Доступність посилання

ТОП новини

Що зміниться на передовій з новим президентом?


Чи зміниться динаміка бойових дій на Донбасі?
Чи зміниться динаміка бойових дій на Донбасі?

Своїм першим указом на посаді президента України Володимир Зеленський прийняв командування Збройними силами України. Одне з перших призначень – начальник Генштабу. Що буде відбуватися на лінії фронту при новому військовому командуванні? Чи зміниться динаміка бойових дій на Донбасі та як новий президент може наблизити вирішення конфлікту з Російською Федерацією? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Мар’їнка – місто на західній околиці межує з окупованим Донецьком. Обрання нового президента України, кажуть військові, не викликала змін на передовій. Відстань до териконів, де розташовані найближчі позиції бойовиків, трохи більше від кілометра. І цей пейзаж перед очима бійців не змінюється вже багато місяців.

«Глобально нічого не змінилося. Робота стандартна, як тривала, так і триває. Ті ж провокації, ті ж групи ми спостерігаємо, по посадках працюють. По сусідах працювали стрілецькою, також мінометка працювала з того боку», – військовослужбовець ЗСУ Ольга.

Ольга
Ольга

Схожу ситуацію експерти відзначають вздовж усієї лінії розмежування.

«В принципі ми доволі непогано пристосувались до конфлікту низької інтенсивності. У нас менші втрати, аніж у сепаратистів, ми маємо можливість пропорційно відповідати. Поки що вони, на щастя, масово не задіюють реактивні системи залпового вогню, що було раніше. Артсистеми точково задіюють», – зазначає заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Микола Бєлєсков
Микола Бєлєсков

Після інавгурації Володимир Зеленський відразу ж поміняв ключову фігуру, яка може впливати на хід бойових дій на Донбасі. Генеральний штаб ЗСУ очолив Руслан Хомчак. Службу на новій посаді генерал-лейтенант почав з критичних зауважень на адресу колег.

«Припинити в діяльності посадових осіб Збройних сил України принципи ручного управління, підміну виконання обов’язків підлеглих командирів, подвійних стандартів, підміну понять, окозамилювання, суцільну показуху та видання бажаного за дійсне. Припинити корупційні прояви у підпорядкованих військових організмах. Усунути наявні корупційні ризики», – заявив начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак.

Президент України Володимир Зеленський і генерал-лейтенант Руслан Хомчак, начальник Генштабу – головнокомандувач Збройних сил України. Київ, 21 травня 2019 року
Президент України Володимир Зеленський і генерал-лейтенант Руслан Хомчак, начальник Генштабу – головнокомандувач Збройних сил України. Київ, 21 травня 2019 року

Про порушення в армії Хомчак знає не з чуток, оскільки з 2017 року був головним інспектором Міністерства оборони України. Хоча значно більше про генерала відомо у зв’язку з іншим призначенням. Влітку 2014 року він командував операцією зі звільнення Іловайська, що стала одним з найбільш кривавих протистоянь війни на Донбасі.

Ставлення до дій Хомчака під час тієї операції розділилися. Один з послідовних критиків генерала – журналіст Ростислав Шапошников. Він разом з українськими військовими виходив, як розповідає, з оточеного росіянами Іловайська. Ось, наприклад, як він описує поведінку нового начальника Генштабу під час руху колон з українськими бійцями, по так званому «зеленому коридору».

Через дії Хомчака відразу ж загинула величезна кількість військових
Ростислав Шапошников

«Через дії Хомчака відразу ж загинула величезна кількість військових. Далі сам Хомчак розгортає свою машину, кидає свою армію і ховається в лісопосадці. Суть в тому, що весь цей час я їхав позаду Хомчака в машині комбата Юрія Берези і все це документував на відео. Опинившись в лісопосадці увесь день Руслан Хомчак пролежав, нічого не роблячи. Ніякого командування армією не було», – пригадує журналіст Ростислав Шапошников.

Протилежне ставлення до нового начальника Генштабу у журналіста Юрія Бутусова.

Звинувачення, які були на адресу Хомчака, вони абсолютно безпідставні
Юрій Бутусов

«Я є офіційним експертом Генеральної прокуратури по справі безпосередньо Іловайська, який отримав доступ до державної таємниці та до всіх документів і матеріалів, які стосуються цієї справи. Я вважаю, що ті звинувачення, які були на адресу Хомчака, вони абсолютно безпідставні», – переконаний головний редактор сайту «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

Володимир Зеленський після призначення Хомчака заявив: чекає боротьби з радянською спадщиною в армії. Схожу думку у відповідь на запитання «Донбас.Реалії» про перші кроки нового начальника Генштабу висловив Глен Грант – британський полковник у відставці і колишній співробітник Офісу реформ Міноборони України.

Що потрібно зробити в першу чергу? Припинити витрачати гроші даремно
Глен Грант

«У нас було п’ять років радянського оборонного мислення. Ми повинні швидко перестрибнути в наступне століття. Що потрібно зробити в першу чергу? Припинити витрачати гроші даремно. Є сотні людей, які не мають ніякого стосунку до бойових дій. Всі старі радянські структури залишились. Ніхто їх не прибрав. А це – люди, будівлі, техніка, яка зовсім не продуктивна в питаннях допомоги лінії фронту», – зазначає військовий експерт Глен Грант.

Глен Грант
Глен Грант

Ще один аспект, який, як вважає Грант, в першу чергу потрібно змінити новому військовому командуванню – це ставлення до солдатів. Тільки за два останні роки з лав ЗСУ звільнилися понад 40 тисяч військовослужбовців.

Оборонну систему треба міняти, виходячи з правила, що головний – солдат, а не генерал. І новий командувач може це змінити
Глен Грант

«Ставлення керівників до підлеглих – не таке, як повинно бути. Тому що не керівники о другій годині ночі в багнюці на передовій. Оборонну систему треба міняти, виходячи з правила, що головний – солдат, а не генерал. І новий командувач може це змінити. Він може чітко дати зрозуміти, що будь-який командир, який не поважатиме рядових солдатів, повинен буде піти», – зазначив Глен Грант.

Сам Хомчак заявив: своїм головним завданням на новій посаді вважає збереження життя солдатів. Ця заява прозвучала на тлі повідомлення про вісьмох українських бійців, які потрапили в полон.

Ось як інцидент описують у підрозділі: військовослужбовці 53-ї бригади на вантажному автомобілі рухалися у напрямку Костянтинівки. Маршрут повинен був пролягати на безпечній відстані від лінії фронту, але з невстановлених поки причин військові відхилилися від курсу, заїхали на контрольовану бойовиками угруповання «ДНР» територію, де їх і взяли в полон.

Це сталося, тому що в армії є ще одна проблема, яку терміново повинні вирішувати нові керівники, вважає військовий журналіст Юрій Бутусов.

Це повна безвідповідальність на всіх рівнях. Тому перша проблема – це управлінська
Юрій Бутусов

«Не підготовлений був маршрут руху. Це просто повна, чесно кажучи, безвідповідальність на всіх рівнях. Тому, звісно, перша проблема – це проблема управлінська. Мають бути відповідальні керівники, які відповідають не у «Фейсбуці», а відповідають у прямому сенсі навіть своїми посадами за ухвалення хибних, помилкових рішень, які призводять до тяжких наслідків», – зауважує Юрій Бутусов.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

Водночас журналіст відзначає слабке місце у супротивника, яким можуть скористатися українські підрозділи на передовій.

Знищення професійного особового складу Збройних сил Російської Федерації на Донбасі – це ключ до перемоги
Юрій Бутусов

«У них немає недостачі в боєприпасах, озброєнні чи фінансуванні, але у них є величезний дефіцит людей. Якщо ми будемо наносити більші втрати, то ми зможемо нанести Путіну удар по тій одній вразливій сфері, де в нього дійсно є проблеми – це люди. Тобто, знищення професійного особового складу Збройних сил Російської Федерації на Донбасі – це, на мій погляд, ключ до перемоги», – наголошує Юрій Бутусов.

Для цього, каже Бутусов, в умовах Мінських обмежень, може використовуватися високоточне піхотне озброєння. Наприклад, керовані протитанкові ракети і снайперські комплекси.

Новий начальник Генштабу вважає: повномасштабне вторгнення з боку Російської Федерації зараз малоймовірне. Передумов для цього не бачать і бійці на позиціях в районі Мар’їнки. Втім, пильність тут воліють не втрачати. Кажуть: затишшя на передовій виникали вже не раз, та закінчувались завжди однаково.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

XS
SM
MD
LG