудня Конституційною реформою. За словами експерта Фонду доктора Форбріга, спроби однієї політичної сили, як, наприклад, прихильників Президента, односторонньо скасувати ухвалені зміни будуть розглядатися європейцями як недемократичний крок. Водночас він не схильний критикувати українську владу за спроби переглянути деякі приватизаційні угоди чи покарати винних у корупції чиновників. Говорить Йорген Форбріг:

“Українське суспільство повинно повірити у зміни в системі правосуддя, і тому не можна пробачити усім винним. Якщо не відбудеться декілька судових процесів та не будуть переглянуті злочинні приватизаційні угоди, держава не зможе рухатися вперед”.

Однією з проблем, які європейці відчувають у спілкуванні з новою владою, Форбріг називає відсутність єдиної позиції щодо питань державної політики.

“Серйозною проблемою українського уряду є те, що різні члени кабінету говорять різні речі і надсилають різні сигнали. Цю проблему Президент та Прем’єр Міністр повинні обов’язково вирішити. Однак нам треба бути терплячими, оскільки це може тривати ще упродовж року. Хоча багато хто очікував, що цей уряд почне діяти відразу і розпочне реформи”.

У питанні вступу України до НАТО різні автори книги висловлюють протилежні думки. Якщо американець Рон Асмус виступає за найшвидше приєднання до альянсу, то деякі європейські експерти вважають, що Україна повинна обмежитися співпрацею з інститутами безпеки в рамках Євросоюзу. Як зазначає редактор книги Йорген Форбріг, зараз для української влади головним завданням залишається переконати українське суспільство у необхідності приєднання України до НАТО. А для цього, на його думку, необхідно побороти стереотипи про альянс часів Холодної Війни.

Фонд Маршала планує провести нову серію консультацій американських, європейських та українських експертів вже напередодні та після парламентських виборів 2006 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG