Доступність посилання

ТОП новини

Іран та Ірак поліпшують відносини, а трибунал оголошує обвинувачення проти Саддама Хусейна - ініціатора кривавої іраксько-іранської війни.


Михайло Мигалисько

18 липня 2005 року – Іран та Ірак поліпшують відносини. Іранські ЗМІ назвали історичним візит прем’єр-міністра Іраку Ібрагіма Аль Джаафарі до Тегерана. Тим часом трибунал у Багдаді оголосив обвинувачення проти Саддама Хусейна за один воєнний злочин проти власного населення. А офіційний Тегеран домагається судити колишнього іракського лідера також за розпалення кривавої восьмирічної іраксько-іранської війни. На думку спостерігачів, населення Іраку хоча й позитивно сприймає поліпшення сусідських стосунків з Іраном та початок судового процесу над Саддамом і його соратниками, то все ж таки внутрішні проблеми і, зокрема, справа гарантування безпеки залишаються на першому плані. Адже в терористичних нападах ісламістських бойовиків минулого тижня загинуло понад 170 осіб.

У понеділок, на завершення триденного візиту до Ірану, прем’єр-міністр Іраку Ібрагім Аль Джаафарі заявив, що його країна потребує підтримки, за його словами, від “іранського брата” для відбудови Іраку та створення вільної і незалежної іракської держави. Журналістам Аль Джаафарі сказав, що під час візиту сторони підписали низку домовленостей: “Ми створили п’ять рад: одну політичну, а інші стосуються прикордонних справ, відбудови та боротьби з тероризмом. Ми їх створили, оскільки вони є важливими для обох держав”.

А іранський віце-президент Мохаммад Реза Ареф на прес-конференції у Тегерані наголосив на необхідності подальшого посилення співпраці між двома сусідами, які за часів Саддама Хусейна вели криваву війну від 1980 по 1988 рік: “Нашою політикою є підтримати вільний, незалежний та демократичний Ірак і, після падіння режиму Саддама Хусейна ми надавали в цьому напрямку допомогу іракській владі та іракському народові. Ми сподіваємося, що уряд пана Джаафарі продовжуватиме швидкими темпами цей процес”.

Слід зазначити, що як опозиційний політик до режиму Саддама Хусейна, Аль Джаафарі провів багато років в Ірані.

Магмуд Утхман, колишній член Іракської урядової Ради, сказав радіо “Свобода”, що попри напруження між офіційним Тегераном та Вашингтоном, іранська влада має нагоду, щоб поглибити відносини з Іраком: “Єдиною проблемою для Ірану може бути присутність Америки...Не виключено, що США не бажають надто тісної співпраці між Багдадом та Тегераном, однак вони не стоять на перешкоді нікому, бо бажають, щоб ситуація в Іраку успішно розвивалася. На думку американців, ірансько-іракські відносини є важливими в цьому контексті,і хоча вони не втручатимуться у процес, проте домагатимуться деяких обмежень”.

Доля колишнього лідера Саддама Хусейна була також темою ірансько-іракських переговорів. Президент Ірану Хатамі у неділю заявив, що візит прем’єра Іраку та поновлення співпраці між двома країнами загоїть рани, спричинені режимом Саддама. Однак у понеділок міністр закордонних справ Ірану Камал Харразі закликав Ірак притягнути до судової відповідальності колишнього лідера Саддама Хусейна також за воєнні злочини проти Ісламської республіки Іран.

Слід зазначити, що минулої неділі спеціальний трибунал у справах воєнних злочинів оголосив перше обвинувачення Саддамові Хусейнові та трьом його поплічникам. Їх обвинувачують в організації вбивства щонайменше 145 осіб у селі Дужаїл у 1982 році. На думку експертів, цей злочин не є одним із найбільших, які коїлись за панування Саддама Хусейна. Однак у цій справі ймовірно найлегше довести пряму участь Саддама Хусейна у організації цього масового вбивства.

Головний прокурор іракського спеціального трибуналу Раед Джоугі повідомив, що завершили досудове розслідування цієї справи. На думку експертів, якщо у судовому порядку доведуть, що Саддам Хусейн був прямо причетний до масового вбивства людей у селі Дужаїл, то його можуть засудити на вищу міру покарання - страту і таким чином стане неактуальним у судовому порядку розслідування інших воєнних злочинів його режиму. Судовий процес, ймовірно, розпочнеться у середині вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG